تهدید ایران به ترور دونالد ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی ۲۰۲۴ بسیار جدیتر از آن چیزی بود که بهطور عمومی اعلام شد و این تهدید منجر به اتخاذ تدابیر امنیتی فوقالعاده توسط تیم او شد، از جمله استفاده از یک هواپیمای فریبنده برای جلوگیری از سوءقصد احتمالی به جانش. چرا این موضوع مهم است: کتاب بعدی من با عنوان «انتقام: داستان درونی بازگشت ترامپ به قدرت» فاش میکند که نگرانی مقامات آمریکایی درباره حمله احتمالی ایران به ترامپ تا چه حد جدی بوده است و این مسئله چه تأثیری بر او داشته است.
ترامپ همچنان به ایران فکر میکند: هفته گذشته، او گفت که به تیمش دستور داده است که در صورت کشته شدنش به دست عوامل ایران، این کشور را “نابود” کنند.
او بعداً این اظهارات را تعدیل کرد و گفت که به دنبال “توافقی هستهای و صلحآمیزِ تأییدشده” با ایران است. ترامپ از سال ۲۰۲۰، زمانی که در مقام ریاست جمهوری دستور حمله هوایی را صادر کرد که منجر به کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده ارشد نظامی ایران شد، در فهرست اهداف ایران قرار گرفته است.
جزئیات بیشتر: برای نگارش این کتاب که قرار است در ۱۸ مارس منتشر شود، من بهطور گسترده به حلقه داخلی ترامپ در جریان کارزار انتخاباتیاش دسترسی داشتم.
سال گذشته، مقامات امنیتی آمریکا به ترامپ هشدار دادند که ایران عوامل خود را در خاک ایالات متحده مستقر کرده و این عوامل به موشکهای زمین به هوا دسترسی دارند.
تیم ترامپ نگران بود که ایرانیها سعی کنند هواپیمای شخصی او – که به نام “ترامپ فورس وان” شناخته میشود – را هنگام برخاستن یا فرود سرنگون کنند.
نگرانیها پس از خنثی شدن یک سوءقصد به جان ترامپ در ۱۵ سپتامبر در زمین گلف او در وست پالم بیچ، فلوریدا، شدت گرفت.
ایران بهطور رسمی با این حادثه یا با تیراندازی دو ماه پیش از آن در پنسیلوانیا، که طی آن ترامپ از ناحیه گوش مورد اصابت گلوله قرار گرفت، ارتباطی ندارد.
اما اندکی پس از حادثه فلوریدا، تیم امنیتی ترامپ به حدی درباره تهدید ایران نگران شد که او را با یک هواپیمای فریبنده متعلق به استیو ویتکاف به یک رویداد منتقل کرد. ویتکاف یکی از دوستان ترامپ و مدیر املاک و مستغلات است که اکنون بهعنوان نماینده ویژه او در امور خاورمیانه فعالیت میکند.
بخش بزرگی از تیم ترامپ در همان روز با “ترامپ فورس وان” سفر کردند – اقدامی که برخی از کارکنان را خشمگین کرد، زیرا آنها نگران بودند که در صورت سرنگونی هواپیما بهعنوان “تلفات جانبی” محسوب شوند.
مدیران مشترک کارزار انتخاباتی ترامپ، سوزی وایلز – که اکنون رئیس کارکنان کاخ سفید است – و کریس لاچیوویت، تصمیم گرفتند که از یکدیگر جدا شوند. وایلز همراه با ترامپ در هواپیمای ویتکاف پرواز کرد، در حالی که لاچیوویت به کارکنان هواپیمای ترامپ فورس وان پیوست.
بسیاری از کارکنان در داخل هواپیمای ترامپ، از این طرح مخفیانه تا لحظاتی پیش از پرواز اطلاع نداشتند و زمانی متوجه شدند که صندلی ترامپ در کنار پنجره خالی بود.
لاچیوویت به گروه گفت: “رئیس امروز با ما پرواز نمیکند. ما مجبور شدیم او را در هواپیمای دیگری بگذاریم. این چیزی جز یک آزمایش برای نحوه پیشبرد امور در آینده نیست.”
مدیران کارزار تلاش کردند مشاوران ترامپ را قانع کنند که از آنها بهعنوان طعمه استفاده نشده است. اما اگر عوامل ایران واقعاً به موشکهای زمین به هوا دسترسی داشتند، برخی از مشاوران این سؤال را مطرح کردند که چرا آنها را سوار هواپیما کردهاند؟
این پرواز تجربهای کاملاً سورئال بود، به گفته سه نفر از دستیاران، “شوخیهای تلخ زیادی رد و بدل شد.” آنها گفتند: “این شرایط کاملاً غیرعادی بود و افراد حاضر در هواپیما متوجه حساسیت اوضاع بودند.”
در جریان کمپین، این پرواز به “پرواز شبح” معروف شد.
همچنین، سرویس مخفی در همان روز یک کاروان خودرویی فریبنده سازماندهی کرد که ترامپ را در یک خودرو و دیگر کارکنان را در خودرویی دیگر قرار میداد.
لحظات ترسناک بیشتری در کارزار انتخاباتی ترامپ رخ داد.
پس از یک گردهمایی در ۱۸ سپتامبر در لانگ آیلندِ ایالت نیویورک، سرویس مخفی به مدیران کارزار هشدار داد که اطلاعاتی در دست دارند که نشان میدهد ممکن است کسی قصد شلیک به کاروان خودرویی ترامپ را داشته باشد.
کریس لاچیوویت با لحنی طعنهآمیز به دن اسکاوینو، مدیر رسانههای اجتماعی ترامپ، گفت: “از پنجره بیرون نیا و عکس نگیر، چون تو لعنتی هدف هستی.” وایلز در همان حال در صندلی خود تکیه داد.
در جریان سفری به پنسیلوانیا در هفته بعد، مأموران امنیتی متوجه پهپادی شدند که کاروان ترامپ را دنبال میکرد. مأموران در یکی از خودروها، سقف را باز کرده و با یک سلاح الکترومغناطیسی به پهپاد شلیک کردند، که منجر به از کار افتادن آن شد.
افراد نزدیک به کارزار انتخاباتی به من گفتند که ترامپ از تهدید ایران بیش از آنچه بهطور علنی ابراز کرده، نگران بود.
ترامپ اغلب در گردهماییهای انتخاباتی با افتخار از ترور سلیمانی سخن میگفت. اما با افزایش تهدید ایران، دستیاران او متوجه شدند که او کمتر درباره این موضوع صحبت میکند. و در محافل خصوصی، او نگرانی خود را درباره چگونگی برگزاری تجمعات انتخاباتیاش ابراز میکرد.
او همچنین نگران بود که رأیدهندگان دچار “خستگی از تهدید ترور” شوند. آیا آمریکاییها حاضر بودند چهار سال تحمل کنند که رئیسجمهورشان دائماً در معرض تهدید باشد؟
کتاب «انتقام: داستان درونی بازگشت ترامپ به قدرت» اثر الکس آیزنشتات در ۱۸ مارس منتشر خواهد شد.