آغاز پایان بایدن مدتی است شروع شده است. بحران سن کاندیدای دموکراتها که هفتههای اخیر اوج گرفته است، تازه نیست، با توجه به سن بالای جو بایدن قابل پیشبینی بود. اگر مشکل را پیشبینی نکرده بودند که ایراد بزرگی است، اگر هم حدس میزدند اما خود را آماده نکردند که باز این هم برای یک حزب سیاسی باتجربه نقص بزرگی است. حال باید دید چرا حزب دموکرات امریکا برای نرسیدن به چنین روزی زمینهسازی لازم برآمدن کاندیداهای مناسب دیگری را نکرده بود؟
کشور بزرگی مانند امریکا که دارای استعدادهای فراوان در هر عرصهای از جمله سیاست است چرا به چنین روزی افتاده است. از یکسو کاندیدایی پوپولیست و سالخورده با فقط ۳۴ مورد محکومیت مالی رسمی و بسیاری اتهامات دیگر رسیدگی نشده در صدر نظر سنجیها قرار دارد. و از سوی دیگر یک دموکرات سالخوردهتر که تقریبا هرهفته خطاهای حافظهاش سوژه داغ رادیو تلویزیونها و مطبوعات امریکا و دنیاست. حضور بایدن با چنین شرایطی و ترامپ با چنین پروندههایی در انتخابات ریاست جمهوری نشانهای از بیماری دموکراسی آمریکا و سیستم دو حزبی آن است.
انتخابات ریاست جمهوری امریکا به مثابه قویترین کشور نظامی و اقتصادی دنیا از آنجا که کم یا بیش بر سرنوشت دیگر کشورها تاثیرگذار است، از سوی بسیاری از مردم دنیا دنبال میشود.
نکته مهم دیگر این داستان تراژیک، جنبه انسانی قضیه هست که به نوبه خود به حزب دموکرات ضربه سیاسی خواهد زد. اینکه یک فرد سالخورده که در این سن و سال لغزشهای حافظه برایش طبیعی است را در معرض دید خبرنگاران و دوربینهای پربیننده تلویزیونها قرار بگیرد تا بنا به سرشت بازی سیاسی لغزشهای حافظهاش مورد تمسخر رقبا یا عموم قرار بگیرد، از نظر انسانی و اخلاقی عملی شایسته نیست.
بایدن در این سن و سال و وضعیت جسمی باید در آرامش، بهدور از مسئولیتهای بزرگ و استرسزا، با رعایت احترام و با توجه به حقوق انسانیاش زندگی کند. باقیماندن جو بایدن در صحنه رقابتهای انتخاباتی هر روز که میگذرد به شانس پیروزی حزب دمکرات لطمه وارد میکند و هرکدام از خطاهای حافظهاش تبلیغ مجانی و بزرگی برای ترامپ است.
خطای دیشب بایدن، هنگامی که او زلنسکی را پوتین و معاون خود کاملا هریس را ترامپ خطا کرد میتوان اوج لغزشهای شتابان حافظه او در یک سال گذشته دانست. به نظر میرسد این اتفاق صدای اعتراض بیشتری در میان چهرهها و سیاستمداران حزب دموکرات بلند خواهد کرد و جریان جانشینی او با فرد مناسب دیگری در انتخابات نوامبر آینده را تسریع کند.
نظر خوانندگان:
■ کاملا نگاه درستی است خصوصا جمله “از نظر انسانی و اخلاقی عملی شایسته نیست” که درخشش بیشتری دارد.
با احترام سالاری
■ آقای فرخنده عزیز. موضوع بسیار مهمی را به میان آوردید و عنوان مقاله را هم جالب انتخاب کردهاید. اما احتمالأ خودتان هم واقفید که سؤالات مهم همچنان باقی هستند. من گرچه طرفدار تئوری توطئه نیستم اما در این زمینه، معتقدم که موضوع مهمی از دید یک ناظر معمولی (حتی اگر تیزهوش باشد) پنهان است که در آینده باید روشن شود.
ارادتمند. رضا قنبری. آلمان