پیشتر برخی منابع اعلام کردند در ازای دریافت هواپیماهای بدون سرنشین از ایران برای استفاده در جنگ اوکراین، روسیه ممکن است هواپیماهای جنگنده جدید سوخو 35 در اختیار ایران بگذارد.
شهریار حیدری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران اظهار داشت جنگندههای سوخو 35 که ایران به روسیه سفارش داده، اوایل سال آینده وارد کشور میشود.
به گزارش خبرگزاری «انتخاب»، یکشنبه 25 دی، حیدری گفت: «به کشور روسیه سفارشهایی نظیر سیستمهای پدافندی، موشکی و همچنین بالگرد را نیز دادهایم و اکثر این سلاحها بهزودی وارد کشور میشوند.»
طی سالهای اخیر خبرهای بسیاری از خرید تسلیحات پیشرفته روسی توسط جمهوری اسلامی منتشر شد اما تاکنون چنین معاملاتی انجام نشدهاند.
حمید واحدی، فرمانده نیروی هوایی ارتش ایران هم شهریور گذشته خبر خرید جنگنده روسی سوخو 35 برای نیروی هوایی ارتش را تایید کرد.
پیش از این برخی منابع اعلام کردند، در ازای دریافت هواپیماهای بدون سرنشین از ایران برای استفاده در جنگ اوکراین، روسیه ممکن است هواپیماهای جنگنده جدید سوخو 35 در اختیار ایران بگذارد.
به گزارش مجله «فوربز»، در دسامبر 2021 ادعا شد که ایران و روسیه در ژانویه 2022 یک قرارداد دفاعی بیستساله به ارزش ده میلیارد دلار امضا خواهند کرد، که به عنوان بخشی از آن روسیه 22 فروند جت جنگنده سوخو 35 و سامانه موشکی دفاع هوایی اس-400 به ایران عرضه خواهد کرد.
بر اساس گزارشها، رژیم ایران در سال 2021 نیز خواستار خرید 36 جت جنگنده پیشرفته «چنگدو J-10C» از چین شد و پیشنهاد داد بهای آنها را با نفت یا گاز طبیعی بپردازد، اما ظاهرا پکن به این درخواست تهران پاسخ منفی داد.
پل ایدون، کارشناس نظامی، پیشتر در مقالهای برای مجله «فوربس» به بررسی موضوع فروش سوخو 35 روسی به ایران پرداخته و گمانه زده که بر خلاف تصور عمومی در غرب، این جنگنده نسل جدید احتمالا نه به سپاه پاسداران که به نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران میرسد.
به گفته منابع اطلاعاتی غربی، ایران به زودی 24 جنگنده سوخو 35 که روسیه در اصل برای مصر ساخته بود را دریافت خواهد کرد. طبق گزارشها، خلبانهای ایرانی در بهار سال گذشته میلادی برای هدایت این جنگندههای جدید در روسیه آموزش دیدهاند.
ایدون تاکید کرده که نیروی هوایی ایران برای جایگزینی ناوگان کهنه «اف 14» و «میگ 29» خود به حداقل شصت جنگنده نسل 4.5 نیاز دارد. بنابراین، حتی اگر روسیه 25 سوخو به ایران بدهد، تهران هنوز هم در موضع ضعیفتری نسبت به همسایگان خود در جنوب کشور خواهد بود.
با این حال، اگر تهران موفق شود مسکو را قانع کند تا علاوه بر سوخوها، سامانههای دفاع هوایی پیشرفته مثل اس-400 نیز به ایران بدهد، آن وقت مجموعه این دو میتواند دیوار دفاعی قابل توجهی برابر حمله هوایی احتمالی آمریکا و اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران ایجاد کند.
این کارشناس نتیجه میگیرد مورد اخیر میتواند دلیل اصلی نگرانی واشینگتن در قبال همکاری نظامی-فنی فزاینده میان ایران و روسیه باشد، که به احتمال زیاد باعث خواهد شد آمریکا در این باره به «اقدامات پیشگیرانه» متوسل شود.