به نظر میرسد که برداشتهای دولت از جیب مردم و نوسانگیری دولت از بازار سرمایه همچنان ادامه دارد. بازار پس از مدتها صعود، بار دیگر با ریزش شدید مواجه شد و طبق معمول موجب غافلگیری سهامداران خرد شد و تاریخی ترین سقوط بورس را در سومین روز پیاپی رقم زد.گرچه این ریزش واکنشها زیادی را به دنبال داشته است و بسیاری خواستار تعطیلی بورس به دلیل کاهش بیش از ۵ درصدی ارزش بورس شدهاند و این سقوط را بیدلیل و بیمعنی میدانند ، اما منقدان گفته اند که افزایش ارزش سهام هم نمیتواند به شکل مستمر و دائمی و با شدت بالا ادامه یابد ولی کاهش ارزش بازار جزئی و ناچیز باشد.
در دو سه ماه اخیر، شاخص بورس با بیش از ۸۰۰ هزار واحد افزایش به بیش از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد رسیده است و کاهش ارزش بازار در مقابل این افزایش هنوز بالا نیست.
بازار سرمایه یکی از جذابترین بازارها برای سرمایهگذاری است اما نگاه سرمایهگذاران در آن عمدتا کوتاه مدت و در عین حال با رویکرد نوسانگیری است، ضمن اینکه انتظار دارند که بورس مانند تورم و قیمتها رو به افزایش دائمی باشد و در کنار افزایش ارزش نجومی، کاهش ارزش بازار جزئی و ناچیز باشد و به سرمایههای آنها آسیبی نزند. در حالی که ریزش بازار خصوصا بعد از افزایش شدید، بخش ذاتی بازار است و نمیتوان انتظار داشت که بازار فقط افزایش نجومی داشته و کاهشها جزئی و ناچیز باشند.
گرچه یک بار در دولت حسن روحانی، مردم کاهش شدید و ریزش شدید بورس را تجربه کردهاند، اما به نظر نمیرسد که آن اتفاق دوباره تکرار شود.
دولت حسن روحانی از بورس صراحتا برای جبران کمبود نقدینگیهای دولت و کسری بودجه استفاده میکرد و عملا با دستکاری در بورس، بازار سرمایه را به ابزاری برای کسب سود خود تبدیل کرده بود. اما به نظر نمیرسد که دولت ابراهیم رئيسی، حتی اگر هم وی بخواهد، امکان چنین امری مهیا باشد.
با این حال برخی کارشناسان بورس بر ضرورت تعطیلی بازار سرمایه تاکید دارند و احتمال اجرا شدن قانون تعطیلی بورس پس از زیان ۵ درصدی را مطرح کردهاند. عصاری یکی از کارشناس بورس در این باره گفته است که در صورت ریزش بیش از ۵ درصدی سازمان بورس و افراد باید توضیح دهند که چرا این اتفاق افتاده است.
وی نتیجهگیری کرده است که با توجه به اینکه هیچ اتفاق خاص سیاسی و اجتماعی و اقتصادی در کشور رخ نداده، احتمال دستکاری در بازار زیاد است. این کارشناس بورس در این خصوص تصریح کرده است که در این وضعیت معاملات باید باطل شود، چون بیش از پنج درصد ریخته و هیچکس توانایی فروش ندارد.
این اظهارات در حالی عنوان میشود که سقوط بورس پس از افزایش شاخص به بیش از ۲ میلیون ۳۰۰ هزار کاملا طبیعی است و نیاز به وقوع فاق خاص سیاسی و اجتماعی و اقتصادی در کشور نیست و پس از اوجگیری شاخص، طبیعی است که شاخص بورس تا ابد با همان قوت و شدت و نمیتواند ادامه پیدا کند و سهامداران را به خاطر صعود دائمی بورس خوشحال و راضی نگه دارد.
کارشناسان تاکید دارند که دولت با وضع قانونهای متعدد مانع از هدایت پول به سمت بازار خودرو، مسکن و دلار شده است و عملا سرمایه را به سمت بازار سرمایه هدایت کرده است.
به نظر میرسد که نکته هم در همین موضوع نهفته است. مردم انتظار دارند که حالا که بخش اصلی سرمایه خود را میخواهند در بورس قرار دهند واز این طریق سرمایهگذاری کنند و درآمدهای خود را افزایش دهند، بازار سرمایه کاهش ارزش پیدا کند.
فعالان بازار سرمایه، در بررسی وضعیت کنونی بازار بورس، بر این باور هستند که پس از این ریزش سنگین، بازار سرمایه، برای چند روز وارد فضای رکودی و اصلاحی میشود؛ هر چند که این منابع نسبت به ورود صندوقهای حمایتی برای مدیریت هیجانات بازار تاکید دارند.
ولی برداشت اکثر تحلیلگران اقتصادی، ریزش سنگین شاخص کل را نتیجه دستکاری در بازار بورس ارزیابی میکنند. و گفته اند این نتیجه مدیریت امامصادقیها است که سالهاست در مدیریت بورس حضور دارند و در دوره رییسی اکثر مدیران بورس از فارغ التحصیلان امام صادق هستند. مدیران بورس کنونی بازارگردانها و شرکتها را مجبور کردهاند فقط فروشنده باشندکه مصداق بارز دستکاری و در تاریخ بورس بیسابقه است که تضییع حقوق ملت بدست مافیای امامصادقیهاست.
هم حباب سال ۹۹ با فساد دولتی اتفاق افتاد و هم این ریزش نتیجه اقدام دولت بوده است. بسیاری از مردم خواستار برکناری عشقی میر کنونی بورس هستند که فارغالتحصیل امام صادق است و بدون هیج صلاحیتی در این سمت تکیه زده است.