اندیشه ، فلسفه
تاریخ
  • «ما فراموش نمی‌کنیم که این رهایی از بیرون آمد» سون فلیکس کلرهوف
    مقدمه مترجم: امروز ۸ ماه مه، هشتادمین سالگرد شکست آلمان نازی و پایان جنگ جهانی دوم در اروپاست. سالهای متمادی، برای آلمانی‌ها چگونگی توصیف این روز مایه سردرگمی، سوال و مناقشه بود. به مناسبت چهلمین
  • سوریه؛ ظهور و سقوط یک خاندان – دو سعید سلامی
    علی خامنه‌ای در دیدار با مجمع عالی فرماندهان سپاه پاسداران در مهر ماه ۱۳۹۸، سه ماه پیش از ترور قاسم سلیمانی، گفت: «نگاه وسیع جغرافیای مقاومت را از دست ندهید؛ این نگاه فرامرزی را از دست ندهید. قناعت نکنیم به منطقۀ خودمان…این نگاه وسیع فرامرزی، این امتداد عمق راهبردی گاهی اوقات از واجب‌ترین
  • حماسه گیلگمش سیروس اوندیلادزه
    حماسه گیلگمش داستانی حماسی از (بین‌النهرین) است که ماجراهای گیلگمش، پادشاه اوروک، و دوستش انکیدو را روایت می‌کند.: 1 . معرفی گیلگمش: گیلگمش پادشاهی قدرتمند اما ستمگر در شهر اوروک در(بین‌النهرین) (عراق امروزی) است. او دو سوم خدایی و یک سوم انسانی است و از نیرو و زیبایی فوق‌العاده‌ای برخوردار است. با
  • ایران آبستن انقلابی دیگر! (تجارب و بازخوانی انقلاب ۵۷) – هلمت احمدیان
    انقلاب ۱۳۵۷ یکی از عظیم ترین جنبش‌های توده‌ای در تاریخ ایران بود که منجر به سرنگونی رژیم پهلوی شد. اما با وجود این پیروزی اولیه، این انقلاب توسط ارتجاع اسلامی با یاری قدرت های سرمایه داری ربوده شد و ناکام ماند و شکست خوردو نهایتاً به سلطه‌ی یک نظام استبدادی مذهبی منجر گردید. در چهار دهه گذشته
اقتصاد

اوج بازرگانی زمینی و دریایی ایران در دوران ساسانیان و صفویان بود. هر دو فاقد ‎متحد استراتژیک بودند. بهمین دلیل با بازرگانی، مبادلات اقتصادی و ائتلاف‌های موقت سیاسی کوشیدند بر ‎انزوا پیروز شوند. اینان می‌دانستند که در دفاع از ایران ‎تنها هستند، پس باید از ‎انزوا در جهان پرهیز کنند.

نیاکانمان از تجارب تاریخی دریافته بودند که استفاده سنجیده از جایگاه ژئواستراتژیک ایران می‌تواند بر قدرت کشور بیفزاید. تاکید بر بازرگانی با همسایگان و همکاری‌های سیاسی تاکتیکی با قدرت‌های بزرگ جلوه چنین سیاستی بود; سیاستی که به تناوب رونق اقتصادی و قوام فرهنگی را به ارمغان می‌آورد.

امروزه اما سیستم به گونه‌ای روزافزون خود را به محور مسکو-پکن وابسته ساخته، ‎نه شرقی نه غربی ایدئولوژیک را به ‎بلی شرقی نه غربی تبدیل کرده و کشور را در ورطه ‎انزوای اقتصادی انداخته. جای شگفتی نیست که روسیه و چین از درگیری امریکا در خاورمیانه شاد می‌شوند ولی ایران تقاص پس می‌دهد!

حضرات متوجه نیستند که ‎انزوا ، کشور را را دچار ‎فرسایش ژئوپلیتیکی کرده. طرح مفاهیمی بی‌معنی مثل ‎نقطه شکست نمی‌تواند فاجعه را نشان دهد چرا که در سیستم‌های ایدئولوژیک نقطه شکستی وجود ندارد: همواره پیروزی است و بس! کشور اما «مردِ بیمار» منطقه شده؛ نتیجه ‎فرونشست است و ‎تجزیه ایران!

‌‎انزوا (Isolation) با ‎تنهایی (Loneliness) متفاوت است. ایران در دفاع از خود «در بزنگاه‌ها» معمولا ‎تنها و بی‌یاور بوده، ولی به دلیل جایگاه مهمش در غرب آسیا، ‎منزوی نبوده. «تنهایی در دفاع» واقعیتی برآمده از ‎ژئوپلیتیک ایران است؛ «انزوا از جهان» اما ریشه در ‎ایدئولوژی حاکم دارد!

«در بزنگاه‌ها» حامی مطمئن در میان قدرت‌های بزرگ نداری؟ پس با همه آنان رابطه داشته باش و آنجا که می‌طلبد، همکاری کن. کشوری که «در بزنگاه‌ها» تنهاست، باید بدنبال همکاری اقتصادی و ائتلاف موقت سیاسی با دیگران باشد. بدون چنین روابطی ‎توسعه شکل نمی‌گیرد و بدون ‎توسعه ایران فرومی‌پاشد!

در منطقه با همسایگان خود در ایجاد شبکه‌های بازرگانی-تجاری شریک شو! از مشارکت سیاسی و اقتصادی با همسایگان بویژه ترکیه، عربستان و پاکستان استقبال کن. ادعای داشتن ‎حوزه نفوذ داری؟ آن را با درهم تنیدگی با بازارهای پیرامونی، از مرز چین تا کرانه دریای مدیترانه، به ‎حوزه منافع تبدیل کن!

کشوری که در خارج از مرزها متحد نیرومند ندارد، باید ‎حقوق شهروندی را پاس بدارد و آزادی‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را رعایت کند. ‎انزوا اما همه این حقوق را به بهانه ‎دشمن پایمال می‌کند. خفقان سیاسی، محدودیت‌های اجتماعی، ‎خود کفایی و ‎اقتصاد دستوری از دل ‎انزواگرایی بیرون می‌آید!

درک ‎تنهایی استراتژیک کلید مبارزه با ‎انزواگرایی است. پذیرش ‎هم شرقی هم غربی در خارج و رعایت ‎حقوق شهروندی در داخل پیامد مستقیم چنین درکی است. ملت ایران در دفاع از کشور خود ‎تنها بوده و هست، اما سرانجام بر این واپسین ‎انزوا پیروز می‌شود؛ چرا که تاریخِ ایران، تاریخِ ضد انزواست!

توییتر آرش رییسی‌نژاد

print

مقالات
محیط زیست
Visitor
0195411
Visit Today : 689
Visit Yesterday : 403