هماکنون دو خبر بسیار بااهمیت با محوریت تعیین وزیران و نیز همکاران رییسجمهور آینده روی خروجی خبرگزاریها دیده میشود. یک خبر را محمدجواد ظریف داده و در آن فرآیند انتخاب وزیران در کمیتههای منتخب و نیز در شورای راهبری را توضیح داده است.
او در بخشی از نوشتهاش درباره فرآیند انتخاب وزیران توضیح داده است:«هریک از اعضای شورای راهبری پس از بررسی گزارش روسای کمیتهها و دبیران و روسای کارگروهها و گروههای اعتبارسنجی و شنیدن اسامی و سوابق نامزدهایی که مستقیما به جناب دکتر پزشکیان ارائه شدهاند، نظر خود را… پیرامون نامزدهای معرفیشده از سوی کمیتهها و رییسجمهور منتخب به صورت محرمانه مکتوب میکنند. »
خبر دیگر را مهر به نقل از مصاحبه تفصیلی مسعود پزشکیان با سایت رهبر معظم انقلاب منتشر کرده است. پزشکیان در جایی از مصاحبهاش میگوید: «قدم اول این بود که به تمام جریانات، گروهها و شخصیتهای سیاسی اعلام کردیم که افراد موردنظر خودشان را که میتوانند به دولت کمک کنند معرفی کرده تا وفاق ملی شکل بگیرد. توسط هر کدام از اینها چه جریانات اصلاحطلب، اصولگرا و مستقل و چه افراد و شخصیتهای سیاسی یک فهرستهایی ارائه شد و نهایتا اینها دارد پالایش میشود تا به یک جمعبندی چهار، پنجنفره برای هر جایگاه برسد. در آخر، طبیعتا خدمت مقام معظم رهبری خواهیم رفت و با هماهنگی و مشورت با ایشان به یک جمعبندی نهایی خواهیم رسید که اینها را بتوانیم معرفی کنیم.»
با توجه به این دو خبر میتوان حدس زد که راه تازهای برای انتخاب کابینه باز شده است که این کابینه در عمل با تنگنای کمتری بتواند کارش را شروع و برنامههای رییسجمهور و کابینه را در عمل اجرا کند. با توجه به تحلیل ارائهشده از سوی ظریف؛ رییس شورای راهبری انتخاب وزرای دولت چهاردهم که گفته است «تقریبا تمامی گمانهزنیها از نتایج بررسی نامزدها در کمیتهها نادرست یا ناقص بوده و بیشتر برای تشویش افکار عمومی و فشار روانی منتشر شدهاند» میتوان نتیجه گرفت شاید اینبار کابینه چهاردهم شگفتیهای بیشتری حتی نسبت به کابینه اول محمود احمدینژاد یا کابینه سیزدهم همراه داشته باشد. نکته بسیار بااهمیت در این فرآیند تازه که پزشکیان و ظریف طراحی کردهاند و با توجه به اینکه ظریف گفته است اسامی کاندیداهای نهایی نیز محرمانه میماند باید از نقد آنها تا روزی که به مجلس معرفی میشوند چشم پوشید. کابینه چهاردهم ممکن است بیشترین شگفتیها را با خود به ارمغان بیاورد.