سید محمدخاتمى رئیس جمهورى اسبق در واکنش به اقدام حماس در حمله به اسرائیل، اقدام حماس را حاصل تحقیر، سرکوب و ظلم هائی دانست که اسرائیل در طول این مدت نسبت به مردم فلسطین انجام داده است. خاتمی اقدامحماس را کاری بزرگ دانست و گفت فلسطینیان پس از سالها تحمل تجاوز و زور و تحقیرشدگى توانستند کار بزرگى انجام دهند و قدرت اشغالگر را غافلگیر کنند. وی این اقدام را اقدامی در راستای بر هم زدن توازن قوا در منطقه دانست.
خاتمی در بخش دیگری از سخنانش، ضمن این که حمله غافلگیرانه مقاومت فلسطین به اسرائیل را دستاورد بزرگى براى مردم فلسطین پس از هفتاد سال دانست، گفت این اقدام میتواند در کنار بر همزدن توازن منطقه فرصتی برای پیشبرد صلح، حقوق انسانی و اخلاقی باشد.
خاتمی که این سخنان را در جمع مشاوران خود و در واکنش به عملیات نظامى بین مقاومت و اسرائیل بیان میکرد گفت گرچه جنگ بیست و دو روزه فلسطینیان و سی و سه روزه جنوب لبنان هم نشانه های بهم خوردن توازن قوا در منطقه بودند، ولى وسعت آن به این بزرگى نبود.
رئیس جمهور اسبق با بیان این موضوع که غرب دارد با دستپاچگى از اسرائیل طرفدارى بی قید و شرط مى کند و فقط براى کشته شدگان اسرائیلى ابراز ناراحتى مى کند، گفت با وجود این حمایت غرب از اسرائیل، ولی غرب از کشتار و جنایت هایى که در غزه انجام مى گیرد حرفى نمى زند. خاتمی افزود خود وی از کشته شدن حتى یک نفر بی گناه هم خشنود نمى شود، اما باید دید که متجاوز اصلی کیست و منشأ تجاوز کجاست.
محمد خاتمى در عین حال بر ضرورت تدبیر سیاسی و توجه به منافع ملی در ایران و پرهیز از موضع گیریهای شتاب زده و تحریک کننده تاکید کرد، و دخالت دادن قطب بندى هاى سیاسی در موضعگیریهاى خارجی را، هم برای ایرانیان و هم فلسطینیان و هم برای مسلمانان مضر دانست. وی همچنین ابراز امیدوارى کرد آنچه اکنون در اسرائیل رخ داده در نهایت به نفع مردم فلسطین و ملت هاى منطقه تمام شود.
وی ابراز امیدواری کرد صلح واقعى در خاورمیانه برقرار شود.
اظهارات خاتمی موجب واکنش تند برخی از حامیان سابق اصلاحات و منتقدان فعلی اصلاحات و شخص خاتمی شده است. اظهارات خاتمی در حمایت از فلسطینیان به معنای حمایت او از کشتار غیرنظامیهای اسرائیلی تلقی شده و مورد انتقاد قرار گرفته است.
برخی از منتقدان خاتمی واکنش های قبلی خاتمی در قبال خشونت در اعتراضات 1401 را در تقابل با رویکرد فعلی خاتمی در سکوت در خصوص کشتار غیرنظامیها در اسرائیل توسط حماس دانسته و خاتمی را مورد انتقاد تند و شدیداللحنی قرار دادهاند
در بیان راه حل خاتمی ملاحظات منافع ملی ایران نادیده گرفته شده است و صرفا به بیان ادبیات انقلابی در این زمینه پرداخته شده است.