اندیشه ، فلسفه
  • حقوق بشر در آستانه نیکلاس بکلین
    آیا حقوق بشر می‌تواند به‌رغم افول هژمونی جهانی غرب به بقای خود ادامه دهد؟ بی‌شک این پرسش برای حامیان حقوق بشر اگر کفرآمیز نباشد دست‌کم آزارنده است زیرا دقیقاً همان اصولی را نفی می‌کند که حقوق بشر بین‌الملل
  • بن‌سلمان نمی‌‌خواهد “انور سادات” سعودی باشد برگردان: شاهرخ بهزادی
    ژرژ مالبرونو: در عربستان سعودی، عادی‌سازی روابط با اسرائیل دیگر در دستورکار نیست: در آستانه سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی، بسیاری از منابع خبری در جهان بر این باورند که تلاش برای عادی سازی روابط بین
  • چرا خلیج فارس باید «فارس» بماند! – داوید پارسیان
    جدال واژگان در میدان ژئوپلیتیک و تحلیل درباره تغییر نامی که فقط واژه نیست، بلکه به یک بهره‌برداری سیاسی و ابزار معامله در تحریف جغرافیای تاریخی تبدیل شده است.
  • حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) منحل شد
    خبرگزاری فیرات، نزدیک به پ‌ک‌ک روز دوشنبه گزارش داد که گروه شبه‌نظامی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، که بیش از چهار دهه با دولت ترکیه در جنگ بوده است، تصمیم به انحلال خود و پایان دادن به مبارزه مسلحانه خود گرفته است.
  • بنابراین، سقراط یک فیلسوف است برگردان: علی‌محمد طباطبایی
    گای بنت-هانتر از خود می‌پرسد که آیا پدر فلسفه غرب واقعاً فیلسوف است؟ این مصاحبه خیالی، نقدی بلیغ بر نهاد آکادمیک فلسفه، حرفه‌ای‌سازی بیش‌ازحد، و فراموشی ماهیت گفت‌وگویی و اخلاقی فلسفه است. نه‌تنها از نظر
تاریخ
اقتصاد
  • ۶۶۵‌ هزار‌میلیارد تومان مشکوک‌الوصول
    روز گذشته محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی در یکی از پنل‌های همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی، تازه‌ترین آمارهای مربوط به وضعیت پولی و بانکی را برای حاضران در نشست تشریح کرد. آیا در میان آمارهای
  • اقتصادایران به دانش مدنی زاده نیاز دارد
    با توجه به اینکه قرار است روز یکشنبه آینده وزیر اقتصادبعدی دولت چهاردهم معرفی شود و با توجه به اینکه تا همین امروز جز سیدعلی مدنی زاده کاندیدای جدی وجود نداشته است برخی نکان را در این باره یاد آور می شویم. 1.
  • فساد در نظام بانکی ایران: ابعاد، دلایل، پیامدها احمد علوی
    مقدمه: به گزارش رسانه‌های ایران، زیان انباشته شبکه بانکی کشور بالغ بر ۵۰۰ هزار میلیاد تومان شده است. این میزان از زیان بنا به تازه ترین آمار همان منابع، تقریبا برابر با سرمایه موجود این شبکه است. امر به یکی از این ابربحران‌های اقتصاد ایران تبدیل شده است. از دلایل مهم این ابربحران فساد ساختاری
  • پاسخ چین به فشار‌های تجاری آمریکا چگونه چین به جنگ تجاری ترامپ واکنش نشان داده است؟
    چین با کسب تجربه نخستین دوره ترامپ، همزمان با تقویت اقتصاد داخلی و کاهش وابستگی به صادرات، به گسترش شبکه‌های تأمین و توسعه روابط با کشور‌های جنوب جهانی پرداخته است. پکن، ضمن ایجاد توازن میان ابزار‌های واکنش کوتاه‌مدت و استراتژی‌های بلندمدت، تلاش می‌کند تا با بهره‌برداری از فرصت‌های ژئوپلیتیکی،

انتخابات مجلس خبرگان حدود صد روز دیگر برگزار می‌شود. حسن روحانی، رئیس سابق جمهوری اسلامی هم خود را نامزد کرده است. علی افشاری، تحلیلگر سیاسی، موقعیت روحانی در این “انتخابات” و ریسک‌های این اقدام او را بررسی کرده است. شبه‌انتخابات خبرگان ویژگی آپارتایدی جمهوری اسلامی را به خوبی بازتاب می‌دهد. حضور در مجلس “خبرگان رهبری” از بدو تاسیس محدود به فقهای مدافع نظریه ولایت فقیه بوده است. همچنین در گذر زمان محدوده سیاسی نقش‌آفرینی فقهای حکومتی در امتداد ریزش‌ها و خالص‌سازی نهادینه‌شده و توقف‌ناپذیر در درون حکومت تنگ‌تر شده است.

مجلس خبرگان از سوی دیگر دریچه و ویترین مناسبی برای درک فقدان معنا و اثرگذاری لازم نهادهای انتخابی و مدرن در ساختار قدرت جمهوری اسلامی است. مجلس خبرگان علی‌رغم اینکه به لحاظ مسئولیت و شرح وظایف قانونی بالاترین جایگاه را در ساختار حقوق قدرت دارد و می‌تواند با اعمال نظارت همه‌جانبه و درخواست توضیح و پاسخ از “رهبری”، محدوده قلمرو اختیارات وی را محدود و ضابطه‌مند نماید، ولی در صحنه عمل در طول سه دهه گذشته به دلیل ماهیت خنثی، جز شیری بی یال، دم و اشکم نبوده است. نه در دوره ولایت خمینی و نه خامنه‌ای هیچوقت نظارت حداقلی و غیرفرمالیته از سوی مجلس خبرگان بر نهاد ولایت فقیه و زیرمجموعه‌هایش وجود نداشته است.

انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان در شرایطی برگزار می‌شود که اصلاحطلبان و اعتدالی‌ها به عنوان جناح فرودست و به حاشیه رانده‌شده حکومت در ضعیف‌ترین شرایط خود قرار دارند. انتخابات پنجمین دوره خبرگان از لحاظ توجه افکار عمومی، با توجه به کمپین “رای منفی” و “فهرست سیاه” برای جلوگیری از ورود چهره‌هایی چون احمد جنتی، محمد یزدی و محمدتقی مصباح یزدی، پر رونق‌ترین دوره بود. بخش مسلط قدرت نیز با احساس خطر واکنش‌های تندی نشان داد. محمد علی موحدی کرمانی، دبیرکل “جامعه روحانیت مبارز تهران” و امام جمعه موقت تهران، هشدار داد که «آمریکا دنبال نفوذ در مجلس خبرگان است».

محمدرضا باهنر، نایب رئیس مجلس دهم، مدعی شد که «برخی‌ها خواب‌های آشفته و عجیبی را برای انتخابات مجلس خبرگان دیده‌اند و به دنبال آن هستند که ۱۰ نفر را وارد این مجلس کنند تا ساز ناکوک بزنند.»

شورای نگهبان با رد صلاحیت گسترده کاندیداهای نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی و اصلاح‌طلبان، تا جایی که حسن خمینی به دلیل عدم شرکت در امتحان فقه رد شد، فرصت رقابت تمام‌عیار را از جناح تجدیدنظرطلب نظام سلب کرد. این رد صلاحیت‌ها و بخصوص ممانعت از حضور حسن خمینی در مجلس خبرگان این پیام را داد که خامنه‌ای پذیرای بازگشت ولایت به خاندان خمینی بعد از پایان دوره حکمرانی‌اش نیست.

در نهایت کارزار “فهرست سیاه” باعث شد تا یزدی و مصباح یزدی و مدرسی یزدی، از اعضای شورای نگهبان، نتوانند به خبرگان پنجم بروند. احمد جنتی نیز نفر آخر استان تهران شد. رفسنجانی با رای بالا اول شد، در شرایطی که در فهرست “جامعه مدرسین حوزه علمیه قم” قرار نداشت. البته کاندیداهای وابسته به جناح تندروی اصول‌گرایان عمدتا وابسته به “جبهه پایداری” و “قرارگاه عمار” نیز رد صلاحیت شدند؛ افرادی چون سقای بی ریا، کاظم صدیقی، مهدی طائب، محمد تقی رهبر و مرتضی آقا تهرانی.

مجموع نمایندگان حامی طیف اعتدالی و اصلاح‌طلب در مجلس خبرگان پنجم نیز به بیست نفر نرسید؛ تازه برخی از آنها چون رفسنجانی فوت کردند و تا پایان دوره حضور نداشتند. از این رو تغییری در عملکرد خنثی مجلس خبرگان به وجود نیامد و احمد جنتی رئیس مجلس شد.

الان در آستانه انتخابات مجلس ششم برخی از آنها چون هاشم هاشم‌زاده هریسی کاندیدا نشدند. چهره‌های جدید نیز استقبال نکردند. فقط معدودی چون محسن رهامی ثبت نام کردند که پیش‌بینی می‌شود رد صلاحیت شوند. حتی اعضای فعلی چون سید محمد علوی، وزیر سابق اطلاعات نیز معلوم نیست که مجوز شرکت در رقابت‌های انتخاباتی را بگیرند. احمد جنتی نیز ثبت نام نکرد تا بعد از ۸ سال حذف مثلث “جیم” (جنتی-یزدی-مصباح) به صورت کامل تحقق پیدا کند.

در انتخابات دوره ششم ۵۱۰ تن ثبت نام کردند که ۴۸ درصد آنها برای نخستین بار کاندیدا شدند. در دوره قبل ۷۱۹ نفر کاندید شده بودند که در نهایت ۱۶۶ نفر فرصت رقابت پیدا کردند. در این دوره رقابت به مراتب کمتر و تقریبا صفر است. پیش‌بینی می‌شود که بزرگان فهرست مشترک جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و جامعه روحانیت مبارز تهران “جامعتین”، امامی کاشانی و موحدی کرمانی شوند که همراه با سید کاظم نورمفیدی و سید محمدعلی موسوی جزایری تنها افرادی هستند که در پنج دوره مجلس خبرگان به شکل مستمر نماینده بوده و اکنون در آستانه ششمین حضور پیوسته قرار دارند.

حسن روحانی از شهر تهران کاندیدا شد. وی بلافاصله بعد از ثبت نام اعلام کرد که فعلا بنا ندارد فهرست معرفی بکند، اما از مردم خواست تا در انتخابات شرکت کرده و دوگانه “خانه” و “خیابان” را برای خروج از انفعال کنار بگذارند. اما وی به تحریف حقیقت روی آورد. شرکت در شبه‌انتخابات که با موازین انتخابات آزاد و منصفانه سازگاری ندارد و خروجی آن ظرفیت موثری برای بهبود پایدار زندگی مردم و گشایش‌های سیاسی ندارد، اقدامی منفعل‌تر از انفعال است.

البته دعوت روحانی، با توجه به تشدید شکاف او با اصول‌گرایان، قابل درک است. او شانس حفظ کرسی مجلس خبرگان را تنها از طریق مشارکت نسبی گسترده در استان تهران امکان‌پذیر می‌پندارد. همچنین نمی‌خواهد از استان دیگری کاندیدا شود و آن را باعث تضعیف موقعیت خود می‌داند. به نظر می‌رسد او در پیله توهم دوگانه‌ای به سر می‌برد. نخست از روی تبختر می‌پندارد که جایگاه ویژه‌ای دارد و ثانیا متوجه جدی بودن تغییرات گسترده در ذهنیت سیاسی جامعه نشده و یا خود را به تغافل زده است. پیش‌بینی‌ها و نظرسنجی‌ها نشانگر افت بیشتر مشارکت عمومی در انتخابات ۱۴۰۲ در شهر تهران نسبت به سال ۱۴۰۰ است. افت شرکت در انتخابات خبرگان به صورت نسبی بیشتر تخمین زده می‌شود که در شهر تهران زیر ۱۵ درصد است. در شهرستان‌های دیگر استان تهران نیز ریزش آرا قطعی به نظر می‌رسد و وزن آنها نیز در بهترین حالت متصور برای مشارکت در انتخابات در حدی نیست که بتواند عقب ماندن در شهر تهران را جبران کند.

در این وضعیت در صورتی که روحانی در فهرست جامعتین نباشد، بعید به نظر می‌رسد بختی برای پیروزی در انتخابات داشته باشد. روحانی از دوره دوم وارد مجلس خبرگان شد و تا کنون از حمایت جامعتین برخوردار بوده است. اما اکنون در جلب تداوم حمایت و حتی گذر از فیلتر شورای نگهبان با چالش مواجه است. احتمال رد صلاحیت او اندک است، اما اینکه مشابه رفسنجانی در دوره قبل مورد حمایت جامعه مدرسین حوزه علمیه قم قرار نگیرد، بالا است. حمایت جامعه روحانیت مبارز تهران که او از اعضای قدیم این تشکل روحانی است، کمکی به او برای جلب نظر اکثریت پایگاه اجتماعی نهاد ولایت فقیه نخواهد کرد. بخش تندروی اصول‌گرایان و دولت ابراهیم رئیسی در چارچوب معادلات جانشینی در ممانعت از حضور او در مجلس خبرگان جدی هستند. می‌توان گمانه‌زنی کرد که یکی از دلایل کاندیدا نشدن ابراهیم رئیسی از تهران جلوگیری از شکل‌گیری دوگانه روحانی-رئیسی در انتخابات بود.

مشکل دیگر روحانی نبود نیروی همسو در جمع کاندیداهای تایید صلاحیت‌شده است که دست وی را برای ارائه فهرست می‌بندد. ظاهرا او خود به این موضوع واقف است و دنبال حساس کردن هسته مرکزی قدرت نیست. او به عنوان یکی از کارگزاران قدیمی نظام می‌خواهد کرسی‌اش را در مجلس خبرگان حفظ کند تا در شرایط خاص و استثنایی بتواند در تعیین جانشینی اثرگذار باشد. همچنین به نظر می‌رسد نیم‌نگاهی نیز برای رهبر شدن بعد از خامنه‌ای دارد. اما موازنه قوا در درون بلوک قدرت و تمایل خامنه‌ای به نفع او نیست. وی حداکثر امتیازی که دارد دریافت مجوز برای شرکت در رقابت‌های انتخاباتی است، اما مانع اصلی او مردمی هستند که حداقل در چشم‌انداز پیش‌رو باوری به مشارکت در سازوکارهای انتخاباتی جمهوری اسلامی با نگاه‌‌حداقلی و یا حداکثری ندارند.

بنابراین روحانی دست به ریسک بزرگی زده است، مگر آنکه در لحظه آخر حوزه انتخاباتی‌اش را به استان سمنان تغییر دهد که امکان پیروزی در آنجا را دارد، اگرچه تضمینی هم نیست که حتما برنده شود. موفقیت در تهران بدون حضور در فهرست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در فضای فعلی حاکم بر افکار عمومی یک ماموریت ناممکن است. محاسبه غلط و بیرون نیامدن از پیله توهم می‌تواند شکست تحقیرآمیزی را برای او رقم بزند که البته پاسخ درستی به هشت سال فریبکاری سیاسی او از ناحیه شهروندان تهرانی خواهد بود.

print

مقالات
  • ایرانیان غصه دارند
    اندازه‌گیری به مثابه مهم‌ترین معیار برای مقایسه هر پدیده‌ای در جهان مادی هر روز با توجه به پیشرفت تکنولوژی و نیز گسترش ارتباطات و عبور از روزمره‌ها سهم قابل‌اعتنایی در زندگی و کسب‌وکار ملی و نیز فردی به دست آورده است.
  • سرنوشت محتوم اپوزسیون دلبسته به بیگانه ناصر دانشفر
    گمان نگارنده آن است که در طول تاریخ سرزمین ما هیچ حزبی جز حزب توده وجود خارجی نداشته است. آری چه احزاب شکل گرفته در دوران پیش از انقلاب چون ایران نوین و رستاخیز و چه احزاب ثبت شده در نظام‌مقدس به مانند
  • «ترکیه ملک مردان نیست»: پاسخ زنان به پروژه‌ی اسلامی‌سازی اردوغان نعیمه دوستدار
    از زمان به قدرت رسیدن رجب طیب اردوغان در سال ۲۰۰۲، روندی پیوسته و نظام‌مند برای تضعیف حقوق زنان در ترکیه آغاز شد. این روند در کنار تلاش‌ برای اسلامی‌کردن جامعه، به‌ویژه از طریق ترویج ارزش‌های
  • انتظار ایران از مذاکرات – فرخ نگهدار
    پرسش عموم ایرانیان این روزها این است که سرنوشت مذاکراتِ ایران و امریکا چه می شود؟ آیا اراده ای در دو کشور هست که ترس از جنگ، از تداوم تحریم و تهدید عبور کنیم و از راه صلح پایدار به توسعه پایدار دست یابیم؟
  • صد سال پیش فیزیک کوانتومی پای به جهان گذاشت برگردان علی‌محمد طباطبایی
    بخش اول: تاریخ علم کوانتوم در تازه‌ترین شماره هفته‌نامه اشپیگل: یک صد سال پیش از این، گروهی از جوانان بیست‌وچندساله، جهان‌بینی علمی را به لرزه درآوردند. آن‌ها نشان دادند که در دنیای اتم‌ها، دیگر نمی‌توان به عقل
سکولاریسم و لائیسیته
  • با دکتر نوذری – تفاوت سکولاریسم با لائیسیته
    درود بر شما افشین گرامی و بینندگان گرامی شما خوشحال هستم که در خدمتتون هستم. خوشحالیم که شما دعوت یعنی سپاسگزارم از اینکه دعوت برنامه رو پذیرفت قتتونو با ما دادین. ما می‌خواستیم راجع به موضوع سکولاریسم و لائیسیته تفاوتشون خیلی گیج کننده است. سر جفتشو میگن خب دین از سیاست جداست و ما قبلاً تو
  • لائیسیته به زبان ساده – کامران مهرپور
    پیشگفتار: لائیسیته همراه با فلسفه انسان گرایی به عنوان پایه اساسی‌ همبستگی‌ اپوزیسیون، می تواند هم برای براندازی حکومت اسلامی در ایران و هم برای ساختن سیستم جدید سیاسی مورد بهره برداری قرار گیرد. لائیسیته جدایی «نهاد دین» از «نهاد حکومتی» است. بدین وسیله هم حکومت می تواند جایگاه خاص و مورد اعتماد و
  • اعلام رهبری دوران گذار با تکیه به قدرت های خارجی منافی آزادی و حاکمیت ملی ایرانیان است
    با انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئيس جمهور آمریکا و سرکارآمدن دولت وی، سرنگونی رژيم مستبد بشار اسد و تضعیف نيروهای نیابتی جمهوری اسلامی ایران در غزه و لبنان و ضعیف تر شدن جمهوری اسلامی، تلاش طرفداران سلطنت و سازمان مجاهدین خلق ايران که مشوق مداخله خارجی در امور داخلی سیاسی ایران بوده و خواهان
  • نه به تخریب، آری به همبستگی-ی. صفایی
    مردم ایران امروز با نبردی برای آزادی میهن دست و پنجه نرم می‌کنند که با مبارزات سال‌های پیش بسیار متفاوت است. هوشیاری، دقت عمل، و خالی نکردن میدان‌های نبرد، از جمله ویژگی‌هایی هستند که آنها را به پیش می‌برند تا بساط دروغ، چاپلوسی، شیادی و وطن‌فروشی بخشی از هموطنان خود را رسوا و افشا کرده و به دست
Visitor
0197865
Visit Today : 96
Visit Yesterday : 763