با پایان یافتن دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی که با مشارکت حداقلی و غیر قابل باور در طول ۴۵ سال حکومت جمهوری اسلامی روبرو بود، جنجالها برای به دست آوردن صندلی ریاست مجلس بیش از پیش افزایش یافته است.مجلس یکدست اصولگرای دوازدهم که با درصد رای تک رقمی نمایندگان و با ترکیب اصولگرایان تندرو و نواصولگرایان قرار است از هفتم خردادماه کار خود را آغاز کند پیش از روی کار آمدن با رایزنیها به دنبال انتخاب رئیس است.
بر اساس آمار وزارت کشور، انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در دو نوبت و به فاصله چند ماه برای کسب ۲۹۰ صندلی، تنها با مشارکت ۲۵ میلیون نفر از ۶۱ میلیون واجد شرایط برگزار شد.
بر این اساس مشارکت ۴۱ درصد واجدین شرایط در دور اول و ۲۴ درصد در دور دوم پایین ترین مشارکت مردمی در انتخابات جمهوری اسلامی را رقم زد. البته این میزان در تهران در دور اول ۲۱ درصد و در دور دوم تنها ۷ درصد اعلام شد.
به نظر میرسد این ارقام نشان بارزی از ناامیدی مردم از تمامیتخواهان جمهوری اسلامی است. پس از قتل حکومتی مهسا امینی و آغاز اعتراضات بیسابقه در ایران، فشارهای امنیتی و سرکوب گسترده مردم، جمهوری اسلامي عملا هرگونه راه را برای رساندن صدای اعتراض بست.
انتخابات مجلس نخستین رایگیری پس از اعتراضات بود که با بیتوجهی گسترده مردم علیرغم تاکید شدید و سخنرانیهای فراوان مقامات برای حضور، روبرو شد. البته حاکمیت نیز با اتخاذ مواضعی نشان داد که عدم مشارکت مردم چندان اهمیتی برایش ندارد و مطابق معمول با دستاوردسازی از هیچ آن را حماسه دانست.
از سوی دیگر با یکدست شدن مجلس از تندروهای افراطی در سایه حمایت شورای نگهبان که با رد صلاحیت گسترده طیف اصلاحطلب و میانهرو انجام شد، کمتر کسی گمان میکرد که برای انتخاب ریاست مجلس چنددستگی میان منتخبان تک رقمی ایجاد شود.
در حال حاضر محمدباقر قالیباف از دوره قبل رئیس مجلس است که به صورت جدی کاندیدای ریاست دوره جدید به شمار میآید.
مجتبی ذوالنوری روحانی تندرویی که در حال حاضر نایب رئیس دوم مجلس است، علی نیکزاد نخستین وزیر راه ایران و نماینده افراطی دوره یازدهم و همچنین منوچهر متکی وزیر مخلوع احمدینژاد، دیگر نامزدها هستند که رایزنیهای خود را در روزهای اخیر برای رسیدن به کرسی ریاست به شدت افزایش دادهاند.
در این میان اما حمید رسایی روحانی تندرویی که با کمترین میزان آرا در طول ادوار مجلس بالاترین رای در تهران را به دست آورد با سخنرانیها و اتخاذ مواضعی بر علیه قالیباف سعی بر تغییر ریاست فعلی مجلس دارد. مجلسی که به زعم بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران سیاسی فاقد هرگونه اثرگذاری و نیز تهی از چهرههای سرشناس ملی است.
روز پنجشنبه 27 اردیبهشتماه محمد مهاجری فعال رسانهای اصولگرا در گفتگویی با تاکید بر اینکه در مجلس دوازدهم رقابت فعالان سیاسی درجه سوم را شاهد هستیم گفت: مجلس جدید رییس ندارد و فقط قرار است یک مبصر انتخاب شود.
به گفته وی مجلس دوازدهم زاییده پولهای ناسالم است و هیچ فرد اثرگذاری در این دوره وجود ندارد.
به نظر میرسد ناامیدی از نمایندگان پارلمان تنها مختص به مخالفین حکومت نیست و بسیاری از فعالان سیاسی و رسانهای با گرایش موافق حاکمیت نیز با اظهاراتی مشابه تاکید دارند که این افراد هیچگاه وکلای مردم نخواهند شد. موضوعی که مردم ایران دستکم در سالهای پیش از این به آن رسیدهاند و چه انتخاب نمایندگان و چه انتخاب ریاست مجلس هیچ تاثیر مثبتی بر زندگی مردم نخواهد گذاشت.