اندیشه ، فلسفه
  • حقوق بشر در آستانه نیکلاس بکلین
    آیا حقوق بشر می‌تواند به‌رغم افول هژمونی جهانی غرب به بقای خود ادامه دهد؟ بی‌شک این پرسش برای حامیان حقوق بشر اگر کفرآمیز نباشد دست‌کم آزارنده است زیرا دقیقاً همان اصولی را نفی می‌کند که حقوق بشر بین‌الملل
  • بن‌سلمان نمی‌‌خواهد “انور سادات” سعودی باشد برگردان: شاهرخ بهزادی
    ژرژ مالبرونو: در عربستان سعودی، عادی‌سازی روابط با اسرائیل دیگر در دستورکار نیست: در آستانه سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی، بسیاری از منابع خبری در جهان بر این باورند که تلاش برای عادی سازی روابط بین
  • چرا خلیج فارس باید «فارس» بماند! – داوید پارسیان
    جدال واژگان در میدان ژئوپلیتیک و تحلیل درباره تغییر نامی که فقط واژه نیست، بلکه به یک بهره‌برداری سیاسی و ابزار معامله در تحریف جغرافیای تاریخی تبدیل شده است.
  • حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) منحل شد
    خبرگزاری فیرات، نزدیک به پ‌ک‌ک روز دوشنبه گزارش داد که گروه شبه‌نظامی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، که بیش از چهار دهه با دولت ترکیه در جنگ بوده است، تصمیم به انحلال خود و پایان دادن به مبارزه مسلحانه خود گرفته است.
  • بنابراین، سقراط یک فیلسوف است برگردان: علی‌محمد طباطبایی
    گای بنت-هانتر از خود می‌پرسد که آیا پدر فلسفه غرب واقعاً فیلسوف است؟ این مصاحبه خیالی، نقدی بلیغ بر نهاد آکادمیک فلسفه، حرفه‌ای‌سازی بیش‌ازحد، و فراموشی ماهیت گفت‌وگویی و اخلاقی فلسفه است. نه‌تنها از نظر
تاریخ
اقتصاد
  • ۶۶۵‌ هزار‌میلیارد تومان مشکوک‌الوصول
    روز گذشته محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی در یکی از پنل‌های همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی، تازه‌ترین آمارهای مربوط به وضعیت پولی و بانکی را برای حاضران در نشست تشریح کرد. آیا در میان آمارهای
  • اقتصادایران به دانش مدنی زاده نیاز دارد
    با توجه به اینکه قرار است روز یکشنبه آینده وزیر اقتصادبعدی دولت چهاردهم معرفی شود و با توجه به اینکه تا همین امروز جز سیدعلی مدنی زاده کاندیدای جدی وجود نداشته است برخی نکان را در این باره یاد آور می شویم. 1.
  • فساد در نظام بانکی ایران: ابعاد، دلایل، پیامدها احمد علوی
    مقدمه: به گزارش رسانه‌های ایران، زیان انباشته شبکه بانکی کشور بالغ بر ۵۰۰ هزار میلیاد تومان شده است. این میزان از زیان بنا به تازه ترین آمار همان منابع، تقریبا برابر با سرمایه موجود این شبکه است. امر به یکی از این ابربحران‌های اقتصاد ایران تبدیل شده است. از دلایل مهم این ابربحران فساد ساختاری
  • پاسخ چین به فشار‌های تجاری آمریکا چگونه چین به جنگ تجاری ترامپ واکنش نشان داده است؟
    چین با کسب تجربه نخستین دوره ترامپ، همزمان با تقویت اقتصاد داخلی و کاهش وابستگی به صادرات، به گسترش شبکه‌های تأمین و توسعه روابط با کشور‌های جنوب جهانی پرداخته است. پکن، ضمن ایجاد توازن میان ابزار‌های واکنش کوتاه‌مدت و استراتژی‌های بلندمدت، تلاش می‌کند تا با بهره‌برداری از فرصت‌های ژئوپلیتیکی،

در پی حملات مکرر شبه‌نظامیان حشدالشعبی عراق علیه مواضع و پایگاه‌های آمریکایی در منطقه، پاسخ نیروهای ائتلاف به حملات شبه‌نظامیان نیابتی ایران، خسارات قابل‌ توجهی به آن‌ها وارد کرد. این گروه‌های شبه‌نظامی نیز متعاقبا از بسیج همه‌جانبه در دو سوی مرز عراق و سوریه به‌هدف شکست آمریکایی‌ها و بیرون‌راندن آنها از دو کشور خبر دادند. اگرچه در طول سال‌های اخیر، حوادث مشابه بسیاری در عراق رخ داده و نیروهای آمریکایی بارها با تهدید مواجه شده و زیر فشار گروه‌های شبه‌نظامی نیابتی ایران قرار گرفتند، معادلات سیاسی هیچگاه تا سرحد درخواست دولت عراق برای خروج نهایی نیروهای آمریکایی از این کشور یا اخراج آن‌ها از سراسر کشورهای «هلال حاصل‌خیز» نرسیده بود.

ظواهر امر اما گویای آن است که موضع راهبردی ایران، بنا به‌دلایلی دستخوش تغییر شده است.

اگر چنین باشد، آیا جنگی علیه نیروهای ائتلاف درخواهد گرفت؟ آیا دولت عراق قصد دارد کاملا به اردوگاه ایران بپیوندند؟ به عنوان یک سوال فرضی، در صورت خروج نیروهای آمریکایی از هلال حاصل‌خیز، چه اتفاقی در منطقه رخ خواهد داد؟

تصمیم بغداد

دولت‌های عراق در سال‌های اخیر و حتی در زمان دولت نوری مالکی، چهره نزدیک به تهران، بارها تهدید کردند که از واشینگتن خواهند خواست تا نیروهایش را از عراق خارج کند. رژیم بشار اسد نیز از نخستین روز حضور نیروهای ائتلاف در خاک سوریه، مخالفت خود را با حضور این نیروها برای حمایت از شبه‌نظامیان «نیروهای دموکراتیک سوریه» اعلام کرد ولی تهاجم «داعش» و گسترش نفوذ آن تا نزدیکی بغداد و دمشق، متحدان تهران را به وحشت انداخت و باعث شد با مداخله آمریکا برای «نابودی داعشی‌ها» موافقت کنند.

سیاست واشینگتن اما در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ تغییر کرد و رویارویی با شبه‌نظامیان نیابتی ایران آغاز شد. در نتیجه، مطالبات مربوط به عقب‌نشینی آمریکا از عراق، کاهش یافت و تا زمان روی‌ کار‌ آمدن جو بایدن و بازگشت سیاست تفاهم با تهران در سال 2021، از عقب‌نشینی آمریکا سخنی به میان نیامد.

به دنبال از سرگیری مذاکرات میان واشینگتن و تهران و آزادسازی میلیاردها دلار از دارایی‌های بلوکه‌شده ایران، اوضاع ایجاب می‌کرد که گروه‌های شبه‌نظامی به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه حمله نکنند و منتظر دستیابی به یک راه‌حل همه‌جانبه بمانند تا بر اساس آن، آمریکا از منطقه عقب‌نشینی کند. این معادله به نفع دولت‌های متوالی عراق بود که از یک سو خواهان استفاده از کمک‌های کلان آمریکا بودند و از سوی دیگر نمی‌خواستند با شبه‌نظامیان حشدالشعبی درگیر شوند.

این معادله ناپایدار که بارها به دلیل حملات شبه‌نظامیان، پاسخ‌های آمریکا و مخالفت‌های نمایندگان مجلس عراق، با «ناکامی‌های تحت کنترل» مواجه شده، به‌مدد توافق‌های میان دو طرف به‌منظور پایان دادن به درگیری برای بازگشت وضعیت عادی، سال‌ها پابرجا ماند.

از سوی دیگر رخدادهای اخیر، به‌ویژه از هفتم اکتبر گذشته و تشدید حملات شبه‌نظامیان وابسته به ایران علیه اسرائيل، اولویت‌های تهران را در حوزه منطقه «هلال حاصل‌خیز»، تغییر داد.

به نظر می‌رسد رژیم تهران به جای درگیری‌های محدود با نیروهای ائتلاف در شرق و شمال عراق و کنترل تحرکات آن‌ها، تصمیم به اخراج نیروهای آمریکایی گرفته و از دولت عراق خواسته است از دو گزینه پیوستن به «جمهوری خمینی» یا هم‌پیمانی با آمریکا، یکی را انتخاب کند. به همین دلیل، محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، اعلام کرد که رسما از واشینگتن خواسته مذاکرات برای خروج نهایی از این کشور را آغاز کند.

در اینجا سه پرسش مطرح می‌شود که پاسخ به آن‌ها دشوار است: دولت آمریکا در واکنش به «موضوع عقب‌نشینی» چه تصمیمی خواهد گرفت؟ بغداد تا چه اندازه نیروهای آمریکایی را برای خروج از عراق تحت فشار خواهد گذاشت؟ ایران در تهاجم برنامه‌ریزی‌شده‌اش به مناطق هلال حاصل‌خیز تا کجا پیش خواهد رفت؟

در حال حاضر، نمی‌توان به این پرسش‌ها پاسخ داد، اما سرنوشت این موضوع در روزها، هفته‌ها و ماه‌های آینده مشخص خواهد شد.

سناریوهای احتمالی

تحلیلگران سناریوهای ژئوپلیتیک در نهادهای تصمیم‌گیری در واشینگتن و غرب، توجه خود را به سناریوهای احتمالی پس از خروج آمریکا از منطقه در صورت تحقق عملی آن، معطوف کرده‌اند زیرا آمریکا وارد سال انتخابات شده و سیاست خارجی آن به بخشی دینامیک از سیاست داخلی تبدیل شده است. بدین ترتیب با توجه به نزدیک‌شدن زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، احتمال عقب‌نشینی از منطقه با احتمال مقابله با شبه‌نظامیان، دو احتمال هم‌ارز و برابر هستند.

اگر جناح انزواطلب، فشار شدیدی بر نامزدها وارد کند، دولت آمریکا چه‌بسا دست به عقب‌نشینی بزند، اما اگر مخالفت‌ها با رژیم ایران افزایش یابد و نهادهای تصمیم‌گیری تحت فشار قرار گیرند، واشینگتن ممکن است به قاطعیت و سختگیری روی آورده و ایران را از ادامه رفتار کنونی خود در منطقه بازدارد.

تا این لحظه رویکرد غالب، قابل تشخیص نیست اما تحلیل‌های راهبردی دفاعی و اطلاعاتی به سناریوهای احتمالی مخاطره‌آمیزی اشاره دارند که عقب‌نشینی ایالات متحده ناشی از فشار ایران را شامل می‌شود. تصور این موضوع دشوار است و بلافاصله پرسش‌هایی در مورد نتایج ژئوپلتیک فاجعه‌آمیز نحوه اجرای چنین عقب‌نشینی را پیش می‌کشد که با عقب‌نشینی دراماتیک از افغانستان در تابستان 20121 مشابه خواهد بود. متحمل‌ترین سناریوها را می‌توان به شرح زیر خلاصه کرد:

  • کنترل کامل بغداد به دست شبه‌نظامیان حشدالشعبی و تشکیل دولتی در بغداد مشابه رژیم جمهوری اسلامی ایران
  • گسترش نفوذ و قدرت سپاه پاسداران و شبه‌نظامیان نیابتی تهران در استان انبار و نظامی‌سازی حداکثری منطقه
  • استقرار نیروهای دولتی و شبه‌نظامیان در مرزهای اردن و سعودی
  • شبه‌فروپاشی میدانی در مرزهای عراق و سوریه و تلاش برای ایجاد بزرگراه‌هایی میان ایران و سواحل دریای مدیترانه
  • محاصره کردستان عراق و اشغال دشت نینوا و سنجار
  • محاصره مناطق نفوذ «قسد» در شرق سوریه با هماهنگی ترکیه
  • ایجاد منطقه استراتژیک استقرار موشک‌ها در جنوب سوریه
  • تبدیل تمامی لبنان به پایگاه اصلی پرتاب موشک به سمت اسرائيل و شرق مدیترانه ‌
  • استحاله منطقه هلال حاصل‌خیز به بخشی از قلمرو ژئواستراتژیک ایران

در صورت عقب‌نشینی آمریکا از منطقه هلال حاصل‌خیز، مسیر گسترش نفوذ پروژه «امپراتوری خمینی» در منطقه هموارتر خواهد شد. جزئیات این سناریو را در نوشتارهای آینده مورد کنکاش قرار خواهیم داد.

منبع: «ایندیپندنت عربی»

ترجمه:‌ العربیه فارسی

print
مقالات
  • ایرانیان غصه دارند
    اندازه‌گیری به مثابه مهم‌ترین معیار برای مقایسه هر پدیده‌ای در جهان مادی هر روز با توجه به پیشرفت تکنولوژی و نیز گسترش ارتباطات و عبور از روزمره‌ها سهم قابل‌اعتنایی در زندگی و کسب‌وکار ملی و نیز فردی به دست آورده است.
  • سرنوشت محتوم اپوزسیون دلبسته به بیگانه ناصر دانشفر
    گمان نگارنده آن است که در طول تاریخ سرزمین ما هیچ حزبی جز حزب توده وجود خارجی نداشته است. آری چه احزاب شکل گرفته در دوران پیش از انقلاب چون ایران نوین و رستاخیز و چه احزاب ثبت شده در نظام‌مقدس به مانند
  • «ترکیه ملک مردان نیست»: پاسخ زنان به پروژه‌ی اسلامی‌سازی اردوغان نعیمه دوستدار
    از زمان به قدرت رسیدن رجب طیب اردوغان در سال ۲۰۰۲، روندی پیوسته و نظام‌مند برای تضعیف حقوق زنان در ترکیه آغاز شد. این روند در کنار تلاش‌ برای اسلامی‌کردن جامعه، به‌ویژه از طریق ترویج ارزش‌های
  • انتظار ایران از مذاکرات – فرخ نگهدار
    پرسش عموم ایرانیان این روزها این است که سرنوشت مذاکراتِ ایران و امریکا چه می شود؟ آیا اراده ای در دو کشور هست که ترس از جنگ، از تداوم تحریم و تهدید عبور کنیم و از راه صلح پایدار به توسعه پایدار دست یابیم؟
  • صد سال پیش فیزیک کوانتومی پای به جهان گذاشت برگردان علی‌محمد طباطبایی
    بخش اول: تاریخ علم کوانتوم در تازه‌ترین شماره هفته‌نامه اشپیگل: یک صد سال پیش از این، گروهی از جوانان بیست‌وچندساله، جهان‌بینی علمی را به لرزه درآوردند. آن‌ها نشان دادند که در دنیای اتم‌ها، دیگر نمی‌توان به عقل
سکولاریسم و لائیسیته
  • با دکتر نوذری – تفاوت سکولاریسم با لائیسیته
    درود بر شما افشین گرامی و بینندگان گرامی شما خوشحال هستم که در خدمتتون هستم. خوشحالیم که شما دعوت یعنی سپاسگزارم از اینکه دعوت برنامه رو پذیرفت قتتونو با ما دادین. ما می‌خواستیم راجع به موضوع سکولاریسم و لائیسیته تفاوتشون خیلی گیج کننده است. سر جفتشو میگن خب دین از سیاست جداست و ما قبلاً تو
  • لائیسیته به زبان ساده – کامران مهرپور
    پیشگفتار: لائیسیته همراه با فلسفه انسان گرایی به عنوان پایه اساسی‌ همبستگی‌ اپوزیسیون، می تواند هم برای براندازی حکومت اسلامی در ایران و هم برای ساختن سیستم جدید سیاسی مورد بهره برداری قرار گیرد. لائیسیته جدایی «نهاد دین» از «نهاد حکومتی» است. بدین وسیله هم حکومت می تواند جایگاه خاص و مورد اعتماد و
  • اعلام رهبری دوران گذار با تکیه به قدرت های خارجی منافی آزادی و حاکمیت ملی ایرانیان است
    با انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئيس جمهور آمریکا و سرکارآمدن دولت وی، سرنگونی رژيم مستبد بشار اسد و تضعیف نيروهای نیابتی جمهوری اسلامی ایران در غزه و لبنان و ضعیف تر شدن جمهوری اسلامی، تلاش طرفداران سلطنت و سازمان مجاهدین خلق ايران که مشوق مداخله خارجی در امور داخلی سیاسی ایران بوده و خواهان
  • نه به تخریب، آری به همبستگی-ی. صفایی
    مردم ایران امروز با نبردی برای آزادی میهن دست و پنجه نرم می‌کنند که با مبارزات سال‌های پیش بسیار متفاوت است. هوشیاری، دقت عمل، و خالی نکردن میدان‌های نبرد، از جمله ویژگی‌هایی هستند که آنها را به پیش می‌برند تا بساط دروغ، چاپلوسی، شیادی و وطن‌فروشی بخشی از هموطنان خود را رسوا و افشا کرده و به دست
Visitor
0198203
Visit Today : 434
Visit Yesterday : 763