ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به او گفت که پیشنهاد پوتین برای مذاکرات مستقیم را فوراً بپذیرد، گفت که دیدار با ولادیمیر پوتین، رهبر کرملین، در ترکیه در روز پنجشنبه را میپذیرد.
رهبر اوکراین پیش از این به پیشنهاد پوتین برای مذاکرات مستقیم در استانبول با احتیاط پاسخ داده بود. رئیس جمهور روسیه، نیمهشب گذشته (به وقت روسیه) در یک بیانیه تلویزیونی پیشنهاد داد که اوکراین و روسیه پنجشنبه آینده، ۱۵ مه، مذاکرات مستقیمی در استانبول برگزار کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، با این حال، مشخص نیست که آیا پوتین پیشنهاد شرکت حضوری را داده است یا خیر.
زلنسکی در X نوشت: «من پنجشنبه منتظر پوتین در ترکیه خواهم بود. شخصاً. امیدوارم این بار روسها به دنبال بهانه نباشند.»
پیشنهاد پوتین ساعاتی پس از آن مطرح شد که قدرتهای بزرگ اروپایی روز شنبه در کیف از پوتین خواستند که با آتشبس ۳۰ روزه بدون قید و شرط موافقت کند یا با تحریمهای جدید «گسترده» روبرو شود، موضعی که کیت کلوگ، نماینده ترامپ در اوکراین، روز یکشنبه آن را تأیید کرد.
زلنسکی نیز گفته بود که اوکراین آماده مذاکره با روسیه خواهد بود، اما تنها پس از اینکه مسکو با آتشبس ۳۰ روزه موافقت کند.
اما ترامپ که قدرت ادامه یا قطع ارسال تسلیحات حیاتی واشنگتن به اوکراین را دارد، موضع متفاوتی اتخاذ کرد.
ترامپ در تروت سوشیال Truth Social نوشت: «رئیس جمهور پوتین روسیه نمیخواهد با اوکراین توافق آتشبس داشته باشد، بلکه میخواهد روز پنجشنبه در ترکیه ملاقات کند تا در مورد پایان احتمالی حمام خون مذاکره کند. اوکراین باید فوراً با این موضوع موافقت کند.»
«حداقل آنها قادر خواهند بود مشخص کنند که آیا توافقی امکانپذیر است یا خیر، و اگر امکانپذیر نباشد، رهبران اروپایی و ایالات متحده، خواهند دانست که همه چیز در چه وضعیتی است و میتوانند بر اساس آن پیش بروند!»
پوتین در فوریه ۲۰۲۲ نیروهای مسلح روسیه را به اوکراین فرستاد و جنگی را آغاز کرد که صدها هزار سرباز را کشته و شدیدترین رویارویی بین روسیه و غرب را از زمان بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ آغاز کرده است.
او در سخنرانی شبانه خود، آنچه را که او «مذاکرات مستقیم بدون هیچ پیششرطی» نامید، پیشنهاد داد. اما تقریباً بلافاصله، یوری اوشاکوف، دستیار ارشد کرملین، به خبرنگاران گفت که مذاکرات باید هم پیشنویس توافق صلح رها شده ۲۰۲۲ و هم وضعیت فعلی در میدان را در نظر بگیرد.
این عبارت به طور خلاصه به معنای موافقت کییف با بیطرفی دائمی در ازای تضمین امنیتی و پذیرش کنترل بخشهایی از اوکراین توسط روسیه است.
پوتین همچنین آنچه را که تلاشی برای تعیین «اولتیماتوم» در قالب درخواستهای اروپای غربی و اوکراین برای آتشبس از روز دوشنبه خواند، رد کرد. وزارت امور خارجه او تصریح کرد که مذاکرات در مورد ریشههای درگیری باید قبل از بحث در مورد آتشبس انجام شود.
ترامپ که میگوید میخواهد به عنوان یک صلحجو در یادها بماند و بارها قول پایان دادن به جنگ را داده است، پیش از این در پاسخ به سخنرانی پوتین گفته بود که این میتواند «یک روز بالقوه عالی برای روسیه و اوکراین باشد!».