اندیشه ، فلسفه
  • حقوق بشر در آستانه نیکلاس بکلین
    آیا حقوق بشر می‌تواند به‌رغم افول هژمونی جهانی غرب به بقای خود ادامه دهد؟ بی‌شک این پرسش برای حامیان حقوق بشر اگر کفرآمیز نباشد دست‌کم آزارنده است زیرا دقیقاً همان اصولی را نفی می‌کند که حقوق بشر بین‌الملل
  • بن‌سلمان نمی‌‌خواهد “انور سادات” سعودی باشد برگردان: شاهرخ بهزادی
    ژرژ مالبرونو: در عربستان سعودی، عادی‌سازی روابط با اسرائیل دیگر در دستورکار نیست: در آستانه سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی، بسیاری از منابع خبری در جهان بر این باورند که تلاش برای عادی سازی روابط بین
  • چرا خلیج فارس باید «فارس» بماند! – داوید پارسیان
    جدال واژگان در میدان ژئوپلیتیک و تحلیل درباره تغییر نامی که فقط واژه نیست، بلکه به یک بهره‌برداری سیاسی و ابزار معامله در تحریف جغرافیای تاریخی تبدیل شده است.
  • حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) منحل شد
    خبرگزاری فیرات، نزدیک به پ‌ک‌ک روز دوشنبه گزارش داد که گروه شبه‌نظامی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، که بیش از چهار دهه با دولت ترکیه در جنگ بوده است، تصمیم به انحلال خود و پایان دادن به مبارزه مسلحانه خود گرفته است.
  • بنابراین، سقراط یک فیلسوف است برگردان: علی‌محمد طباطبایی
    گای بنت-هانتر از خود می‌پرسد که آیا پدر فلسفه غرب واقعاً فیلسوف است؟ این مصاحبه خیالی، نقدی بلیغ بر نهاد آکادمیک فلسفه، حرفه‌ای‌سازی بیش‌ازحد، و فراموشی ماهیت گفت‌وگویی و اخلاقی فلسفه است. نه‌تنها از نظر
تاریخ
اقتصاد
  • ۶۶۵‌ هزار‌میلیارد تومان مشکوک‌الوصول
    روز گذشته محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی در یکی از پنل‌های همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی، تازه‌ترین آمارهای مربوط به وضعیت پولی و بانکی را برای حاضران در نشست تشریح کرد. آیا در میان آمارهای
  • اقتصادایران به دانش مدنی زاده نیاز دارد
    با توجه به اینکه قرار است روز یکشنبه آینده وزیر اقتصادبعدی دولت چهاردهم معرفی شود و با توجه به اینکه تا همین امروز جز سیدعلی مدنی زاده کاندیدای جدی وجود نداشته است برخی نکان را در این باره یاد آور می شویم. 1.
  • فساد در نظام بانکی ایران: ابعاد، دلایل، پیامدها احمد علوی
    مقدمه: به گزارش رسانه‌های ایران، زیان انباشته شبکه بانکی کشور بالغ بر ۵۰۰ هزار میلیاد تومان شده است. این میزان از زیان بنا به تازه ترین آمار همان منابع، تقریبا برابر با سرمایه موجود این شبکه است. امر به یکی از این ابربحران‌های اقتصاد ایران تبدیل شده است. از دلایل مهم این ابربحران فساد ساختاری
  • پاسخ چین به فشار‌های تجاری آمریکا چگونه چین به جنگ تجاری ترامپ واکنش نشان داده است؟
    چین با کسب تجربه نخستین دوره ترامپ، همزمان با تقویت اقتصاد داخلی و کاهش وابستگی به صادرات، به گسترش شبکه‌های تأمین و توسعه روابط با کشور‌های جنوب جهانی پرداخته است. پکن، ضمن ایجاد توازن میان ابزار‌های واکنش کوتاه‌مدت و استراتژی‌های بلندمدت، تلاش می‌کند تا با بهره‌برداری از فرصت‌های ژئوپلیتیکی،

گویا ماجرا پایانی ندارد، یک روز خبر می‌آید که دریاچه خشک شد و یک روز دیگر با خوشحالی گفته می‌شود که ابر و باد و مه و خورشید و از همه مهم‌تر باران و برف کمک کرده تا حال دریاچه ارومیه خوب شود، اما خوب داریم تا خوب. «دریاچه ارومیه خشک نشد، پیر شد.»

این جمله را آرش میلانی، کنشگر محیط‌زیست و عضو سابق شورای شهر تهران در گفت‌وگو با «اعتماد» مطرح می‌کند و می‌گوید: «برای وضعیت کنونی دریاچه ارومیه، همه از ۲۰ سال پیش هشدار دادند. از کارشناسان محیط‌زیست گرفته تا مدیران محلی و تاکید شد که ما درگیر یک بحران زیست‌محیطی خواهیم شد و امروز همان روزی است که درباره آن بارها هشدار داده شده بود.»

او در این گفت‌وگو چندین عامل را سبب شرایط کنونی دریاچه می‌داند که می‌توانید در ادامه بخوانید.

* به نظر شما چرا به‌‌رغم این همه هزینه و صرف زمان هنوز هم وضعیت دریاچه ارومیه بحرانی است؟

همان‌طور که گفتم بارها درباره وضعیت دریاچه ارومیه هشدار داده شده بود و با فشارهای زیاد درنهایت در اواخر دولت محمود احمدی‌نژاد؛ یعنی سال‌های ۹۱ و ۹۲ ساز و کاری برای احیای دریاچه ارومیه ترسیم شد، اما نه در قالب ستاد احیای دریاچه ارومیه، بلکه به صورت کارگروه. در این کارگروه افرادی دور هم جمع شدند تا راهی برای نجات آن پیدا کنند. در همان زمان که داشتند درباره دریاچه ارومیه تصمیم می‌گرفتند، سدهای متعدد زده شد، سطح زیر کشت در اطراف آن بیشتر و درنهایت دریاچه کوچک شد. اتفاقی که در آن زمان افتاد، تغییر دولت بود. هر چند که یکی از شعارهای تبلیغاتی حسن روحانی، توجه به همین مطالبه مردم یعنی دریاچه ارومیه بود، ولی همین تغییر دولت، تغییر برنامه‌ها و درنهایت شکل‌گیری ستاد دریاچه سبب شد کلی زمان از دست برود. به همه اینها خشکسالی، تغییر اقلیم و کم شدن میزان بارش و برف را هم اضافه کنید، آن‌وقت متوجه می‌شوید که چرا امروز شاهد شرایط بد دریاچه ارومیه هستیم.

* یعنی به نظر شما از دست رفتن زمان در این کشمکش‌های سیاسی اثرش بیشتر بود یا تغییر اقلیم؟

ببینید همه این عوامل مهم هستند، زمان از دست رفته آسیب به اکوسیستم با برداشت‌های زیاد در قالب حفر چاه‌های زیاد بدون درنظر گرفتن توان طبیعی دریاچه. این را بدانید که طبیعت در بسیاری از مواقع این قدرت را دارد که آسیب‌های کوچک را به‌ طور طبیعی جبران کند به تعبیری خودش را بازسازی کند، اما آسیب به دریاچه ارومیه اصلا کوچک یا کم نبود که بتواند خودش را بازسازی کند، درنهایت فرصت این کار را پیدا نکرد. اینجاست که باید گفت دریاچه خشک نشد، پیر شد. به‌ طور کلی ظرفیت محیط‌زیستی رو به پایان است. در کشوری مثل ایران مدت‌هاست که این اتفاق افتاده. بحث این است که باید توسعه محدود شود. سوال جدی حال ‌حاضر این است که دریاچه ارومیه می‌تواند به وضعیت سابق بازگردد؟ ما هم نگران دریاچه ارومیه و سایر دریاچه‌های کشور هستیم. اینکه می‌توان یک شرایط را به قبل بازگرداند، سوال جدی در اکوسیستم‌های مهم جهان است، چراکه در ارتباط با آن نگرانی‌هایی وجود دارد. ممکن است ما اصلا نتوانیم و نرسیم که جهان را نجات دهیم.

* شما در صحبت‌های‌تان به این اشاره کردید که زمان از دست رفت و هیچ‌کس هم به آن اهمیت نداد، پس چرا برای آن، این همه هزینه صرف شد اگر زمان از دست رفته بود؟

من از سال ۸۹ درگیر دریاچه ارومیه شدم. در سال ۹۲ براساس مطالعه‌ای جدی، برنامه محیط‌زیستی دریاچه ارومیه استارت خورد و ستاد هم فعالیتش را شروع کرد. آن زمان اعلام شد بین ۷ تا ۱۳ هزار میلیارد تومان برای این دریاچه هزینه می‌شود که البته درباره راندمان و اثربخشی آن می‌توان بحث کرد. وضعیت اکنون به‌گونه‌ای‌ است که انتقادات زیادی به وضعیت فعالیت ستاد احیای دریاچه ارومیه وجود دارد، خود ستاد هم با تغییراتی همراه بوده، افت قابل‌‌توجهی کرده و تقریبا دیگر وجود ندارد. این ستاد در یک دوره حساس یعنی تغییر دولت، با رها نشدن حقابه‌‌اش مواجه شد، این درحالی ‌است که دریاچه هم آستانه تحملی دارد و نمی‌شود خیلی در ارتباط با آن ریسک کرد و آب را رها نکرد. درست است که ما باید با یک دیو خشکسالی بجنگیم، اما باید این دیو را دربند کنیم، نه اینکه آزاد و رها باشد. به ‌هر حال ما در شرایط بحرانی قرار داریم و در مقطع تغییر دولت این غفلت صورت گرفت، درست مانند سایر حوزه‌ها. اینکه چه باید کرد و چقدر فرصت داریم، سوالات جدی هستند.

از نظر گروه‌های محیط‌زیستی، این دریاچه باید حفظ شود و بیش از یک میلیارد مترمکعب آب به آن برسد، اما این عددها کجا هستند؟ چطور اندازه‌گیری می‌شوند؟ مرجع اعلام این اعداد کیست؟ تا زمانی که ستاد احیای دریاچه ارومیه فعال بود، به این آمار و اطلاعات هم دسترسی وجود داشت، اما از وقتی این اتفاقات افتاده و تغییر مدیریت صورت گرفته، دسترسی به اطلاعات هم قطع شده است، حتی دسترسی دانشگاه شریف به این اطلاعات و آمارها را هم قطع کرده‌اند. دوستان در این دانشگاه از طریق تصاویر ماهواره‌ای به تراز آبی ۱۲۷۰ متر رسیده‌اند.

در حال حاضر دریاچه نیاز به سه میلیارد مترمکعب آب دارد و پیش از این گفته شده بود که بهبود شرایط دریاچه نیاز به زمان ۱۵ تا ۲۰ ساله دارد. امروز چیزی حدود ۱۲ سال از زمانی که کارگروه در دولت احمدی‌نژاد شکل گرفت، می‌گذرد، اما خبرهایی که از وضعیت دریاچه ارومیه منتشر می‌شود، اخبار خوبی نیست. حتی در شهریور ۱۴۰۲ گفتند که دریاچه خشک شده، هر چند که بعد تکذیب شد، اما اصل ماجرا این است که ما داریم زمان را از دست می‌دهیم و این موضوع در اولویت توجه نیست. معلوم نیست پیگیری برای احقاق حقابه دریاچه ازسوی وزارت نیرو یا جهاد کشاورزی استان انجام شده است یا نه و همه عوامل چه دستاوردی دارد، همان احیا شدن کم دریاچه در برخی اوقات سال هم از دست می‌رود و همه ‌چیز به عقب برمی‌گردد و به تعبیری امید‌آفرینی بخار می‌شود و به هوا می‌رود. باید کسی مسوولیت این موضوع را به عهده بگیرد، بداند که گزینه زمان مهم است، تامین حقابه باید انجام شود.

بنابراین اولین مطالبه ما این است که اطلاعات شفاف دراختیار قرار گیرد. در حال‌ حاضر مشخص نیست در هر بخش چقدر در آب‌های زیرزمینی صرفه‌جویی می‌شود تا آب به دریاچه برسد. در حال‌ حاضر ۵ محصول کشاورزی، ۷۵درصد آب ‌مصرفی را به خود اختصاص داده‌اند که چغندرقند یکی از آنهاست که سهمش ۶درصد است، سهم انگور ۹درصد، یونجه ۲۵درصد، سیب ۱۹درصد و گندم ۱۳درصد است.

* اگر بخواهید مشکلات دریاچه ارومیه را دسته‌بندی یا شماره‌گذاری کنید تا متولیان به آن توجه کنند، کدام گزینه‌ها را بیان می‌کنید؟

اگر بخواهم شفاف‌تر توضیح دهم باید بگویم دریاچه ارومیه مانند مریضی است که دربیمارستان در اتاق مراقبت‌های ویژه است. شاید این تصور باشد که همین شرایط هم خوب است، اما خوب زمانی است که این بیمار به بخش منتقل شود؛ داشتن چنین نگاهی نیازمند یک دید جامع‌گرایانه است. همچنان تاکید دارم که با هر تغییر دولت‌ها اتفاقی که می‌افتد همان است که گفتم؛ از دست رفتن زمان، آن هم زمانی که وضعیت دریاچه ارومیه بحرانی است. متولیان و حتی علاقه‌مندان به دریاچه ارومیه باید بدانند و روی آن حساس باشند و این را مطالبه کنند.

ما نمی‌توانیم شرایط تغییر اقلیم را هم دست‌کم بگیریم، هر چند که این تغییر فقط برای ایران نیست و در همه جای دنیا رخ داده، اما شرایط اقلیم نامنظم، اینکه یک سال بارش خوب داریم و یک سال نه یعنی اینکه نمی‌توانیم روی این پارامتر خیلی حساب کنیم و این را به ما یادآوری می‌کند که بیمار ما همچنان روی تخت اتاق مراقبت‌های ویژه است. یکسری کارهای سازه‌ای انجام شد که ذیل ۲۶ یا ۲۷ برنامه‌ای بود که در ستاد دریاچه ارومیه به آن اشاره شد، لایروبی رودخانه‌هایی که به دریاچه می‌رسند و توجه به آب‌های بین‌حوضه‌ای و از همه مهم‌تر مدیریت مصرف آب جامعه کشاورزی که براساس آخرین آمار مصرف آنها بیش از چهار میلیارد مترمکعب است و از همه مهم‌تر تغییر الگوی کشت و گرفتن حقابه از راه‌های نجات دریاچه است و اگر همچنان مورد بی‌توجهی قرار گیرد ما هم بیمار بستری شده در اتاق مراقبت‌های ویژه را از دست خواهیم داد.

* و حرف آخر؟

مساله دریاچه ارومیه، کشوری است و باید در قالب مطالبات ملی و سراسری دنبال شود.

مسوولان و متخصصان درباره دریاچه ارومیه چه گفتند

۲۵ مهر ۱۴۰۳- شینا انصاری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست: مقرر شد طی یک ماه آینده، برای حال و آینده دریاچه ارومیه تصمیم‌گیری شود. هفته گذشته اولین جلسه کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه برگزار شد. مواردی هم درباره ساختار دریاچه و لزوم بازنگری در آن و هم درباره پیشرفت ۲۸ پروژه‌ای که در دستورکار قرار دارد، مطرح شد.

۱۸ مهر ۱۴۰۳- محمدرضا عارف، معاون اول رییس‌جمهور در نخستین جلسه «کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه» در دولت چهاردهم: مشکل دریاچه ارومیه، تنها یک بحران برای سه استان همجوار دریاچه نیست، بلکه یک بحران ملی است که حل آن هم «عزم ملی» و راهکار ملی نه محلی را می‌طلبد. دریاچه ارومیه تنها دریاچه‌ای در جهان نیست که با بحران روبه‌رو شده است، کشور‌های مختلفی با این بحران روبه‌رو شده‌اند، باید مطالعه کنیم که آنها چطور این مشکل را حل کرده‌اند، اینکه بگوییم نمی‌شود «هنر» نیست، باید «راهکار» پیشنهاد داد و مشکل را حل کنیم.

۱۷ مهر ۱۴۰۳- آرزو اشرفی‌زاده، مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان محیط زیست: به خاطر گرمای هوا و تبخیر، بخشی از آب را از دست داده‌ایم و کماکان این دریاچه دچار مشکل است. امسال حدود ۲ میلیارد مترمکعب حقابه وارد دریاچه ارومیه شد، اما به دلیل اینکه در سال‌های قبل حقابه این دریاچه پرداخت نشد و امسال هم به طور کامل این کار انجام نشد، آن روندی که برایش برنامه‌ریزی شده بود، به نتیجه نرسید.به خاطر گرمای هوا و تبخیر، بخشی از این آب را از دست دادیم. کماکان این دریاچه دچار مشکل است.

۳۰ مرداد ۱۴۰۳- سعید شهند، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی: به‌‌رغم گرمای هوا و تبخیر آب، وضعیت دریاچه ارومیه و تالاب‌های اقماری آن از نظر شرایط آبی و زیستی مطلوب بوده و میزبان پرندگان مهاجر است. برخی افراد از سر بی‌اطلاعی و ناآگاهی با انتشار اخبار به مشکلات دامن می‌زنند در حالی که رسانه‌های رسمی و حرفه‌ای در جهت حل مشکلات موجود از طریق اطلاع‌رسانی به موقع تلاش می‌کنند.

یک خرداد ۱۴۰۳ – مجلس شورای اسلامی، با ارسال گزارش نهایی تحقیق و تفحص از عملکرد احیای دریاچه ارومیه به قوه قضاییه موافقت کرد. نمایندگان در جلسه علنی (سه‌شنبه، اول خرداد) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش نهایی تحقیق و تفحص از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه در اجرای ماده ۲۱۲ آیین‌نامه داخلی مجلس با ۱۵۶ رای موافق، ۵ رای مخالف و ۸ رای ممتنع از مجموع ۲۳۳ نماینده حاضر در جلسه موافقت کرده و این گزارش را برای بررسی و پیگیری به قوه قضاییه ارسال کردند.

print

مقالات
  • ایرانیان غصه دارند
    اندازه‌گیری به مثابه مهم‌ترین معیار برای مقایسه هر پدیده‌ای در جهان مادی هر روز با توجه به پیشرفت تکنولوژی و نیز گسترش ارتباطات و عبور از روزمره‌ها سهم قابل‌اعتنایی در زندگی و کسب‌وکار ملی و نیز فردی به دست آورده است.
  • سرنوشت محتوم اپوزسیون دلبسته به بیگانه ناصر دانشفر
    گمان نگارنده آن است که در طول تاریخ سرزمین ما هیچ حزبی جز حزب توده وجود خارجی نداشته است. آری چه احزاب شکل گرفته در دوران پیش از انقلاب چون ایران نوین و رستاخیز و چه احزاب ثبت شده در نظام‌مقدس به مانند
  • «ترکیه ملک مردان نیست»: پاسخ زنان به پروژه‌ی اسلامی‌سازی اردوغان نعیمه دوستدار
    از زمان به قدرت رسیدن رجب طیب اردوغان در سال ۲۰۰۲، روندی پیوسته و نظام‌مند برای تضعیف حقوق زنان در ترکیه آغاز شد. این روند در کنار تلاش‌ برای اسلامی‌کردن جامعه، به‌ویژه از طریق ترویج ارزش‌های
  • انتظار ایران از مذاکرات – فرخ نگهدار
    پرسش عموم ایرانیان این روزها این است که سرنوشت مذاکراتِ ایران و امریکا چه می شود؟ آیا اراده ای در دو کشور هست که ترس از جنگ، از تداوم تحریم و تهدید عبور کنیم و از راه صلح پایدار به توسعه پایدار دست یابیم؟
  • صد سال پیش فیزیک کوانتومی پای به جهان گذاشت برگردان علی‌محمد طباطبایی
    بخش اول: تاریخ علم کوانتوم در تازه‌ترین شماره هفته‌نامه اشپیگل: یک صد سال پیش از این، گروهی از جوانان بیست‌وچندساله، جهان‌بینی علمی را به لرزه درآوردند. آن‌ها نشان دادند که در دنیای اتم‌ها، دیگر نمی‌توان به عقل
سکولاریسم و لائیسیته
  • با دکتر نوذری – تفاوت سکولاریسم با لائیسیته
    درود بر شما افشین گرامی و بینندگان گرامی شما خوشحال هستم که در خدمتتون هستم. خوشحالیم که شما دعوت یعنی سپاسگزارم از اینکه دعوت برنامه رو پذیرفت قتتونو با ما دادین. ما می‌خواستیم راجع به موضوع سکولاریسم و لائیسیته تفاوتشون خیلی گیج کننده است. سر جفتشو میگن خب دین از سیاست جداست و ما قبلاً تو
  • لائیسیته به زبان ساده – کامران مهرپور
    پیشگفتار: لائیسیته همراه با فلسفه انسان گرایی به عنوان پایه اساسی‌ همبستگی‌ اپوزیسیون، می تواند هم برای براندازی حکومت اسلامی در ایران و هم برای ساختن سیستم جدید سیاسی مورد بهره برداری قرار گیرد. لائیسیته جدایی «نهاد دین» از «نهاد حکومتی» است. بدین وسیله هم حکومت می تواند جایگاه خاص و مورد اعتماد و
  • اعلام رهبری دوران گذار با تکیه به قدرت های خارجی منافی آزادی و حاکمیت ملی ایرانیان است
    با انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئيس جمهور آمریکا و سرکارآمدن دولت وی، سرنگونی رژيم مستبد بشار اسد و تضعیف نيروهای نیابتی جمهوری اسلامی ایران در غزه و لبنان و ضعیف تر شدن جمهوری اسلامی، تلاش طرفداران سلطنت و سازمان مجاهدین خلق ايران که مشوق مداخله خارجی در امور داخلی سیاسی ایران بوده و خواهان
  • نه به تخریب، آری به همبستگی-ی. صفایی
    مردم ایران امروز با نبردی برای آزادی میهن دست و پنجه نرم می‌کنند که با مبارزات سال‌های پیش بسیار متفاوت است. هوشیاری، دقت عمل، و خالی نکردن میدان‌های نبرد، از جمله ویژگی‌هایی هستند که آنها را به پیش می‌برند تا بساط دروغ، چاپلوسی، شیادی و وطن‌فروشی بخشی از هموطنان خود را رسوا و افشا کرده و به دست
Visitor
0198134
Visit Today : 365
Visit Yesterday : 763