در حالی که نگرانیها دربارهی وخیمتر شدن وضعیت اقتصادی در سال آينده بسیار محسوس است و شدت یافته است، احمد مرادی نماینده مردم بندرعباس در مجلس ضمن اشاره به دلایل عدم موفقیت دولت در حل مشکلات اقتصادی جامعه، دلیل اصلی این عدم موفقیت را ناتوانی مدیران دستگاههای اجرایی و بعضی از وزرا خصوصا کابینه اقتصادی دولت دانست. وی در عین حال تاکید کرد برای حل مسالهی اقتصادی و برای موفقیت دولت در بحث اقتصادی، باید نگاه خود را نسبت به دنیا تغییر داد. وی تصریح کرد کشور باید بتواند با حفظ استقلال و مواضع خود، با دنیا ارتباط برقرار کند و به دنیا اطمینان دهد که به دنبال این است که امنیت، صلح و صمیمیت بین همه برقرار شود.
وی همچنین با اشاره به دوران سخت اقتصادی و همچنین با اشاره به نقاط قوت و ضعف دولت سیزدهم، گفت کشور در شرایط بد اقتصادی قرار دارد و مردم چند مطالبه از دولت و حکومت دارند. مرادی یکی از مطالبات مردم را بحث اشتغال و معیشت دانست و گفت شعارهای رئیسی هم وقتی بر سر کار آمد این بود که بتواند دغدغههای مردم را برطرف کند. وی تصریح کرد رئیسی برای انجام و موفقیت این شعار به تیم کارشناسی زبده و استفاده از مدیران برجسته و توانمند و جهادی نیاز داشت. مرادی افزود هدف آقای رئیسی هم همین بود که بتوانند از این ظرفیتها استفاده کند. وی رئیسی را در بحث مبارزه با فساد و رفع موانع و مشکلاتی که در حوزه اشتغال وجود داشت موفق دانست و اظهار داشت رئیسی خصوصا دربارهی کارخانههایی که تعطیل شده بودند اقدامات خوبی را انجام داد.
وی گفت باید دید با وجود انجام شدن این اقدامات چرا گرههای اقتصادی جامعه هنوز باز نشده است. مرادی دلیل اصلی این شرایط را ناتوانی مدیران دستگاههای اجرایی و بعضی از وزرا خصوصا کابینه اقتصادی دولت دانست و در عین حال تاکید کرد باید نگاه حاکمیت به دنیا تغییر کند و با دنیا رابطه برقرار شود. وی افزود در عین حال حاکمیت باید تلاش کند تا از هر حرف و اقدام نابجایی که روابط را دچار خدشه میکند پرهیز کند.
مرادی افزود باید ایران را با چین قیاس کرد که 1 میلیارد و 400 میلیون نفر جمعیت دارد و پیرو اسلام نیستند و خدا را قبول ندارند اما در ارائه خدمات عمومی به مردم موفق بودند. وی وظیفهی دولت و حاکمیت در کل دنیا را یکی ایجاد نظم و امنیت در جامعه و همچنین ارائه خدمات عمومی به عامه مردم دانست و گفت این دو در هر حکومت و دولتی اگر مورد بیتوجهی قرار گیرد باعث عدم موفقیت دولت خواهد شد.
این نمایندهی مجلس تصریح کرد باید بتوان از تجربیات کشورهای دنیا در حوزه های مختلف استفاده کرد. وی خودروسازی را یکی از این موارد دانست که باید از تجارب جهانی در این خصوص استفاده شود.
مرادی در ادامه با انتقاد از وضعیت زیرساختهای نفت و گاز در کشور و عدم اقدام برای توسعهی پالایشگاهها گفت اگر مشکلات در زیرساختهای صادرات نفت و گاز وجود نداشت و اگر زیرساختها آماده بود و پالایشگاهها توسعه پیدا میکرد، کشور میتوانست ظرفیت تولید را تا 5 الی 6 میلیون بشکه افزایش دهد. وی افزود اما ایران در بهترین حالت می تواند تا ۲/۵ میلیون بشکه صادرات داشته باشد.
وی افزود این در حالی است که عراق بالای 6 میلیون بشکه تولید و صادرات دارد.
این نمایندهی مجلس در بخش دیگری از سخنانش با بیان این موضوع که دولت روحانی قیمت حاملهای انرژی را بدون هماهنگی قبلی افزایش داده است، گفت به رئیسی تاکید شده است که جامعه تحمل افزایش قیمت حاملهای انرژی را ندارد و باید در این زمینه فرهنگسازی کرد تا میزان مصرف مدیریت شود. وی افزود اگر هم قرار است درصدی افزایش قیمت صورت پذیرد، باید مردم توانمند شوند تا بتوانند زندگی خود را مدیریت کنند.افزایش قیمت بنزین قلمداد میکند و در انتقاد از آن به کامیوندارانی که در داخل کامیون خود باک اضافه جاسازی کردهاند، اشاره میکنند. این در حالی است که به گفتهی بسیاری از کارشناسان بخش مهمی از قاچاق سوخت توسط خود نیروگاهها صورت میگیرد و شهروندان عادی در این خصوص نقش اثر گذاری ندارند.
با وجود تاکید فراوانی که بر ضرورت عدم افزایش قیمت حاملهای انرژی انجام میشود، اما دولت همچنان بر افزایش آن تاکید دارد، ضمن اینکه قیمت گاز و برق پیش از این هم به شدت افزایش یافته است و با وجود اظهارات در خصوص عدم افزایش قیمت بنزین به نظر میرسد که علیرغم هشدارها دولت افزایش قیمت بنزین را هم در دستور کار قرار داده است.
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران افزایش قیمت بنزین را مترادف با به آتش کشیده شدن اعتراضات میدانند و تاکید دارند که دولت به جای افزایش مداوم قیمتها که به یک چرخهی باطل در کشور تبدیل شده است، باید تلاش خود را معطوف کنترل قیمتها و کاهش تورم سازد.
اما دولت و حاکمیت جمهوری اسلامی عادت کرده است که کاستیهای بودجهای خود را از طریق تورم جبران کند و بیآنکه دغدغهی کاهش ارزش پول ملی را داشته باشد، با افزایش قیمتها کسری بودجه را جبران کند.