اندیشه ، فلسفه
  • حقوق بشر در آستانه نیکلاس بکلین
    آیا حقوق بشر می‌تواند به‌رغم افول هژمونی جهانی غرب به بقای خود ادامه دهد؟ بی‌شک این پرسش برای حامیان حقوق بشر اگر کفرآمیز نباشد دست‌کم آزارنده است زیرا دقیقاً همان اصولی را نفی می‌کند که حقوق بشر بین‌الملل
  • بن‌سلمان نمی‌‌خواهد “انور سادات” سعودی باشد برگردان: شاهرخ بهزادی
    ژرژ مالبرونو: در عربستان سعودی، عادی‌سازی روابط با اسرائیل دیگر در دستورکار نیست: در آستانه سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی، بسیاری از منابع خبری در جهان بر این باورند که تلاش برای عادی سازی روابط بین
  • چرا خلیج فارس باید «فارس» بماند! – داوید پارسیان
    جدال واژگان در میدان ژئوپلیتیک و تحلیل درباره تغییر نامی که فقط واژه نیست، بلکه به یک بهره‌برداری سیاسی و ابزار معامله در تحریف جغرافیای تاریخی تبدیل شده است.
  • حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) منحل شد
    خبرگزاری فیرات، نزدیک به پ‌ک‌ک روز دوشنبه گزارش داد که گروه شبه‌نظامی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، که بیش از چهار دهه با دولت ترکیه در جنگ بوده است، تصمیم به انحلال خود و پایان دادن به مبارزه مسلحانه خود گرفته است.
  • بنابراین، سقراط یک فیلسوف است برگردان: علی‌محمد طباطبایی
    گای بنت-هانتر از خود می‌پرسد که آیا پدر فلسفه غرب واقعاً فیلسوف است؟ این مصاحبه خیالی، نقدی بلیغ بر نهاد آکادمیک فلسفه، حرفه‌ای‌سازی بیش‌ازحد، و فراموشی ماهیت گفت‌وگویی و اخلاقی فلسفه است. نه‌تنها از نظر
تاریخ
اقتصاد
  • ۶۶۵‌ هزار‌میلیارد تومان مشکوک‌الوصول
    روز گذشته محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی در یکی از پنل‌های همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی، تازه‌ترین آمارهای مربوط به وضعیت پولی و بانکی را برای حاضران در نشست تشریح کرد. آیا در میان آمارهای
  • اقتصادایران به دانش مدنی زاده نیاز دارد
    با توجه به اینکه قرار است روز یکشنبه آینده وزیر اقتصادبعدی دولت چهاردهم معرفی شود و با توجه به اینکه تا همین امروز جز سیدعلی مدنی زاده کاندیدای جدی وجود نداشته است برخی نکان را در این باره یاد آور می شویم. 1.
  • فساد در نظام بانکی ایران: ابعاد، دلایل، پیامدها احمد علوی
    مقدمه: به گزارش رسانه‌های ایران، زیان انباشته شبکه بانکی کشور بالغ بر ۵۰۰ هزار میلیاد تومان شده است. این میزان از زیان بنا به تازه ترین آمار همان منابع، تقریبا برابر با سرمایه موجود این شبکه است. امر به یکی از این ابربحران‌های اقتصاد ایران تبدیل شده است. از دلایل مهم این ابربحران فساد ساختاری
  • پاسخ چین به فشار‌های تجاری آمریکا چگونه چین به جنگ تجاری ترامپ واکنش نشان داده است؟
    چین با کسب تجربه نخستین دوره ترامپ، همزمان با تقویت اقتصاد داخلی و کاهش وابستگی به صادرات، به گسترش شبکه‌های تأمین و توسعه روابط با کشور‌های جنوب جهانی پرداخته است. پکن، ضمن ایجاد توازن میان ابزار‌های واکنش کوتاه‌مدت و استراتژی‌های بلندمدت، تلاش می‌کند تا با بهره‌برداری از فرصت‌های ژئوپلیتیکی،

صحبت از پرسشی کانونی است که چپ امروز برای پاسخ به تغییر شرایط بحرانی موجود به موقعیت مطلوب ناگزیر است بدون درنگ و اتلاف وقت و انرژی با این میزان توانمندی محدود و سرکوب شده در برابر توان سرمایه، به یک توافق جمعی مطلوب برسد. چگونه؟ برای اینکه بتوانیم به پاسخی درخور این پرسش نزدیک شویم، باید نخست تصویری کلی از واقعیت عیناً موجود، و نه مطلوب، کنونی به‌دست دهیم. در شرایط کنونی که خطر بحران جنگی در کنار احتمال بعیدتر بحران انقلابی قرار گرفته، چپ در ایران وضعیت مطلوبی از حیث سازماندهی ندارد، پراکنده است، اختلاف نظرها را در حد تضادِ حل نشدنی می‌پندارد، در عین‌حال که توان بالقوه برای فهم دستیابی به شرایط مطلوب را دارد اما در به فعل درآوردن این توان اسیر شدیدترین اختلافات نظری ناشی از سکت های تاریخی است و به همین اندازه اسیر زیانباری ناشی از حل نشدن ریشه های بازتولید خطاهای بزرگ سیاسی دوره های متفاوتی از گذشته تاکنون است که به جایگاه و نقش او در نزدیکی و اثر گذاری اش بر طبقه کارگر آسیب‌های جدی وارد آورده است.

طبقه کارگر از هم پراکنده و دست‌کم در مراحل نخست سازمانیابی درجا می‌زند. انتقال تجارب تاریخی پیروزمندی ها و شکست های طبقه کارگر در کارزار طبقاتی با سرمایه به دلایل گوناگون و از جمله متاثر از نوع رابطه فکری و سازمانی اش با چپ سوژگی خود را از دست داده است. بدلیل فقدان شرایط سازمانی نسبتا مطلوب، به رغم قابلیتِ مادی جذب اندیشه طبقاتی پویا و خلاق هنوز از جهت یابی برای درک درست و فهم لازم از متدولوژی مبارزه طبقاتی خود بازمانده است و به رغم مبارزات وقفه ناپذیر مطالباتی، در یک تله‌ی ماندگاری بی سامان و سازمان در تاریخ پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ گیر افتاده است.

جمهوری اسلامی برپایه سیاست های منطقه ای نادرست، درحلقه‌ی محاصره دولت‌های ارتجاعی منطقه به جلوداری رژیم اسرائیل قرار گرفته است و در شرایطی که این رژیم پا بر گریبان طبقه کارگر می‌فشارد، چون غریقی به هر پشیزی چنگ می‌اندازد تا شاید از این آبِ گل‌آلود جنگ و ارتجاع منطقه فرجی حاصل شود. این خود نتیجه ای جز وخامت بیشتر در وضعیت کنونی را در پی نخواهد داشت.

در گام بعدی باید این پرسش را مطرح کرد که به‌راستی دغدغه‌ی مرکزی چپ در کانون بحران چه باید باشد؟ بعضا مشاهده شده که معدود گفت‌گو‌ها و رد و بدل‌های فکری و قلمی موجود در عرصه روشنفکری چپ، واجد مطالبی است که به‌نظر، معاصربودگی خودرا با وضعیت امروز ایران از دست داده‌اند‌. به عنوان مثال بحث پیرامون غیاب یا حضور نظریه ارزش درمباحث برخی از روشنفکرانِ چپ، بحث پیرامون مساله امپریالیسم بدون ارجاع به ذاتِ سرمایه‌دارانه‌ی این پدیده و مشکل طبقاتی نهفته در آن و… از جمله انحرافاتی است که توان روشنفکری چپ را درون خود به اختگی می‌کشاند.

نهایتا باید این پرسش را به عنوان کلان مساله‌ی واقعا موجود پرسید: چپ چگونه می‌تواند موازنه‌ی فعلی را از فشل بودگی سازماندهی خود در ایران به سازماندهی روزآمد و کارآمدی تغیییر داده و به سوی حل بحران پیش‌روی کند؟ و به طبقه کارگر در گذشتن از خطر انحراف مطالبات برحق انقلابی به سوی خلط آن با بحرانِ‌ جنگی و تن‌دادن به‌دوگانه‌ی ساختگی یا اسرائیل یا محور مقاومت، یاری‌رساند؟ و به قامت پیشآهنگی سازمانگر به طبقه کارگر یاری دهد تا سرریز کردن خشم انقلابی این طبقه به سمت کلیت میدانِ عملِ سرمایه‌داری امپریالیستی، ارتجاعی، منطقه‌ای و داخلی هدایت شود و نهایتا از میانه‌ی خاکستر آتش جنگ، امتداد باور انقلابی را احیا کند و آن رابه خشم مشروع انقلابی و نه یک خشم کور جنگ‌زده تبدیل کند که نهایتا طبقه کارگر را به گوشت قربانی دم توپ فاشیسم بدل نشود؟

و این که ادامه‎ی چنین بودگی چپ روشنفکر ایران در وضعیت و موقعیت خطیر کنونی، چه نقشی در این وادادگی و خطر هرز رفتن نیروی طبقاتی طبقه کارگر دارد! هشدار و زنهاری است که چگونه باید از این ورطه‌ی سقوط خود را نجات دهد؟

مبنای استراتژی معطوف به آینده‌ای است که رهیافتی تعمیم پذیر را پیش روی چپ انقلابی قراردهد. رهیافتی تعمیم پذیر که در آن تئوری و عمل در سازمان پرولتاریا معنا می یابد. معنای این سخن آنست که پرولتاریای سازمان یافته در راه نیل به آینده با چشم باز صحنه مبارزه طبقاتی را بمیزان لازم و کافی رصد می کند تا بتواند واقعیت موجود را تغییر دهد. با این منطق هیچ رویدادی را نمی توان نادیده گرفت. هیچ بحرانی و از جمله جنگ را!

جنگ در آستانه است؛ اما ذهن آن چپِ دور افتاده از پراتیک، کاهل و کند شده‌است. روی دیگر کاهلی، دنباله‌روی‌ است. آنگونه که الان شاهدیم دنباله‌روانی که خودشان را درجایگاه دانای‌کُل قرار می‌دهند. تاکید بر فوریت و صورت‌بندی مسئله‌ی «جنگ و مبارزه‌ی طبقاتی» به عنوان دستور روز، برای آن دسته از نیروهای چپ که هنوز به طور کامل از وضعیت انضمامی و تاریخی چشم‌پوشی نکرده‌اند ضروری است. شاید تلنگری هم بر ذهن از پیش تسلیم شدگان به سیاست‌های جنگ‌طلبانه باشد. از آنها نباید غافل شد، چون پیوستن به اردوی جنگ طلبان کمترین زیانش فریب کارگران و بازداشتن آنها از رهیافتی طبقاتی است.

سیمای آینده‌ی کارگران و زحمت‌کشان ایران و خاورمیانه هر دم زیر سایه‌ی ابرهای جنگ تیره‌تر می‌شود. بحران سرمایه‌داری بار دیگر با صدای انفجار سر برخواهد آورد و طبقه‌ی کارگر در فقدان سازمان‌دهی و تشکیلات پرولتری، ابژه و موضوع اقتصادی محض استثمار و کشتار، بدون واکنش سیاسی درخور خواهد بود.

پیروز میدان گرگ خون‌ریز باشد یا کفتار خون‌آشام؛ کارگران خاورمیانه آشکارا یا پنهانی، عصیانی یا خاموش؛ با بمب و گرسنگی قتل عام می‌شوند. بحران سرمایه‌داری در فقدان سازمان‌دهی و آگاهی طبقاتی مطلقا فاقد پیشروی طبقاتی و دست‌آوردهای انقلابی خواهد بود. طبقه‌ی کارگر، فاعل انقلابی بالقوه‌ی وضعیت بحران است، اما جنگِ دولت‌ها فاعلانی واقعی دارد. دولت‌های سرمایه‌داری واقعا و به طور تجربی جنگ را آفریده‌اند. قرار ندارند از آفریده‌ی خود بی‌نصیب بمانند.

حتی پادوهای سرمایه چون رضا پهلوی خطاب به غرب و اسرائیل، بی‌شرمانه پیغام می‌دهد که اجازه نمی‌دهد ایران بعد از سرنگونی جمهوری اسلامی، با خلأ قدرت مواجه شود. رضا پهلوی از خلأ قدرت و یا وضعیت قدرت دوگانه صحبت می‌کند. او عزم و اراده‌ی بورژوازی را برای سرکوب طبقه‌ی کارگر، خودپویی پرولتاریا و سازمان‌ها و شوراهایش نشان می‌دهد. آیا طبقه‌ی کارگر در فقدان سازمانی که تجسد اراده‌اش باشد، برای آینده‌ی روشن‌تر چشم به آسمان دوخته‌ است. به امید نزول معجزه‌ای از جنس بمب ۱۰۰۰ پوندی روز به شب و شب به روز می گذراند؟

روش‌شناسی و رهیافت مارکسیستی بلافاصله این پرسش‌ها را پیش روی ما قرار می‌دهد: مگر ممکن است فاعل (دولت) عمل (جنگ)، تاثیری بر غایت و نتیجه‌ی عمل نداشته باشد و خنثی تلقی شود؟ مگر امکان دارد میانجی و فرآیند سرنگونی جمهوری اسلامی به جای قهر انقلابی، مهمات جنگی باشد و تاثیری بر نتایج نداشته باشد؟ دولتی که ذاتا منقاد کننده و پاسدار استثمار و مالکیت خصوصی است، یقینا خود را در عمل‌اش پدیدار خواهد کرد و تعین خواهد بخشید.

اگر اراده‌ و سوژه‌گی بالقوه‌ی طبقه‌ی کارگر تعین نیابد، سیر تاریخ روند طبیعی‌اش را طی خواهد کرد و آن طور که نخست وزیر اسرائیل وعده داده است: عصر حجر. دوراهی سوسیالیسم یا بربریت در هیئت واقعیت انضمامی پیشِ روی ما خواهد بود.

حتی اگر با پادرمیانی سیرِ تاریخ و تضادِکار وسرمایه، ذره‌ای خوش‌بینی برای‌ما باقی مانده است، روش‌شناسی مارکسیستی چنین می‌گوید که از خاکستر چنین جنگی هیچ ققنوسی بر نمی‌خیزد. جامعه‌ی مدرن و سرمایه‌داری تکوین یافته، به عبارت دقیق‌تر مولود «پرولتاریا» و شالوده‌ی جامعه‌ی بدیل است. جنگی که جنگ‌افروزانش آخرالزمانی‌ توصیفش می‌کنند، موعود سرمایه‌داری و تجدید بردگی پرولتاریا است.

شگفت انگیز است که چپ انقلابی از جنگ سخن بگوید اما سرمایه‌داری را از دایره‌ی تحلیل و تجرید بیرون بگذارد. بدیهی است که سرمایه‌داری جنگ را هم مانند کالا، اجتماعی می‌کند. جنگ را هم به مانند کالا بت‌واره می‌کند و در لای هزار ملحفه‌ی ایدئولوژیک می‌پیچد. درجا نزدن در امور واقع و غلبه‌ی بر آن به میانجی روش‌شناسی به وضوح این مسئله را آشکار می‌کند که این تنها ارتش‌ها نیستند که می‌جنگند؛ خط مقدم از میان هر کارخانه، بانک، محله و نانوایی و… عبور می‌کند. و قطعا جنگ به اقتضای شرایط انضمامی شکلی ویژه به خود می‌گیرد. سرمایه‌داری باید از فرآیند تاریخی خودش بگریزد، پس ایدئولوژی‌هایی را برمی‌سازد که تاریخ ندارند. ایدئولوژی باید وانمود کند ازلی و ابدی است، یا برای خود تاریخ دست و پا کند. سرمایه‌داری جمهوری اسلامی از نبرد امت شیعه و بنی‌اسرائیل می‌گوید و بخش دیگری از بورژوازی به رهبری شاهزاده‌ی از پیش مخلوع و مرتجع از نجات ملت کورش به دست ملت یهود و احتمالا بازتولید عصای موسی …

print

مقالات
  • ایرانیان غصه دارند
    اندازه‌گیری به مثابه مهم‌ترین معیار برای مقایسه هر پدیده‌ای در جهان مادی هر روز با توجه به پیشرفت تکنولوژی و نیز گسترش ارتباطات و عبور از روزمره‌ها سهم قابل‌اعتنایی در زندگی و کسب‌وکار ملی و نیز فردی به دست آورده است.
  • سرنوشت محتوم اپوزسیون دلبسته به بیگانه ناصر دانشفر
    گمان نگارنده آن است که در طول تاریخ سرزمین ما هیچ حزبی جز حزب توده وجود خارجی نداشته است. آری چه احزاب شکل گرفته در دوران پیش از انقلاب چون ایران نوین و رستاخیز و چه احزاب ثبت شده در نظام‌مقدس به مانند
  • «ترکیه ملک مردان نیست»: پاسخ زنان به پروژه‌ی اسلامی‌سازی اردوغان نعیمه دوستدار
    از زمان به قدرت رسیدن رجب طیب اردوغان در سال ۲۰۰۲، روندی پیوسته و نظام‌مند برای تضعیف حقوق زنان در ترکیه آغاز شد. این روند در کنار تلاش‌ برای اسلامی‌کردن جامعه، به‌ویژه از طریق ترویج ارزش‌های
  • انتظار ایران از مذاکرات – فرخ نگهدار
    پرسش عموم ایرانیان این روزها این است که سرنوشت مذاکراتِ ایران و امریکا چه می شود؟ آیا اراده ای در دو کشور هست که ترس از جنگ، از تداوم تحریم و تهدید عبور کنیم و از راه صلح پایدار به توسعه پایدار دست یابیم؟
  • صد سال پیش فیزیک کوانتومی پای به جهان گذاشت برگردان علی‌محمد طباطبایی
    بخش اول: تاریخ علم کوانتوم در تازه‌ترین شماره هفته‌نامه اشپیگل: یک صد سال پیش از این، گروهی از جوانان بیست‌وچندساله، جهان‌بینی علمی را به لرزه درآوردند. آن‌ها نشان دادند که در دنیای اتم‌ها، دیگر نمی‌توان به عقل
سکولاریسم و لائیسیته
  • با دکتر نوذری – تفاوت سکولاریسم با لائیسیته
    درود بر شما افشین گرامی و بینندگان گرامی شما خوشحال هستم که در خدمتتون هستم. خوشحالیم که شما دعوت یعنی سپاسگزارم از اینکه دعوت برنامه رو پذیرفت قتتونو با ما دادین. ما می‌خواستیم راجع به موضوع سکولاریسم و لائیسیته تفاوتشون خیلی گیج کننده است. سر جفتشو میگن خب دین از سیاست جداست و ما قبلاً تو
  • لائیسیته به زبان ساده – کامران مهرپور
    پیشگفتار: لائیسیته همراه با فلسفه انسان گرایی به عنوان پایه اساسی‌ همبستگی‌ اپوزیسیون، می تواند هم برای براندازی حکومت اسلامی در ایران و هم برای ساختن سیستم جدید سیاسی مورد بهره برداری قرار گیرد. لائیسیته جدایی «نهاد دین» از «نهاد حکومتی» است. بدین وسیله هم حکومت می تواند جایگاه خاص و مورد اعتماد و
  • اعلام رهبری دوران گذار با تکیه به قدرت های خارجی منافی آزادی و حاکمیت ملی ایرانیان است
    با انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئيس جمهور آمریکا و سرکارآمدن دولت وی، سرنگونی رژيم مستبد بشار اسد و تضعیف نيروهای نیابتی جمهوری اسلامی ایران در غزه و لبنان و ضعیف تر شدن جمهوری اسلامی، تلاش طرفداران سلطنت و سازمان مجاهدین خلق ايران که مشوق مداخله خارجی در امور داخلی سیاسی ایران بوده و خواهان
  • نه به تخریب، آری به همبستگی-ی. صفایی
    مردم ایران امروز با نبردی برای آزادی میهن دست و پنجه نرم می‌کنند که با مبارزات سال‌های پیش بسیار متفاوت است. هوشیاری، دقت عمل، و خالی نکردن میدان‌های نبرد، از جمله ویژگی‌هایی هستند که آنها را به پیش می‌برند تا بساط دروغ، چاپلوسی، شیادی و وطن‌فروشی بخشی از هموطنان خود را رسوا و افشا کرده و به دست
Visitor
0197856
Visit Today : 87
Visit Yesterday : 763