اندیشه ، فلسفه
  • چرا خلیج فارس باید «فارس» بماند! – داوید پارسیان
    جدال واژگان در میدان ژئوپلیتیک و تحلیل درباره تغییر نامی که فقط واژه نیست، بلکه به یک بهره‌برداری سیاسی و ابزار معامله در تحریف جغرافیای تاریخی تبدیل شده است.
  • حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) منحل شد
    خبرگزاری فیرات، نزدیک به پ‌ک‌ک روز دوشنبه گزارش داد که گروه شبه‌نظامی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، که بیش از چهار دهه با دولت ترکیه در جنگ بوده است، تصمیم به انحلال خود و پایان دادن به مبارزه مسلحانه خود گرفته است.
  • بنابراین، سقراط یک فیلسوف است برگردان: علی‌محمد طباطبایی
    گای بنت-هانتر از خود می‌پرسد که آیا پدر فلسفه غرب واقعاً فیلسوف است؟ این مصاحبه خیالی، نقدی بلیغ بر نهاد آکادمیک فلسفه، حرفه‌ای‌سازی بیش‌ازحد، و فراموشی ماهیت گفت‌وگویی و اخلاقی فلسفه است. نه‌تنها از نظر
  • نقد جنبش «زن، زندگی، آزادی»؛ چه باید کرد؟ – هوشنگ کوبان
    در نوشته‌ی زیر کوشش می‌شود با رجوع به آرای ماکس وبر، آنتونیو گرامشی، میشل فوکو و تنی چند از فمینیست‌های چپ انتقادی، نقدی درون‌مان از جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» ارایه شود، و بخشی از علل
  • خال‌های دائمیِ پلنگ – ل. تدین نژاد
    یکی از پیامدهای خروج ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸، از دست رفتن اعتبار آن کشور و بی‌اعتمادی جهانیان نسبت به پای‌بندی آمریکا به اجرای قراردادهای بین‌المللیِ خود بود. خروج از برجام در آن زمان حاصل تلاش‌های لابی‌های
تاریخ
  • میراث رضا شاه: از تجددگرایی تا استبداد سلطنتی م. روغنی
    رضا شاه در آستانه خروجش از ایران میراثی بجای گذاشت که از تناقضات شایان توجهی برخوردار بود. در دوران زمامداری وی از یک سو در راه مدرن‌سازی و دولت‌سازی کشور گام‌های مهمی برداشته شد و نهادهای تمدنی
  • نفوذ شیطان در حوزه علمیه امیر طاهری
    آیا شیطان رجیم در حوزه علیمه قم نفوذ کرده است تا مانع از آن شود که حوزه در خدمت «برترین هدف انقلاب اسلامی یعنی استقرار تمدن اسلامی» قرار گیرد؟ این پرسشی است که پس از مطالعه سخنان آیت‌الله علی
  • «ما فراموش نمی‌کنیم که این رهایی از بیرون آمد» سون فلیکس کلرهوف
    مقدمه مترجم: امروز ۸ ماه مه، هشتادمین سالگرد شکست آلمان نازی و پایان جنگ جهانی دوم در اروپاست. سالهای متمادی، برای آلمانی‌ها چگونگی توصیف این روز مایه سردرگمی، سوال و مناقشه بود. به مناسبت چهلمین
  • سوریه؛ ظهور و سقوط یک خاندان – دو سعید سلامی
    علی خامنه‌ای در دیدار با مجمع عالی فرماندهان سپاه پاسداران در مهر ماه ۱۳۹۸، سه ماه پیش از ترور قاسم سلیمانی، گفت: «نگاه وسیع جغرافیای مقاومت را از دست ندهید؛ این نگاه فرامرزی را از دست ندهید. قناعت نکنیم به منطقۀ خودمان…این نگاه وسیع فرامرزی، این امتداد عمق راهبردی گاهی اوقات از واجب‌ترین
اقتصاد

انسان، پیش از این که به مرحله ی تفکر و ایده برسد، بر روی «خاک» زندگی کرده است. محل و محدوده ی زندگی او، در طول تاریخ بشری بر روی خاک شکل گرفته و تعیین شده است. از دوران نئاندرتال ها تا امروز، انسان این محدوده را به اَشکال مختلف علامت گذاری کرده و قطعات آن را متعلق به گروه هایی از خود دانسته است. محدوده ی زندگی ما ایرانیان، منطقه ای ست به وسعت ۱،۶۴۸،۱۹۵ کیلومتر مربع که متعلق به ساکنان آن، یعنی ما ایرانیان است.

این منطقه ی «مشخص و عینی» دارای منابع زیرزمینی و روزمینی ست که ثروت ملی ما به شمار می آید. این منابع و ثروت هم «عینی و قابل لمس» است.

به غیر از این، مردمان ساکنان این منطقه که ما باشیم، در گذر قرون و اعصار، فرهنگی بنا نهاده ایم که آن هم مشخص و عینی ست و خوب و بد آن متعلق به ماست.

ما مردم این سرزمین، غیر از زبان های منطقه ای، زبان مشترکی داریم که اسم اش «فارسی»ست و «همه ی ما» در این محدوده جغرافیایی با این زبان مشترک با یکدیگر در ارتباط هستیم.

اسلام اما یک ایده ی ذهنی و موهوم است. نه چیزی قابل لمس دارد، نه محدوده ای مشخص. نه متعلق به مردمان خاصی می تواند باشد، نه معتقدان به آن آن را یکسان می فهمند و یکسان می شناسند.

یک قبیله در قلب افریقا می تواند این ایده را متعلق به خود بداند، یک جمعیت به نام ایرانی یا عرب، می توانند این ایده را به شکلی که خود می پسندند و با دیگری اختلاف کامل دارد از آن خود بدانند.

به عبارتی، این «ایده» نه عینیت دارد، نه مرز و محدوده ی مشخص، نه معتقدان مشخص، و نه حتی چهارچوب و اصول مشخص.

کمونیسم هم که ایده ای جدید در میان ایده های بشری به شمار می آید، چیزی ست شبیه به ایده ی اسلام. یک چیز موهوم، که هر کس برداشت خاص خود را از آن دارد. کمونیسمِ تئوریک، بعد کمونیسم عملی روسی، بعد کمونیسم عملی چینی و آلبانیایی و امثال این ها. همه هم با هم نه تنها اختلاف بلکه دشمنی حاد دارند.

ایرانی بودن اما همه چیزش مشخص است. نه مثل مسلمان بودن بی در و پیکر است و پر از اختلاف و تضادهای مرگبار در میان مسلمانان، نه مثل کمونیست بودن، پر از اختلاف های در حد دشمنی صد در صد و زمینه ساز زد و خوردهای بی پایان و جنایت های دهشتناک.

اختلافی در این محدوده ی جغرافیایی اگر هست، میان کسانی ست که خود را ایرانی نمی دانند و خواهان جدا کردن تکه هایی از ایران و تشکیل یک محدوده ی جدید برای خودشان هستند. به عبارتی میان ایرانیان هیچ اختلافی ارضی و سرزمینی و زبانی نیست بلکه اختلافی اگر هست میان ناایرانیان و ایرانیان است.

ما، مسلمان یا کمونیست هم که باشیم، باید سرزمینی داشته باشیم که متعلق به ما باشد و ما به نام این سرزمین شناخته شویم. این سرزمین ایران است و مرجح بر هر ایده و مرام و کلا هر چیز دیگر.

بعد از ایرانی بودن، در مرحله ی بعد به «انسان بودن» می رسیم که این هم بالاتر از ایده هایی مثل اسلام و کمونیسم قرار می گیرد، که در جای دیگر در باره ی آن صحبت خواهیم کرد.

print
مقالات
محیط زیست
Visitor
0196887
Visit Today : 607
Visit Yesterday : 840