دونالد ترامپ میگوید که ارتش آمریکا به دستور او یک طراح ارشد حملات «دولت اسلامی» (داعش) و سایر اعضای این گروه در سومالی را هدف گرفته است. رئیس جمهور آمریکا در شبکههای اجتماعی نوشت «این آدمکشها که در غارها پنهان شده بودند، آمریکا و متحدانش را تهدید میکردند… این حملات غارهای محل سکونت آنها را نابود کرد و بسیاری از تروریستها را بدون آسیب رساندن به غیرنظامیان از بین برد.» دفتر رئیس جمهور سومالی گفت که آنها از حمله آمریکا به رهبری داعش در شمال کشور مطلع شدهاند.
ترامپ از هیچ یک از کسانی که هدف گرفته شدهاند نام نبرد. حسن شیخ محمود، رئیس جمهور سومالی، در پستی در شبکه ایکس گفت که «از حمایت تزلزلناپذیر آمریکا در نبرد علیه تروریسم بینالمللی آگاه است و از ادامه این تعهد تحت رهبری قاطع پرزیدنت دونالد ترامپ استقبال میکند.»
او همچنین گفت که این عملیات «تقویت کننده شراکت امنیتی قوی میان سومالی و آمریکا در مقابله با تهدیدهای افراطگرایان است.»
پیت هِگسِت، وزیر دفاع آمریکا، در بیانیهای گفت که «ارزیابی اولیه ما این است که چندین نفر از عوامل (داعش) در این حملات هوایی کشته شدهاند و هیچ غیرنظامی آسیب ندیده است.»
او گفت که این حملات توانایی داعش «در طراحی و انجام حملات تروریستی را بیش از پیش تقلیل میبرد» و «حاوی این پیام صریح است که ایالات متحده همیشه آماده یافتن و حذف کردن تروریستهاست.»
هگست گفت که این حملات در کوههای جولیس در شمال شرقی سومالی انجام شد.
دولت پانتلند، منطقهای در شمال شرقی سومالی، از «دوستان بینالمللی» برای شرکت در این عملیات که گفت «به کشته شدن اعضای ارشد» داعش منجر شده تشکر کرد.
داعش در دهه ۲۰۱۰ به خصوص در سوریه و عراق خودنمایی کرد، اما حضور آن اکنون کموبیش به بخشهایی از آفریقا محدود است.
شاخه این گروه در سومالی در سال ۲۰۱۵ توسط گروهی از جداشدگان از القاعده که به الشباب مرتبط بودند تشکیل شد. الشباب بزرگترین گروه جهادی در سومالی است.
به گفته دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا، داعش در سومالی به خاطر اخاذی از بومیان و انجام حملات کوچک و پراکنده بدنام است.
نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۲۳ یک رهبر داعش به نام بلال السودانی و ده همدست او را در یک غار دورافتاده در شمال سومالی کشتند.
یکی از آخرین اقدامات دولت اول ترامپ در سال ۲۰۲۰ خارج کردن صدها نیروی آمریکایی از سومالی بود.
دونالد ترامپ تاکید دارد که او نمیخواهد آمریکا درگیر مناقشههای سایر کشورها باشد.
از نظر واشنگتن سومالی وضعیت متفاوتی دارد. آمریکا برای چند دهه سرمایه گذاری زیادی برای مهار تهدید الشباب در این کشور کرده است. بایدن نیروهای آمریکایی را به سومالی بازگرداند.
ترامپ در دوران نخست ریاست جمهوری خود دستور حملاتی در این کشور را داده بود و تا اینجا هنوز صحبتی از خروج دوباره نیروهای آمریکایی از سومالی نکرده است.
در حال حاضر به نظر میرسد که الشباب در حال مقاومتر شدن در سومالی باشد.