مقامات دولت بایدن میگویند قطر به درخواست آمریکا از رهبران حماس خواسته از دوحه خارج شوند. * واشنگتن به این نتیجه رسیده که حضور این گروه تروریستی در قطر پس از اعدام گروگان آمریکایی و رد پیشنهادهای آتشبس دیگر سودمند نیست. بنا به درخواست آمریکا، قطر از حدود یک هفته پیش به حماس اعلام کرده که باید دفتر دیپلماتیک خود را در دوحه ببندد. مقامات ارشد دولت بایدن این خبر را روز جمعه به «تایمز اسرائیل» اعلام کردند.
قطر از سال ۲۰۱۲، زمانی که حماس پس از جنگ داخلی سوریه و با تشویق دولتهای متوالی ایالات متحده از دمشق خارج شد، به مقری برای این گروه تبدیل شد. اما پس از حمله حماس در ۷ اکتبر، آمریکا به قطر اعلام کرد که دوحه نمیتواند «به طور عادی» با این گروه تروریستی همکاری داشته باشد. با این حال، دولت آمریکا برای بستن دفتر حماس در قطر تعلل کرد و این کانال ارتباطی را برای میانجیگری در توافق آتشبس و آزادی گروگانها ضروری میدانست.
این گفتگوها سال گذشته در نوامبر به توافقی موقت انجامید، اما موفق به تحقق آتشبس دائمی یا آزادی گروگانهای باقیمانده نشد.
یکی از مقامات آمریکایی به «تایمز آو اسرائیل» گفت که اعدام گروگان آمریکایی-اسرائیلی، هرش گلدبرگ-پولین، به همراه پنج گروگان دیگر در اواخر آگوست و همچنین رد پیشنهادهای بیشتر آتشبس از سوی حماس باعث تغییر رویکرد دولت آمریکا نسبت به حضور این گروه تروریستی در دوحه شد و آن را «غیرقابل قبول و پایدار» دانست.
این تصمیم آمریکا همچنین با افشای کیفرخواستهایی علیه مقامات حماس، از جمله خالد مشعل که در دوحه مستقر است، همزمان شد.
یک مقام ارشد دیگر در دولت آمریکا به تایمز آو اسرائیل گفت: «بعد از رد مکرر پیشنهادهای آزادی گروگانها، رهبران این گروه نباید در پایتختهای متحدان آمریکا حضور داشته باشند.»
حماس هیچ نشانهای از عقبنشینی از مواضع «غیرواقعگرایانه» خود در مذاکرات نشان نداد و شرایطی را حفظ کرد که به طور مؤثر امکان ادامه قدرت آنها در غزه را تضمین میکرد — «چیزی که آمریکا و اسرائیل هرگز آن را نخواهند پذیرفت.»
دو هفته پیش، آمریکا از قطر خواست حماس را اخراج کند و قطر نیز با این درخواست موافقت کرد و اخطار را حدود ۲۸ اکتبر صادر کرد.
جزئیات مربوط به زمان اجرای این اخراج و مقصد احتمالی مقامات حماس هنوز در دست بررسی است، به گفته مقام آمریکایی.
دفتر نخستوزیری بنیامین نتانیاهو از قطر خواسته تا حسابهای بانکی را مسدود و داراییهای مقامات حماس را که در قطر حضور دارند، توقیف کند.
از مقصدهای احتمالی یادشده میتوان به ترکیه، ایران، عمان، لبنان و الجزایر اشاره کرد؛ اما هرکدام از نظر آمریکا معایبی دارند.
مقام آمریکایی تاکید کرد که دولت بایدن همچنان به پیگیری چندین ابتکار برای دستیابی به توافق آزادی گروگانها تا پایان دوره ریاست جمهوری جو بایدن ادامه میدهد و معتقد است که ترکیب اخراج حماس از قطر، تحریمهای آمریکا و سایر ابزارهای واشنگتن میتواند این گروه تروریستی را به پذیرش خواستهها وادار کند.
قطر هنوز تأیید نکرده که دستور خروج حماس را صادر کرده است، اما مقامات قطری در طول سال گذشته چندین بار به تایمز آو اسرائیل گفتهاند که آماده اخراج این گروه هستند و این اقدام را پس از دریافت درخواست رسمی از واشنگتن انجام خواهند داد.
مقام آمریکایی تأکید کرد که دوحه در طول این درگیریها به عنوان یک میانجی «نقش بیقیمتی» داشته است. مشخص نیست که قطر پس از توقف میزبانی از رهبران حماس چه نقشی خواهد داشت.
قطر به دلیل ایفای نقشی کمرنگ در فشار به حماس برای دستیابی به توافق، از سوی جمهوریخواهان کنگره آمریکا تحت انتقاد قرار گرفته است.
دولت بایدن بارها به این انتقادات پاسخ داده و بر نقش قطر به عنوان میانجی در چندین درگیری دیگر علاوه بر غزه تکیه کرده است.
به احتمال زیاد، مصر همچنان به ایفای نقش میانجی ادامه خواهد داد؛ زیرا با رهبران حماس در غزه هممرز است و ارتباطاتی با آنها دارد.