گزارش تحلیل ریسک انجامشده توسط صندوق جهانی پول «یکی از قویترین هشدارها» درباره آسیبهای اقتصاد جهانی از زمان همهگیری کرونا است. «صندوق بینالمللی پول» هشدار داد، چندپارگی ژئوپلیتیکی ناشی از رویایی بین ایالات متحده آمریکا و چین ممکن است به «از هم پاشیدگی جهان» و گسترش فقر منجر شود.
صندوق بینالمللی پول در گزارشی درباره «چشمانداز توسعه اقتصاد جهانی» نوشت، تقسیم جهان به دو بلوک، با محوریت آمریکا و چین، میتواند شرکتها را وادار کند تا مراحل تولید کالاهای خود را به کشورهای «دوست» منتقل کنند تا در بحبوحه تضادهای ژئوپلیتیکی، از مشکلات زنجیره تأمین جلوگیری کنند.
به گفته صندوق بینالمللی پول، چنین اقدامی میتواند منجر به کاهش 1 درصدی تولید جهانی در 5 سال آینده و کاهش 2 درصدی آن در دراز مدت شود.
بر اساس گزارش خبرگزاری «تاس» روسیه، صندوق جهانی پول خاطرنشان کرده است: «جهان چندپاره شده احتمالاً فقیرتر است. فارغ از اینکه برخی بازیگران ممکن است منافع نسبی و یا مطلق کسب کنند، امّا این مزایا مشروط به نبود تضمین و وجود بیثباتی است.»
کارشناسان صندوق جهانی پول میگویند، اولین آثار بحران در روابط بین واشینگتن و پکن در آغاز سال 2020 خود را نشان داد. هنگامی که سرمایهگذاری خارجی مستقیم از سه ماهه دوم تا سه ماهه چهارم سال، در مقایسه با دوره پیش ازهمهگیری کرونا، 20 درصد کاهش یافته بود.
به گفته کارشناسان، تنشهای بین آمریکا و چین میتواند تأثیر بسزایی در سیستم بانکی داشته باشد. این تنشها ممکن است باعث اختلال در زنجیرههای تأمین و تسریع تورم گردد. امری که بانکها را به سرمایهگذاریهای کمریسک و کاهش وامدهی وادار کرده و در نتیجه منجر به کاهش بیشتر رشد اقتصادی خواهد شد.
گزارش تحلیل ریسک انجامشده توسط صندوق جهانی پول «یکی از قویترین هشدارها» درباره آسیبهای اقتصاد جهانی از زمان همهگیری کرونا است.
این نهاد بینالمللی از اکتبر2021، در سه برآورد مختلف، میزان توسعه اقتصاد جهانی را کاهشی توصیف کرده است. صندوق بینالمللی پول در آخرین گزارش خود پیشبینی کرده است، رشد تولید ناخالص داخلی جهانی در سال جاری به 2.7 درصد کاهش خواهد یافت.