اندیشه ، فلسفه
  • چرا خلیج فارس باید «فارس» بماند! – داوید پارسیان
    جدال واژگان در میدان ژئوپلیتیک و تحلیل درباره تغییر نامی که فقط واژه نیست، بلکه به یک بهره‌برداری سیاسی و ابزار معامله در تحریف جغرافیای تاریخی تبدیل شده است.
  • حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) منحل شد
    خبرگزاری فیرات، نزدیک به پ‌ک‌ک روز دوشنبه گزارش داد که گروه شبه‌نظامی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، که بیش از چهار دهه با دولت ترکیه در جنگ بوده است، تصمیم به انحلال خود و پایان دادن به مبارزه مسلحانه خود گرفته است.
  • بنابراین، سقراط یک فیلسوف است برگردان: علی‌محمد طباطبایی
    گای بنت-هانتر از خود می‌پرسد که آیا پدر فلسفه غرب واقعاً فیلسوف است؟ این مصاحبه خیالی، نقدی بلیغ بر نهاد آکادمیک فلسفه، حرفه‌ای‌سازی بیش‌ازحد، و فراموشی ماهیت گفت‌وگویی و اخلاقی فلسفه است. نه‌تنها از نظر
  • نقد جنبش «زن، زندگی، آزادی»؛ چه باید کرد؟ – هوشنگ کوبان
    در نوشته‌ی زیر کوشش می‌شود با رجوع به آرای ماکس وبر، آنتونیو گرامشی، میشل فوکو و تنی چند از فمینیست‌های چپ انتقادی، نقدی درون‌مان از جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» ارایه شود، و بخشی از علل
  • خال‌های دائمیِ پلنگ – ل. تدین نژاد
    یکی از پیامدهای خروج ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸، از دست رفتن اعتبار آن کشور و بی‌اعتمادی جهانیان نسبت به پای‌بندی آمریکا به اجرای قراردادهای بین‌المللیِ خود بود. خروج از برجام در آن زمان حاصل تلاش‌های لابی‌های
تاریخ
  • میراث رضا شاه: از تجددگرایی تا استبداد سلطنتی م. روغنی
    رضا شاه در آستانه خروجش از ایران میراثی بجای گذاشت که از تناقضات شایان توجهی برخوردار بود. در دوران زمامداری وی از یک سو در راه مدرن‌سازی و دولت‌سازی کشور گام‌های مهمی برداشته شد و نهادهای تمدنی
  • نفوذ شیطان در حوزه علمیه امیر طاهری
    آیا شیطان رجیم در حوزه علیمه قم نفوذ کرده است تا مانع از آن شود که حوزه در خدمت «برترین هدف انقلاب اسلامی یعنی استقرار تمدن اسلامی» قرار گیرد؟ این پرسشی است که پس از مطالعه سخنان آیت‌الله علی
  • «ما فراموش نمی‌کنیم که این رهایی از بیرون آمد» سون فلیکس کلرهوف
    مقدمه مترجم: امروز ۸ ماه مه، هشتادمین سالگرد شکست آلمان نازی و پایان جنگ جهانی دوم در اروپاست. سالهای متمادی، برای آلمانی‌ها چگونگی توصیف این روز مایه سردرگمی، سوال و مناقشه بود. به مناسبت چهلمین
  • سوریه؛ ظهور و سقوط یک خاندان – دو سعید سلامی
    علی خامنه‌ای در دیدار با مجمع عالی فرماندهان سپاه پاسداران در مهر ماه ۱۳۹۸، سه ماه پیش از ترور قاسم سلیمانی، گفت: «نگاه وسیع جغرافیای مقاومت را از دست ندهید؛ این نگاه فرامرزی را از دست ندهید. قناعت نکنیم به منطقۀ خودمان…این نگاه وسیع فرامرزی، این امتداد عمق راهبردی گاهی اوقات از واجب‌ترین
اقتصاد

راهبرد علی خامنه‌ای در پیوند زدن مناسبات و آیین‌های حکومتی و مذهبی به شاخص‌ها و آیین‌های ملی با هدف فریب افکار عمومی در ایران و خلع سلاح شاهزاده رضا پهلوی همچنان ادامه دارد. او در تازه‌ترین سخنانش که روز چهارشنبه ۲۶ بهمن بیان کرد، به این تلاش ادامه داد و مدعی شد مراسم حکومتی ۲۲ بهمن یک کنش «ملی» است.

او این مراسم را «شنبه تاریخی ملت» و «مصداق استمرار استقامت ملی» تفسیر کرد و همسو با سخنرانی‌های چند ساله اخیرش، کوشید وزن و اهمیت «هویت ملی» در تداوم نظام جمهوری اسلامی را مهم‌تر از «هویت مذهبی» نشان بدهد. رهبر جمهوری اسلامی در راستای این راهبرد ادعا کرد که «گرایش عمومی ملت ایران گرایش انقلابی است» و نظر «عده‌ای» مخالف در ایران، نظر مردم ایران را نمایندگی نمی‌‌کند.

او در سخنرانی خود، به خیزش سراسری سال ۱۴۰۱ علیه جمهوری اسلامی اشاره کرد و آن‌ را «اغتشاش» نامید و گفت در داخل هم برخی «با استدلال‌های سست و سخنان غلط» خط حمایت از آن را دنبال کردند.

خامنه‌ای هشدار بسیاری از کارشناسان در حوزه‌های مختلف را مبنی بر اینکه نظام رو به قهقرا است، «دروغی آشکار» خواند و گفت برخلاف این هشدار‌ها، نظام به بن‌بست نرسیده است.

در سخنرانی‌های سال‌های اخیر علی خامنه‌ای، سهم هویت ملی و باستانی و تاریخی ایران نسبت به هویت‌های دینی و انقلابی افزایش قابل‌توجهی داشته است. این تغییر رویکرد نشان می‌دهد جمهوری اسلامی، هویت ملی را اصلی‌ترین نیرو در کنار زدن نظام ایدئولوژیک مذهبی در ایران می‌داند.

شاهزاده رضا پهلوی در حال حاضر اصلی‌ترین رهبر و نماد این جریان ملی‌گرا است و هر روز بر قدرت، نفوذ و محبوبیت او در جامعه ایران افزوده می‌شود. گرایش رو به گسترش مردم ایران به هویت ملی و بازسازی و بازنمایی دورانی که حالا به آن افتخار می‌کنند و آن را ازدست‌رفته می‌بینند، به رقیبی جدی در برابر هویت مذهبی تبدیل شده که روحانیون شیعه حاکم بر ایران آن را نمایندگی می‌کنند و ترویجش می‌دهند.

مردم ایران از این هویت مذهبی که برآمده از سنت و آموزه‌های سفت و سخت دینی است و با ارزش‌های نوین جهانی در تضاد کامل است، روز‌به‌روز بیشتر فاصله می‌گیرند و با دو هویت ملی و جهانی پیوند بیشتری پیدا می‌کنند. این امر با نگرانی عمیق مقام‌های جمهوری اسلامی همراه شده است.

علی خامنه‌ای از سال‌ها پیش، از یک سو این گرایش روزافزون به هویت ملی و بازگشت به دوران پهلوی را «ارتجاع» می‌داند و از سوی دیگر، تلاش می‌‌کند این جریان را به نام «ایران»، «ایرانی» و «ملی‌گرایی» بیش از گذشته به خدمت نظام ایدئولوژیک خود در آورد.

راهبرد اتهام‌زنی به مردم مخالف جمهوری اسلامی به عنوان «تجزیه‌طلب» از محوری‌ترین راهکارهای نظام به منظور تحریک مردم ایران برای فاصله گرفتن از اعتراض‌ها و جریان قدرتمند خواستار عبور از کلیت نظام مستقر است. این سیاست در بطن خود قصد دارد با بزرگ‌نمایی «تجزیه‌طلبی» و متهم کردن معترضان به تلاش برای فروپاشی مرز‌های سرزمینی ایران، مردم را نگران ایران پس از جمهوری اسلامی کند.

در این میان، شاهزاده رضا پهلوی به مهم‌ترین نماد همبستگی ملی و انسجام سرزمینی جریان مخالف جمهوری اسلامی تبدیل شده و حالا علی خامنه‌ای تمام تلاش خود را به کار گرفته تا به هر شکل که شده است، این جریان ملی‌گرا را مصادره و پشتیبان نظام جمهوری اسلامی معرفی کند.

اتاق فکری که این راهبرد را به خامنه‌ای ارائه کرده است، امید دارد با این سیاست شکست‌خورده و ناکام بتواند در درجه نخست شاهزاده رضا پهلوی را از میدان به در کند و در مرحله بعد، این جریان قدرتمند را به نفع هویت مذهبی و نظام ایدئولوژیک مستقر مصادره کند.

print
مقالات
محیط زیست
Visitor
0197157
Visit Today : 151
Visit Yesterday : 726