برخلاف ادعاهای دولت رییسی که مدعی بود روزی یک میلیون و هشتصد هزار بشکه نفت میفروشد و پول ان هم دریافت میکند اکنون بر اساس گزارشهای منتشره در هشت ماهه نخست سال 1402، جریان واردات و صادرات در کالاهای غیرنفتی ایران، منفی 20 میلیارد دلار به نفع واردات است. وضعیتی که نشان از سبد کوچک صادراتی ایران، کاهش ارزش کالاهای غیرنفتی و حتی بازارهای محدود صادراتی میدهد.
طبق بررسی مرکز مطالعات اقتصادی اتاق تهران، کاهش در آمدهای حاصل از صادرات غیرنفتی باعث شده نیاز کشور برای واردات از این محل تامین نشود. در واقع عامل مسلط در رشد واردات، افزایش ورود کالاهای واسطهای بوده است. کالاهای واسطهای حدود 72 درصد ارزش واردات را در بر میگیرد این رقم از نظر وزنی 90 درصد است.
به گفته مرکز مطالعات اتاق تهران، بررسی صادرات غیرنفتی کشور نشان میدهد، بدون احتساب اقلام با پایه نفتی ارزش صادرات حدود 3 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است. درضمن متوسط قیمت صادراتی در 8 ماهه امسال به کمتر از 360 دلار رسیده است.
طبق دادههای موجود، اکثر گروه های کالایی با کاهش قابل توجهی در متوسط قیمت صادراتی همراه بوده است. به طوری که در هشت ماهه امسال تقریبا 92 درصد ارزش صادرات از محل صادرات به 15 کشور تامین شده است. درحالی که ترکیه در 2022، حدود 90 درصد صادراتش مربوط به صادرات کالا به 60 کشور جهان بوده است.به گفته تحلیلگران این گزارش، محدود شدن بازار های صادراتی ایران نشان از شکنندگی تجارت کالای ایران میدهد.
دولت رییسی اکنون نشان داده که سعی کرده با شعار کارنامه خود را نشان دهد و علیرغم انتشار امار دروغ اما واقعیتهای اقتصادی کشور نشان میدهد که وضعیت درامدی کشور روز به روز دچار مشکل میشود و به همین خاطر به اعمال سیاستهای مالیاتی دست زده اند.