برخی گزارشها حاکی از این است که پنتاگون طرح احتمالی برای جنگ با ایران را تدوین کرده است. بر اساس این گزارش که توسط اینترسِپت منتشر شده است، در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹، طرح احتمالی و بازسازی مقابله و جنگ اتفاقی با ایران پنتاگون هزینه هایی انجام داده و عملیات تامین بودجه شده است، گرچه میزان آن مشخص نیست مقامات پنتاگون حاضر به انجام مصاحبه در مورد این موضوع نشدند.
اما مقامات پنتاگون همچنان ایران را منبع ناامنی در خاورمیانه میدانند و جان مور، سخنگوی سنتکام، فرماندهی مرکزی آمریکا در این خصوص تاکید کرده است نیروی مستقر در خلیج فارس در دفاع از منافع ملی ایالات متحده در منطقه تردید نخواهد کرد.
این در حالیست که ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ضمن اینکه اظهارات امیرعبداللهیان دربارهی پیام طرف عراقی برای جمهوری اسلامی ایران را دروغ خواند، اظهار داشت مقامهای جمهوری اسلامی ایران معمولا دروغ میگویند، دیپلماسی را بهترین راه جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی دانست، اما در همان حال تاکید کرد همه گزینهها برای ایران روی میز است.
وی همچنین تصریح کرد واشنگتن به عزم خود برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی بسیار پایبند است. ند پرایس همچنین تصریح کرد احیای برجام ماههاست در دستور کار قرار ندارد.
جمهوری اسلامی در تلاش است تا طرف غربی را دوباره به گفتگو دربارهی برجام بازگرداند. این در حالی است که کارشناسان و تحلیلگران بارها هشدار داده بودند که فرصتهای دیپلماتیک برای گفتگو و مذاکره دربارهی خواستهها به شکلی همیشگی باز نیست.
به نظر نمیرسد که چالش بین ایران و جهان بر سر برنامهی هستهای جمهوری اسلامی به راحتی قابل رفع باشد. گرچه محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی به سفر گروسی به ایران اشاره کرده و ابراز امیدواری کرده است که این سفر بتواند گرهگشای مذاکرات برجامی باشد. گروسی قرار است عصر جمعه به ایران سفر کند و و روز شنبه هم با ابراهیم رییسی ملاقات خواهد کرد.
تازهترین چالش جمهوری اسلامی ایران در موضوع انرژی هستهای، یافتن اورانیوم غنیشدهی ۸۴ درصدی توسط کارشناسان آژانس است که جمهوری اسلامی زیر بار آن نمیرود. بر اساس گزارش محرمانۀ آژانس بینالمللی انرژی اتمی که نسخهای از آن به رویت رسانهها رسیده است، آثار ذرات اورانیوم غنی شده تا سطح حدود ۸۴ درصد در تأسیسات فردو در ایران کشف شده است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأکید کرده است که فعالیتهای راستیآزمایی خود در تأسیسات هسته ای ایران را افزایش خواهد داد.
اسلامی این نمونهبرداری را تنها یک ذره عنون کرد و با بیان اینکه این میزان حتی با میکروسکوپ هم دیده نمیشد، اظهار داشت بازرسان آژانس به خوبی دیدهاند که حجم مواد غنیشده، به اورانیوم ۶۰ درصدی است. این در حالی است که کالین کال، معاون وزیر دفاع آمریکا در امور سیاسی به تازگی اعلام کرده است که ایران میتواند در حدود ۱۲ روز مواد لازم برای ساخت یک بمب هستهای را تولید کند. رافائل گروسی، مدیر کل آژانس نیز تصریح کرده است ذراتی که تا سطح ۸۳.۷ درصد غنیسازی شدهاند، با سطح ۹۰ درصدی مناسب برای ساخت بمب فاصله چندانی ندارند.
به گفتهی تحلیلگران این اظهارات اوضاع را بدتر میکند. پس از مدتها چالش در خصوص برنامهی هستهای ایران، همه به خوبی میدانند که آنچه برای غرب نگرانکننده و مهم است، دستیابی ایران به توان غنیسازی بالاست نه اینکه در حجم بالا اقدام به غنیسازی کند. بر اساس برجام جمهوری اسلامی ایران متعهد شده است که حتی به صورت آزمایشی در این غلظت غنیسازی انجام ندهد.