اندیشه ، فلسفه
  • حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) منحل شد
    خبرگزاری فیرات، نزدیک به پ‌ک‌ک روز دوشنبه گزارش داد که گروه شبه‌نظامی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، که بیش از چهار دهه با دولت ترکیه در جنگ بوده است، تصمیم به انحلال خود و پایان دادن به مبارزه مسلحانه خود گرفته است.
  • بنابراین، سقراط یک فیلسوف است برگردان: علی‌محمد طباطبایی
    گای بنت-هانتر از خود می‌پرسد که آیا پدر فلسفه غرب واقعاً فیلسوف است؟ این مصاحبه خیالی، نقدی بلیغ بر نهاد آکادمیک فلسفه، حرفه‌ای‌سازی بیش‌ازحد، و فراموشی ماهیت گفت‌وگویی و اخلاقی فلسفه است. نه‌تنها از نظر
  • نقد جنبش «زن، زندگی، آزادی»؛ چه باید کرد؟ – هوشنگ کوبان
    در نوشته‌ی زیر کوشش می‌شود با رجوع به آرای ماکس وبر، آنتونیو گرامشی، میشل فوکو و تنی چند از فمینیست‌های چپ انتقادی، نقدی درون‌مان از جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» ارایه شود، و بخشی از علل
  • خال‌های دائمیِ پلنگ – ل. تدین نژاد
    یکی از پیامدهای خروج ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸، از دست رفتن اعتبار آن کشور و بی‌اعتمادی جهانیان نسبت به پای‌بندی آمریکا به اجرای قراردادهای بین‌المللیِ خود بود. خروج از برجام در آن زمان حاصل تلاش‌های لابی‌های
  • در پاسخ به نکاتی از اطلاعیه‌ی سازمان مجاهدین خلق ایران – بهزاد کریمی
    آنچه ذیلاً می‌آید پاره توضیحاتی است پیرامون مندرجات اطلاعیه‌ا‌‌ی که سازمان مجاهدین خلق ایران اخیراً زیر عنوان «تحریف حقایق در یک مصاحبه با سایت شرق در مورد مجاهدین خلق» انتشار داده است. بنا به اظهارات این اطلاعیه
تاریخ
  • میراث رضا شاه: از تجددگرایی تا استبداد سلطنتی م. روغنی
    رضا شاه در آستانه خروجش از ایران میراثی بجای گذاشت که از تناقضات شایان توجهی برخوردار بود. در دوران زمامداری وی از یک سو در راه مدرن‌سازی و دولت‌سازی کشور گام‌های مهمی برداشته شد و نهادهای تمدنی
  • نفوذ شیطان در حوزه علمیه امیر طاهری
    آیا شیطان رجیم در حوزه علیمه قم نفوذ کرده است تا مانع از آن شود که حوزه در خدمت «برترین هدف انقلاب اسلامی یعنی استقرار تمدن اسلامی» قرار گیرد؟ این پرسشی است که پس از مطالعه سخنان آیت‌الله علی
  • «ما فراموش نمی‌کنیم که این رهایی از بیرون آمد» سون فلیکس کلرهوف
    مقدمه مترجم: امروز ۸ ماه مه، هشتادمین سالگرد شکست آلمان نازی و پایان جنگ جهانی دوم در اروپاست. سالهای متمادی، برای آلمانی‌ها چگونگی توصیف این روز مایه سردرگمی، سوال و مناقشه بود. به مناسبت چهلمین
  • سوریه؛ ظهور و سقوط یک خاندان – دو سعید سلامی
    علی خامنه‌ای در دیدار با مجمع عالی فرماندهان سپاه پاسداران در مهر ماه ۱۳۹۸، سه ماه پیش از ترور قاسم سلیمانی، گفت: «نگاه وسیع جغرافیای مقاومت را از دست ندهید؛ این نگاه فرامرزی را از دست ندهید. قناعت نکنیم به منطقۀ خودمان…این نگاه وسیع فرامرزی، این امتداد عمق راهبردی گاهی اوقات از واجب‌ترین
اقتصاد

در سال 1997 ناحیه‌ی‌ گسترده‌ای از جنگل‌های استوایی در جنوب شرقی آسیا کاملاً سوزانده شد تا به کشتزارهای روغن پالم جاده بِکِشند. نظر بر این است که ترکیبی از جنگل‌زدایی، آتش‌سوزی‌های جنگلی و خشک‌سالی صدها خفاش میوه‌خوار را از زیست‌گاه اصلی‌شان به باغ‌های میوه در نزدیکی مزارع متراکم پرورش خوک رانده است. این شرایط سبب ظهور ویروس نیپا شد که از خفاش‌های مبتلا به بیماری به خوک‌ها سرایت کرد و از خوک‌ها به مزرعه‌داران. طی دو سال بعد بیماری بیش از صد نفر را کشت. این اتفاق باید باعث هشدار می‌شد.

حال، بیست سال بعد، ما با بحرانی به مراتب گسترده‌تر در زمینه‌ی سلامت مواجه‌ایم، بحرانی که بر اثر کووید-19 یکی از غم‌انگیز‌ترین چالش‌های عرصه‌ی سلامت، اجتماع و اقتصاد را پدید آورده که کسی همانندش را به یاد ندارد.

در سال‌های گذشته شاهد بروز بیماری‌های مختلفی ــ از قبیل زیکا، ایدز، سارس و ابولا ــ بوده‌ایم که هر چند در نگاه نخست با هم فرق دارند اما منشأ همگی انبوه حیواناتی است که تحت فشارهای شدید محیطی بوده‌اند. همه‌ی این‌ها تجسم رفتار مُخربِ ما در قبال طبیعت است که حال دارد سلامت خودمان را تهدید می‌کند ــ واقعیت ناخوشایندی که برای دهه‌ها آن را نادیده گرفته‌ایم. تحقیق نشان می‌دهد که اکثر بیماری‌های عفونی ریشه در اقدامات بشر دارند.

دست‌بُردن در طبیعت بدون رعایت ایمنی، استثمار و تجارت بی‌محابای گونه‌های حیات وحش تنها نمونه‌ای از شیوه‌هایی‌ است که رابطه‌ی ما و طبیعت را مخدوش کرده و بر سلامت بشر تأثیر گذاشته است. در بسیاری از کشورها حیوانات وحشی را می‌گیرند و به بازارهای حیوانات زنده می‌برند تا بفروشند. این بازارها، به استثنای آن‌هایی که خوب اداره می‌شوند و از قوانین پیروی می‌کنند، با آوردن گونه‌های پر خطر ــ که بسیاری از آن‌ها در حال انقراض هستند ــ انسان‌ها و حیواناتِ وحشی و اهلی را به شدت تهدید می‌کنند و باعث تسهیل گسترش بیماری‌ها می‌شوند.

تقویت و اجرای سفت‌وسخت‌تر قوانین، افزایش بهداشت خوراک، پایان دادن به تجارت غیرقانونی و بی‌رویه‌ی حیوانات وحشی و فراهم آوردن گزینه‌های دیگر برای تغذیه به منظور کاهش بهره‌کشی از حیوانات وحشی از جمله اقدامات لازمی است که از پدیدار شدن بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان در آینده جلوگیری می‌کند. در نتیجه، مشاهده‌ی پیشرفت‌هایی در این زمینه طی ماه‌های اخیر مایه‌ی دل‌گرمی است: در فوریه چین ممنوعیت موقت فروش و مصرف حیوانات وحشی را اعلام کرد و حالا به نظر می‌رسد که می‌خواهند این ممنوعیت را دائمی کنند؛ در عین حال ویتنام هم اعلام کرده است که می‌خواهد تصمیمات مشابهی بگیرد تا از شدت انتشار بیماری و همه‌گیری‌های بعدی پیشگیری کند.

هرچند اقدام علیه تجارت غیر قانونی و بی‌رویه‌ی حیوانات وحشی بسیار مهم است اما نباید به اشتباه بیفتیم و آن را کافی بدانیم. باید یک‌راست به سراغ مسئله‌ی اساسی‌ای برویم که موجب از بین بردن طبیعت شده است.

باید اذعان کرد که شیوه‌ی ما در تولید و مصرف غذا و بی‌اعتنایی آشکارمان نسبت به طبیعت به طور گسترده‌تری طبیعت را به لبه‌ی پرتگاه کشانده است. اینک طبیعت در مقیاسی جهانی به میزانی بی‌سابقه در تاریخ بشریت رو به زوال است و این به آسیب‌پذیریِ ما در برابر بیماری‌های جدید می‌انجامد، به‌ویژه امراضی که معلول تغییر کاربرد زمین مانند جنگل‌زدایی و افزایش کشاورزی و دامداری هستند. شیوع بیماری‌ها بازتاب رابطه‌ی ما با طبیعت است که توازن‌اش را به شکلی هولناک از دست داده است.

کووید-19 به شکل نگران‌کننده‌ای دلیل دیگری هم به ما ارائه داده تا از طبیعت محافظت و مراقبت کنیم اما می‌بینیم که دارد برعکسِ این امر اتفاق می‌افتد. از مکونگِ بزرگ تا آمازون و ماداگاسکار گزارش‌های هشداردهنده حاکی از افزایش صید قاچاق و قطع غیر قانونی درختان جنگل‌های استوایی است، در حالی که بسیاری از کشورها، محض صرفه‌جویی، عجولانه از بودجه‌های محیط زیست کم می‌کنند. این اتفاق در زمانی رخ می‌دهد که بیش‌ از همیشه به این وجوه نیاز داریم.

پس از رفع بحران کنونی اگر بخواهیم در برابر هر آن‌چه سلامتمان را تهدید می‌کند کم‌تر آسیب‌پذیر باشیم، دولت‌ها باید زیست‌بوم‌ها را بازسازی و امور اقتصادی مربوط به آن را با روالی پایدار حفظ کنند.

باید زمینه را برای بهبود اوضاع به سود محیط زیست فراهم کنیم و گام اول را برای تغییری همه‌جانبه به سوی الگویی برداریم که برای زمین به عنوان بنیادِ جامعه‌ای سالم و اقتصادی غنی و منصفانه ارزش قائل می‌شود. به عبارت دیگر، باید به اقدامات پایدارتری روی آوریم، از قبیل پیروی از الگوهای کشاورزی و رژیم‌های غذاییِ خلاق و متنوع، پرورش پایدار دام‌ها، فضاهای سبز شهری و انواع انرژی پاک.

اگر چنین نکنیم و در عوض بخواهیم با پشت گوش انداختن محافظت از محیط زیست در هزینه‌ها صرفه‌جویی کنیم، نظام سلامت و پشتوانه‌های اجتماعی ثابت کرده‌اند که از لحاظ نظری نسبتاً کم‌هزینه‌تر اما در عمل بی‌فایده هستند. بعداً چند برابر همین پول را باید هزینه کنیم.

اجلاس تنوع زیستیِ سران کشورها در سازمان ملل، که قرار است در ماه سپتامبر برگزار شود، اولین فرصت را در اختیار رهبران جهان قرار می‌دهد تا حمایت خود را از رابطه‌ای جدید با جهان طبیعت نشان دهند. امیدواریم که این فرصت را غنیمت بشمرند و سال آینده هنگام اخذ تصمیماتی حیاتی درباره‌ی محیط زیست، آب و هوا و توسعه این اقدام را شتابی مضاعف بخشند. همه‌ی این‌ها در مجموع فرصتی را فراهم می‌کند که نباید آن را از دست داد تا عهدی جدید برای طبیعت و مردم بسته شود که طبیعت را در مسیری قرار ‌دهد که تا پایان دهه التیام یابد و در بلندمدت از سلامت و زندگی مردم مراقبت کند.

بهبود رابطه‌ی ما با طبیعت مستلزم کوشش و اراده است. اما همین تلاش آینده‌ای سالم‌تر و سعادتمندتر برای مردم و زمین می‌آفریند و ما را در برابر بیماری همه‌گیرِ بعدی در موقعیت بهتری قرار می‌دهد. بی‌تردید همه‌ی ما باید مشتاقانه در این راه بکوشیم.

برگردان: شهاب بیضایی

print
مقالات
محیط زیست
Visitor
0196754
Visit Today : 474
Visit Yesterday : 840