اندیشه ، فلسفه
  • حقوق بشر در آستانه نیکلاس بکلین
    آیا حقوق بشر می‌تواند به‌رغم افول هژمونی جهانی غرب به بقای خود ادامه دهد؟ بی‌شک این پرسش برای حامیان حقوق بشر اگر کفرآمیز نباشد دست‌کم آزارنده است زیرا دقیقاً همان اصولی را نفی می‌کند که حقوق بشر بین‌الملل
  • بن‌سلمان نمی‌‌خواهد “انور سادات” سعودی باشد برگردان: شاهرخ بهزادی
    ژرژ مالبرونو: در عربستان سعودی، عادی‌سازی روابط با اسرائیل دیگر در دستورکار نیست: در آستانه سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی، بسیاری از منابع خبری در جهان بر این باورند که تلاش برای عادی سازی روابط بین
  • چرا خلیج فارس باید «فارس» بماند! – داوید پارسیان
    جدال واژگان در میدان ژئوپلیتیک و تحلیل درباره تغییر نامی که فقط واژه نیست، بلکه به یک بهره‌برداری سیاسی و ابزار معامله در تحریف جغرافیای تاریخی تبدیل شده است.
  • حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) منحل شد
    خبرگزاری فیرات، نزدیک به پ‌ک‌ک روز دوشنبه گزارش داد که گروه شبه‌نظامی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، که بیش از چهار دهه با دولت ترکیه در جنگ بوده است، تصمیم به انحلال خود و پایان دادن به مبارزه مسلحانه خود گرفته است.
  • بنابراین، سقراط یک فیلسوف است برگردان: علی‌محمد طباطبایی
    گای بنت-هانتر از خود می‌پرسد که آیا پدر فلسفه غرب واقعاً فیلسوف است؟ این مصاحبه خیالی، نقدی بلیغ بر نهاد آکادمیک فلسفه، حرفه‌ای‌سازی بیش‌ازحد، و فراموشی ماهیت گفت‌وگویی و اخلاقی فلسفه است. نه‌تنها از نظر
تاریخ
اقتصاد
  • ۶۶۵‌ هزار‌میلیارد تومان مشکوک‌الوصول
    روز گذشته محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی در یکی از پنل‌های همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی، تازه‌ترین آمارهای مربوط به وضعیت پولی و بانکی را برای حاضران در نشست تشریح کرد. آیا در میان آمارهای
  • اقتصادایران به دانش مدنی زاده نیاز دارد
    با توجه به اینکه قرار است روز یکشنبه آینده وزیر اقتصادبعدی دولت چهاردهم معرفی شود و با توجه به اینکه تا همین امروز جز سیدعلی مدنی زاده کاندیدای جدی وجود نداشته است برخی نکان را در این باره یاد آور می شویم. 1.
  • فساد در نظام بانکی ایران: ابعاد، دلایل، پیامدها احمد علوی
    مقدمه: به گزارش رسانه‌های ایران، زیان انباشته شبکه بانکی کشور بالغ بر ۵۰۰ هزار میلیاد تومان شده است. این میزان از زیان بنا به تازه ترین آمار همان منابع، تقریبا برابر با سرمایه موجود این شبکه است. امر به یکی از این ابربحران‌های اقتصاد ایران تبدیل شده است. از دلایل مهم این ابربحران فساد ساختاری
  • پاسخ چین به فشار‌های تجاری آمریکا چگونه چین به جنگ تجاری ترامپ واکنش نشان داده است؟
    چین با کسب تجربه نخستین دوره ترامپ، همزمان با تقویت اقتصاد داخلی و کاهش وابستگی به صادرات، به گسترش شبکه‌های تأمین و توسعه روابط با کشور‌های جنوب جهانی پرداخته است. پکن، ضمن ایجاد توازن میان ابزار‌های واکنش کوتاه‌مدت و استراتژی‌های بلندمدت، تلاش می‌کند تا با بهره‌برداری از فرصت‌های ژئوپلیتیکی،

هشدار مدیر برنامه جهانی غذا درباره وضعیت غزه؛ همه مردم گرسنه هستند: سیندی مک‌کین، مدیر برنامه جهانی غذا روز چهارشنبه با هشدار درباره دسترسی محدود به غذا و آب در نوار غزه گفت: «سیستم انسانی در این منطقه در حال فروپاشی است و همه مردم غزه گرسنه هستند.» به گفته او ۹۷ درصد خانوارهای فلسطینی در مناطق شمالی غزه و ۸۳ درصد ساکنان مناطق جنوبی غزه در روزهای اخیر گزارش دادند که غذای کافی برای خوردن ندارند و بسیاری از آنها دستکم یک روز را گرسنه سپری کرده‌اند. برنامه جهانی غذا پیشتر در آخرین گزارش خود اعلام کرده بود که حدود ۸۸ درصد خانوارها در شمال و حدود ۵۴ درصد مردم در جنوب غزه در چهار هفته گذشته حداقل یک شبانه‌روز کامل را بدون غذا گذرانده‌اند و ۲۰ درصد ساکنان شمال و ۱۴ درصد افراد جنوب غزه هم از آغاز جنگ تاکنون، بیش از ۱۰ روز به غذا دسترسی نداشته‌اند.» علاوه بر این، متوسط مصرف روزانه آب تمیز در این باریکه بین ۱.۵ تا ۱.۸ لیتر به ازای هر نفر است که بسیار کمتر از میانگین حداقل ۱۵ لیتر آب آشامیدنی و بهداشتی به ازای هر نفر در روز است. سازمان جهانی غذا همچنین با اشاره به کمبود گاز برای پخت و پز در غزه و گرایش مردم به سوزاندن زباله، هیزم و ضایعات چوبی اعلام کرد که این اقدام می‌تواند عواقب منفی برای سلامتی به همراه داشته باشد و خطر ابتلا به بیماری‌های تنفسی را افزایش دهد.
تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی هم روز چهارشنبه گفت که سیستم بهداشتی غزه در حال فروپاشی کامل است، این منطقه نمی‌تواند از دست دادن بیمارستان‌های بیشتری را تحمل کند، با این حال، بیمارستان بیشتری در آستانه تعطیلی هستند که این امر هزاران نفر را از مراقبت‌های ضروری و نجات‌دهنده محروم می‌کند.

نبرد در قلب خان یونس برای یافتن یکی از رهبران حماس

نیروهای اسرائیلی روز پنجشنبه در قلب خان یونس، مهمترین شهر جنوب غزه، جایی که گمان می‌رود یکی از رهبران ارشد شبه‌نظامی مخفی شده است، با شبه‌نظامیان حماس نبرد کردند. شاهدان عینی به خبرگزاری فرانسه گفتند که با شکستن خط دفاعی حماس در دومین شهر بزرگ نوار غزه، نیروهای اسرائیلی با تانک‌ها، نفربرهای زرهی و بولدوزرهای خود به خان یونس حمله کردند و غیرنظامیان بیشتری ناگزیر به ترک شهر شدند. حماس اواخر روز چهارشنبه اعلام کرده بود که نیروهایش «در تمامی محورهای تهاجم به نوار غزه» درگیر نبردهای شدید علیه نظامیان اسرائیلی هستند.

وزارت خارجه فلسطین: هدف اسرائیل کوچاندن اجباری ساکنان غزه به سوی مصر است

وزارت خارجه فلسطین، چهارشنبه ۱۵ آذر، هشدار داد که اسرائیل آوارگان جنگ در نوار غزه را به خروج هرچه بیشتر از مناطق خود و «محاصره و محدود کردن حرکت آنها در یک جهت» به سوی گذرگاه مرزی رفح در مرز با مصر مجبور می‌کند. در همین راستا گروه‌های فلسطینی ضمن تحسین موضع مخالفت‌‌آمیز مصر با جابجایی ساکنان غزه، نسبت به هر گونه همسویی با «پروژه کوچ اجباری» فلسطینی‌ها از این باریکه هشدار دادند. وزارت خارجه در این بیانیه افزود: «اسرائیل با درک رو به پایان بودن و نسبتاً محدود شدن مدت زمان حمایت تعدادی از کشورها از آن برای جنگ خونین علیه نوار غزه در تنگنای زمانی رویکرد تشدید جنگ علیه ساکنان غزه را در پیش گرفته است و به حملات بی‌وقفه خود و ارتکاب هولناک‌ترین جنایات به شکلی بی‌سابقه برای نابودی هر آن‌چه از شمال نوار غزه باقی‌مانده و تخریب کامل جنوب نوار و کشتن همه کسانی که در آن مکان‌ها پناه‌گرفته و حضور د‌ارند، ادامه می‌دهد.»
وزارت خارجه فلسطین در ادامه افزود: مشخص شده است که اسرائیل در حال تبدیل کردن نوار غزه به ویرانه‌ای غیرقابل زندگی و سکونت است و از این طریق با همه ابرازها تلاش می‌کند تا ساکنان نوار غزه را به ترک این باریکه مجبور کند، تا در آینده و با این شیوه وحشیانه تحقق اهداف خود را اعلام کند.» این وزارتخانه همچنین مجدداً «کشتارهای مستمری» که می‌گوید اسرائیل پس از گسترش تهاجم زمینی خود به مناطق مرکزی و جنوبی نوار غزه، علیه غیرنظامیان فلسطینی مرتکب شده است را محکوم کرد.

سرپرست سیاست خارجی اتحادیه اروپا از پیشنهاد گوترش حمایت کرد

سرپرست سیاست خارجی اتحادیه اروپا از پیشنهاد دبیرکل سازمان ملل برای مصوبه برقراری آتش‌بس در غزه حمایت کرده است در حالیکه در پی پیشنهاد دبیرکل برای برقراری «آتش‌بس بشردوستانه» درغزه، اسرائیل به این پیشنهاد حمله کرده بود. آنتونیو گوترش هشدار داده بود که شبکه کمک‌های بشردوستانه در غزه ممکن است از هم بپاشد و از شورای امنیت سازمان ملل خواست تا از بروز یک «فاجعه» جلوگیری کند. تحمیل آتش‌بس در غزه مستلزم تصویب پیشنهاد توسط شورای امنیت است که در آن ایالات متحده، بریتانیا، چین، روسیه و فرانسه دارای حق وتو هستند. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از کشورهای اروپایی خواسته است که از گوترش حمایت کنند. او در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «از اعضای اتحادیه اروپا در شورای امنیت سازمان ملل و شرکای همفکر خود می‌خواهم که از پیشنهاد آنتونیو گوترش حمایت کنند.» او افزود: «شورای امنیت سازمان ملل باید فورا برای جلوگیری از فروپاشی کامل وضعیت انسانی در غزه اقدام کند.» در حال حاضر، فرانسه و مالت تنها دو کشور اتحادیه اروپا در میان ۱۵ کشور عضو شورای امنیت هستند. الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل در پیام خود در ایکس گفت که «درخواست دعای گوترش برای آتش بس در غزه به معنی حمایت از سازمان تروریستی حماس است.»
اتحادیه ی اروپا به غیر از چند کشور تا به حال موضع سرسختانه ای در دفاع یک جانبه از اسرائیل داشته است.

فضا در جنوب غزه تنگ تر می شود

خبرنگار بی‌بی‌سی در بیت‌المقدس می نویسد: ارتش اسرائیل می‌گوید درست تا قلب شهر خان یونس پیشروی کرده و شاخه نظامی گروه حماس می‌گوید نبرد در این محل شدید بوده است. نیروهای اسرائیلی اکنون به خانه یحیی سینوار، رهبر حماس در غزه رسیده‌اند و گمان می‌رود که او و دیگر مقامات ارشد حماس در تونل‌های زیرزمینی پناه گرفته‌اند. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل شب گذشته گفت: «فقط مسئله زمان است که چه وقت او را می‌گیریم.» همزمان، یک مقام ارشد سازمان ملل هشدار داد که با گذشت دو ماه از جنگ، «شرایط غزه در حال تبدیل شدن به شرایط آخرالزمانی است.» به گفته این مقام، با گسترش جنگ، چند صد هزار نفر در منطقه کوچکی‌ در جنوب غزه متراکم شده و تلاش‌های برای ارائه معنادار کمک‌های بشردوستانه اکنون تقریبا غیرممکن است. در نیویورک، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، با استناد به اختیاراتی که منشور سازمان ملل به دبیرکل داده، از شورای امنیت خواست تا برای برقراری آتش‌بس کامل درجنگ غزه اقدام کند. این شورا تاکنون هیچ قطعنامه‌ای را که خواستار آتش‌بس کامل باشد، تصویب نکرده است.

آمریکا با ایجاد منطقه حایل در نوار مرزی غزه-اسرائیل مخالف است

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه گذشته در یک نشست خبری گفت ایالات متحده با ایجاد منطقه حایل در داخل نوار غزه مخالفت خواهد کرد. وی گفت که پنج اصل مورد نظر دولت آمریکا در مورد دوران پس از جنگ غزه شامل تغییر نکردن مرزها و خصوصیات ارضی، عدم جابجایی اجباری جمعیت، عدم اشغال مجدد غزه، عدم محاصره و محاصره اقتصادی این سرزمین و عدم استفاده از غزه به عنوان بستری برای تروریسم است. وی افزود: «ایجاد هر نوع منطقه حائل پیشنهادی در داخل غزه به منزله نقض یکی از این اصول و موضوعی است که ما با آن مخالفیم. اگر در رابطه با تغییراتی در داخل خاک اسرائیل باشد، البته من در مورد آن نمی‌توانم اظهار نظری کنم زیرا این تصمیمی است که اسرائیلی‌ها خود باید بگیرند.» به گزارش خبرگزاری رویترز، اسرائیل هفته گذشته به چند کشور عربی و ترکیه اطلاع داد که برنامه‌هایی برای ایجاد یک منطقه حائل در داخل مرز غزه با اسرائیل دارد تا از حملات آینده از داخل غزه به اسرائیل جلوگیری شود.

حمله مجدد اسرائیل به دبیرکل سازمان ملل

روز چهارشنبه، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در نامه به اعضای شورای امنیت با استناد به یک ماده از منشور سازمان ملل که دهه‌هاست از آن استفاده نشده، خواست با برقراری آتش‌بس در جنگ عزه «از بروز فاجعه انسانی» در این منطقه جلوگیری کنند. در واکنش، نماینده اسرائیل گفت که با درخواست برقراری آتش‌بس، دبیرکل به پایین‌ترین سطح اخلاقی سقوط کرده و این درخواست نشانه تعصب او علیه اسرائیل است. استفان دوجاریک، سخنگوی گوترش، به رادیو بی‌بی‌‌سی گفت که «بسیار نادر است که یک دبیرکل به این بند از منشور استناد کند، اما آقای گوترش به دلیل رنج وحشتناک انسانی مجبور به این کار شد.» دوجاریک گفت که باید آتش‌بس برقرار شود و فروپاشی بیشتر نظم اجتماعی در غزه «تاثیر فاجعه‌باری بر کل منطقه خواهد داشت.» او افزود: «فکر نمی‌کنم کسی بتواند چشم خودش را ببندد و همه اعضای شورای امنیت موظفند از نفوذ خود برای پایان دادن به این جنگ استفاده کنند.»

print
مقالات
  • ایرانیان غصه دارند
    اندازه‌گیری به مثابه مهم‌ترین معیار برای مقایسه هر پدیده‌ای در جهان مادی هر روز با توجه به پیشرفت تکنولوژی و نیز گسترش ارتباطات و عبور از روزمره‌ها سهم قابل‌اعتنایی در زندگی و کسب‌وکار ملی و نیز فردی به دست آورده است.
  • سرنوشت محتوم اپوزسیون دلبسته به بیگانه ناصر دانشفر
    گمان نگارنده آن است که در طول تاریخ سرزمین ما هیچ حزبی جز حزب توده وجود خارجی نداشته است. آری چه احزاب شکل گرفته در دوران پیش از انقلاب چون ایران نوین و رستاخیز و چه احزاب ثبت شده در نظام‌مقدس به مانند
  • «ترکیه ملک مردان نیست»: پاسخ زنان به پروژه‌ی اسلامی‌سازی اردوغان نعیمه دوستدار
    از زمان به قدرت رسیدن رجب طیب اردوغان در سال ۲۰۰۲، روندی پیوسته و نظام‌مند برای تضعیف حقوق زنان در ترکیه آغاز شد. این روند در کنار تلاش‌ برای اسلامی‌کردن جامعه، به‌ویژه از طریق ترویج ارزش‌های
  • انتظار ایران از مذاکرات – فرخ نگهدار
    پرسش عموم ایرانیان این روزها این است که سرنوشت مذاکراتِ ایران و امریکا چه می شود؟ آیا اراده ای در دو کشور هست که ترس از جنگ، از تداوم تحریم و تهدید عبور کنیم و از راه صلح پایدار به توسعه پایدار دست یابیم؟
  • صد سال پیش فیزیک کوانتومی پای به جهان گذاشت برگردان علی‌محمد طباطبایی
    بخش اول: تاریخ علم کوانتوم در تازه‌ترین شماره هفته‌نامه اشپیگل: یک صد سال پیش از این، گروهی از جوانان بیست‌وچندساله، جهان‌بینی علمی را به لرزه درآوردند. آن‌ها نشان دادند که در دنیای اتم‌ها، دیگر نمی‌توان به عقل
سکولاریسم و لائیسیته
  • با دکتر نوذری – تفاوت سکولاریسم با لائیسیته
    درود بر شما افشین گرامی و بینندگان گرامی شما خوشحال هستم که در خدمتتون هستم. خوشحالیم که شما دعوت یعنی سپاسگزارم از اینکه دعوت برنامه رو پذیرفت قتتونو با ما دادین. ما می‌خواستیم راجع به موضوع سکولاریسم و لائیسیته تفاوتشون خیلی گیج کننده است. سر جفتشو میگن خب دین از سیاست جداست و ما قبلاً تو
  • لائیسیته به زبان ساده – کامران مهرپور
    پیشگفتار: لائیسیته همراه با فلسفه انسان گرایی به عنوان پایه اساسی‌ همبستگی‌ اپوزیسیون، می تواند هم برای براندازی حکومت اسلامی در ایران و هم برای ساختن سیستم جدید سیاسی مورد بهره برداری قرار گیرد. لائیسیته جدایی «نهاد دین» از «نهاد حکومتی» است. بدین وسیله هم حکومت می تواند جایگاه خاص و مورد اعتماد و
  • اعلام رهبری دوران گذار با تکیه به قدرت های خارجی منافی آزادی و حاکمیت ملی ایرانیان است
    با انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئيس جمهور آمریکا و سرکارآمدن دولت وی، سرنگونی رژيم مستبد بشار اسد و تضعیف نيروهای نیابتی جمهوری اسلامی ایران در غزه و لبنان و ضعیف تر شدن جمهوری اسلامی، تلاش طرفداران سلطنت و سازمان مجاهدین خلق ايران که مشوق مداخله خارجی در امور داخلی سیاسی ایران بوده و خواهان
  • نه به تخریب، آری به همبستگی-ی. صفایی
    مردم ایران امروز با نبردی برای آزادی میهن دست و پنجه نرم می‌کنند که با مبارزات سال‌های پیش بسیار متفاوت است. هوشیاری، دقت عمل، و خالی نکردن میدان‌های نبرد، از جمله ویژگی‌هایی هستند که آنها را به پیش می‌برند تا بساط دروغ، چاپلوسی، شیادی و وطن‌فروشی بخشی از هموطنان خود را رسوا و افشا کرده و به دست
Visitor
0197958
Visit Today : 189
Visit Yesterday : 763