اندیشه ، فلسفه
تاریخ
  • «ما فراموش نمی‌کنیم که این رهایی از بیرون آمد» سون فلیکس کلرهوف
    مقدمه مترجم: امروز ۸ ماه مه، هشتادمین سالگرد شکست آلمان نازی و پایان جنگ جهانی دوم در اروپاست. سالهای متمادی، برای آلمانی‌ها چگونگی توصیف این روز مایه سردرگمی، سوال و مناقشه بود. به مناسبت چهلمین
  • سوریه؛ ظهور و سقوط یک خاندان – دو سعید سلامی
    علی خامنه‌ای در دیدار با مجمع عالی فرماندهان سپاه پاسداران در مهر ماه ۱۳۹۸، سه ماه پیش از ترور قاسم سلیمانی، گفت: «نگاه وسیع جغرافیای مقاومت را از دست ندهید؛ این نگاه فرامرزی را از دست ندهید. قناعت نکنیم به منطقۀ خودمان…این نگاه وسیع فرامرزی، این امتداد عمق راهبردی گاهی اوقات از واجب‌ترین
  • حماسه گیلگمش سیروس اوندیلادزه
    حماسه گیلگمش داستانی حماسی از (بین‌النهرین) است که ماجراهای گیلگمش، پادشاه اوروک، و دوستش انکیدو را روایت می‌کند.: 1 . معرفی گیلگمش: گیلگمش پادشاهی قدرتمند اما ستمگر در شهر اوروک در(بین‌النهرین) (عراق امروزی) است. او دو سوم خدایی و یک سوم انسانی است و از نیرو و زیبایی فوق‌العاده‌ای برخوردار است. با
  • ایران آبستن انقلابی دیگر! (تجارب و بازخوانی انقلاب ۵۷) – هلمت احمدیان
    انقلاب ۱۳۵۷ یکی از عظیم ترین جنبش‌های توده‌ای در تاریخ ایران بود که منجر به سرنگونی رژیم پهلوی شد. اما با وجود این پیروزی اولیه، این انقلاب توسط ارتجاع اسلامی با یاری قدرت های سرمایه داری ربوده شد و ناکام ماند و شکست خوردو نهایتاً به سلطه‌ی یک نظام استبدادی مذهبی منجر گردید. در چهار دهه گذشته
اقتصاد

این که مردم عادی در اثر هیجانات زودگذر، به حرکت های بی دلیل اعتراضی بپیوندند و به خاطر شعار ها حتی تیشه به ریشه ی خود بزنند، چندان عجیب نیست، ولی به نظر عجیب است کسانی که اهل تفکر و مطالعه هستند و جهان بینی و سواد اجتماعی گسترده تری دارند، با این گونه حرکت ها همراه شوند ولی سال ۵۷ این اتفاق افتاد و امروز بعد از ۴۵ سال که اثرات آن تغییرات شوم، کشور را به فنا و تباهی کشانده، همه، حتی معترضین آن سال ها، انگشت اتهام شان به سمت این گروه است که ما عقل مان را به دست انقلابیون و مذهبی ها دادیم، شما چرا؟

نخست در تعریف کلمه ی روشنفکر این را ذکر کنم که به اعتقاد من کسانی که امروزه به نام روشنفکر شناخته می شوند در واقع و به معنای واقعی کلمه «روشنفکر» نیستند چرا که بر این باورم که ما در گذشته و حتی امروز «روشنفکر» به معنای سیاسی و مثبتی که از آن در ذهن داریم اصولا نداریم و کسانی را روشنفکر می نامیم که در واقع «متفکر» هستند نه روشنفکر.

اهل تفکر هم می توانند تفکر درست یا غلط داشته باشند. تفکری که جامعه را به قهقرا ببرد یا موجب رشد آن شود.

بنابراین موضوع ما، موضوع متفکران است نه روشنفکران که با ذره بین باید به دنبال آن ها در جامعه بود و بیشتر آن ها اصولا صاحب نام و شناخته شده نیستند.

اما متفکران ما در دوران پیش از انقلاب از وضعیت موجود «عصبانی» بودند. عمدا نمی گویم «خشمگین» چون بروز خشم را به اَشکال مختلف می توان دید، اما بروز عصبانیت را الزاما نه.

اخیرا نگاهی چندباره به نشریات و کتاب های دوران انقلاب انداختم و دیدم حتی متفکران ارزنده و صاحب بینش غیرسیاسی ما هم در آن دوران دچار عصبانیت از وضع موجود بودند و این عصبانیت باعث شد که با وقوع اعتراضات سیاسی در سال ۵۷ نه تنها در حفظ وضع موجود و نظام معقول حاکم در آن دوران کاری انجام ندهند، بلکه دنباله روی حرکت توده های مردم و آخوندهای متحجری که بر موج انقلاب سوار شده بودند شوند.

آکادمیسین هایی که اتفاقا رشته شان علوم انسانی و اجتماعی بود و توقع بیشتری برای شناخت جامعه از آن ها می رفت، پذیرای تغییراتی شدند که قطعا نمی توانستند آن ها را به عنوان تغییرات مثبت بشناسند اما «عصبانیت» از وضع موجود باعث شد تا داشته های کشور را به هر بهایی -حتی نابودی خودشان- از بین ببرند و تصور کنند که از میان برداشتن هر آن چه به گذشته مربوط است، می تواند به نتایج مثبت هم ختم شود اگر چه در واقعیت و در درون شان به این موضوع باور نداشتند.

اما علت این عصبانیت چه بود، باید در مطلبی جداگانه به آن پرداخت. علت هایی که متاسفانه وجود داشت ولی به اندازه ای نبود که کل کشور به خاطرش بر باد داده شود و ایران به روزی بیفتد که امروز شاهد آن هستیم.

print
مقالات
محیط زیست
Visitor
0195743
Visit Today : 303
Visit Yesterday : 718