اندیشه ، فلسفه
تاریخ
  • «ما فراموش نمی‌کنیم که این رهایی از بیرون آمد» سون فلیکس کلرهوف
    مقدمه مترجم: امروز ۸ ماه مه، هشتادمین سالگرد شکست آلمان نازی و پایان جنگ جهانی دوم در اروپاست. سالهای متمادی، برای آلمانی‌ها چگونگی توصیف این روز مایه سردرگمی، سوال و مناقشه بود. به مناسبت چهلمین
  • سوریه؛ ظهور و سقوط یک خاندان – دو سعید سلامی
    علی خامنه‌ای در دیدار با مجمع عالی فرماندهان سپاه پاسداران در مهر ماه ۱۳۹۸، سه ماه پیش از ترور قاسم سلیمانی، گفت: «نگاه وسیع جغرافیای مقاومت را از دست ندهید؛ این نگاه فرامرزی را از دست ندهید. قناعت نکنیم به منطقۀ خودمان…این نگاه وسیع فرامرزی، این امتداد عمق راهبردی گاهی اوقات از واجب‌ترین
  • حماسه گیلگمش سیروس اوندیلادزه
    حماسه گیلگمش داستانی حماسی از (بین‌النهرین) است که ماجراهای گیلگمش، پادشاه اوروک، و دوستش انکیدو را روایت می‌کند.: 1 . معرفی گیلگمش: گیلگمش پادشاهی قدرتمند اما ستمگر در شهر اوروک در(بین‌النهرین) (عراق امروزی) است. او دو سوم خدایی و یک سوم انسانی است و از نیرو و زیبایی فوق‌العاده‌ای برخوردار است. با
  • ایران آبستن انقلابی دیگر! (تجارب و بازخوانی انقلاب ۵۷) – هلمت احمدیان
    انقلاب ۱۳۵۷ یکی از عظیم ترین جنبش‌های توده‌ای در تاریخ ایران بود که منجر به سرنگونی رژیم پهلوی شد. اما با وجود این پیروزی اولیه، این انقلاب توسط ارتجاع اسلامی با یاری قدرت های سرمایه داری ربوده شد و ناکام ماند و شکست خوردو نهایتاً به سلطه‌ی یک نظام استبدادی مذهبی منجر گردید. در چهار دهه گذشته
اقتصاد

26.تکنولوژی‌های-نوین-بخش-سوم-5G،-نسل-پنجم-ارتباطات-بی‌سیم  یکى دیگر از تکنولوژى هاى نوینى که زندگى انسان ها را در 100 سال اخیر دستخوش تغییر کرده در حوزه ى مهندسى الکترونیک و ارتباطات است. این تکنولوژى بى سیم بود که اجازه داد انسان ها به صورت موبایل و متحرك با هم ارتباط برقرار کنند. تقریبا بیشتر وسایل ارتباطى که امروزه با آن ها سر و کار داریم، از تکنولوژى وایرلس یا بى سیم بهره م ىبرند. گوشى هاى تلفنى که هر سال به روزً مى شوند و ما براى خرید آن ها صف مى کشیم، از این زیرساخت استفاده م ىکنند. چیزى که به تازگى در دنیاى ما در حال مطرح شدن است، تکنولوژى G5 یا نسل پنجم این سرى از فناورى هاست که قرار است دنیاى ما را دگرگون کند. اما پیش از ای نکه ببینیم تکنولوژى G5 چیست، نگاهى مى اندازیم به تاریخچه ى Gها (نسل هاى وایرلس) تا متوجه شویم G ،2G ،1G3 و G4 چه بود هاند.

71–  تاریخچهی ارتباطات بی سیم

پیدایش ارتباطات بى سیم به سال 1897 برم ىگردد؛ زمانى که آقاى مارکونى اولین سیستم تلگرافیک بدون سیم را اختراع کرد. ناگفته نماند که پیش از آن، مدل هاى ارتباطات بى سیم متفاوت ترى هم وجود داشتند؛ مثل فوتوفون گراهام بل و اشکال دیگرى از این تکنولوژى. اما به یاد داشته باشید که موضوع ما ارتباطات بى سیم است، وگرنه سیستم تلگراف باسیم چند دهه قبل -حدود سال هاى 1830- اختراع شده بود .

اواخر سده ى 1800 بود که از امواج رادیویى براى ارتباط تلگرافیک استفاده شد و همین بدعتى بود براى ارتباطات رادیویى بیشتر در آینده .

جالب است بدانید که مسافت سیگنال هاى اولی هى مارکونى بیشتر از چند مایل نبود.

پیشرفت هاى زیاد در این حوزه باعث پیدایش اولین ایستگاه هاى تلویزیونى در یک تا دو دهه ى بعد شدند که ب هوسیله ى آن ها امواج م ىتوانستند صدا و تصویر را به گیرند ههایى ارسال کنند. مى توان گفت با ادامه یافتن این پیشرفت ها، نسل صفر تلفن هاى بى سیم به وجود آمدند. دهه ى 1930 بود که شرکت موتورولا اولین سیستم هاى هندى تاکى را عرضه کرد که در ابتدا در ماشین هاى پلیس استفاده مى شدند .اگر با سیستم هاى هندى تاکى کار کرده باشید، نحوه ى عملکرد آن ها را م ىدانید. این سیستم ها دکمه اى دارند که براى صحبت کردن باید آن را فشار دهید و براى دریافت صدا باید دستتان را از روى دکمه بردارید. یعنى دو نفر در دو طرف خط ارتباطى نم ىتوانستند همزمان صحبت کنند. بعد از این مدل گوشى، سیستم واکى تاکى توسعه پیدا کرد که در جنگ جهانى دوم بسیار مورد استفاده بود.  واکىتاکى همان بى سی مهایى بودند که به صورت یک کول هپشتى روى دوش یک سرباز حمل مى شدند و یک نفر دیگر تماس را از پشت بى سیمچى انجام م ىداد .اغلب ما به اشتباه هندى تاکى را واکى تاکى مى نامیم. این ها اولین سرى هاى گوشى هاى موبایل بودند. پس از آن مدل دیگرى به وجود آمد که به تلفن هاى چمدانى یا ماشینى معروف بودند. این تلفن ها به ماشین متصل مى شدند یا درون یک چمدان بودند. تمام این دستگا ههایى که برشمردیم، نسل صفر ارتباطات ب ىسیم هستند.

711– اولین نسل تکنولوژی بی سیم) G1(

در دهه 70 و 80 میلادى بود که G1 به وجود آمد؛ گوشى هاى بسیار بزرگى که نسبت به مدل هاى پیش از خود، بیشترین شباهت را به گوشى هاى امروزى داشتند. شاید نمونه اى از آن مدل ها دیده باشید که به اندازه ى صورت یک آدم بودند! این اولین نسل سیستم وایرلس بود که بر اساس امواج آنالوگ کار م ىکرد. وزن این گوشى حدود یک تا دو کیلوگرم، قیمتش حدود چهار هزار دلار، هزینه ى یک دقیقه تماس ،یک دلار و سرعت انتقال داده چیزى حدود 2 کیلوبایت بر ثانیه بود. باترى اش نیم ساعت شارژ نگه مى داشت و 10 ساعت طول م ىکشید تا دوباره شارژ شود. گفته مى شود اولین سرى این تکنولوژى توسط ژاپن توسعه پیدا کرد.

712– دومین نسل تکنولوژی بی سیم) G2(

انقلاب بعدى، تکنولوژى G2 بود که در حقیقت ما را از آنالوگ به دیجیتال منتقل کرد. با نسل دوم بود که چیزى به نام ا سام اس به

وجود آمد. سرعتش به میزان چش مگیرى افزایش یافت هبود و در بیشترین حالت تا حدود 64 کیلوبایت بر ثانیه مى رسید. البته این بدان معنى نیست که همه از این سرعت بهره مند مى شدند. این جا اولین بارى بود که گوشى هاى همراه به غیر از تماس صوتى از دیتا هم استفاده م ىکردند .

بعدا نسل هاى بهبود یافته G5,2 و G75,2 به وجود آمدند که همان سیستم هاى GPRS و EDGE بودند؛ یعنى مدل اپتیمایز شده ى نسل دوم .احتمًالا سال ها پیش علامت هاى G و E را بالاى گوشى تان دیده اید که نشا ندهنده ى همین دو تکنولوژى بوده است. مثلاً با سرویس Edge ماکسیمًوم سرعت به یک مگابایت بر ثانیه مى رسید. در این دوره بوِد که بیشتر گوشى هاى تلفن همراه FeaturePhone بودند و ما هنوز وارد عصر SmartPhoneها (تلفن هاى هوشمند) نشده بودیم. عصر، عصر رهبرى نوکیا بود. گوشى معروف نوکیا ،3310 را به خاطر مى آورید که صفحه ى سیاه و سفید داشت؟

اگر به الگوى پیشرفت تکنولوژیک سیستم هاى وایرلسى نگاه کنید، م ىبینید که هر ده سال نسل تغییر کرده است. نسل دوم مربوط به دهه ى 90 میلادى ست.

713– سومین نسل تکنولوژی بی سیم) G3(

به سال 2000 که مى رسیم، نسل سوم تکنولوژى هاى وایرلس( G3) پدید مى آیند. با نسل سوم است که اینترنت وارد گوشى هاى ما مى شود. گوشى هاى تلفن به تدریج از FeaturePhoneها به گوشى هاى هوشمند تبدیل مى شوند. آیفون به وجود مى آید و وارد دنیاى اپلیکیشن ها مى شویم. دیگر مى شد با گوشى موبایل در اینترنت جس توجو کرد. حداقل سرعت باید 200 کیلوبایت بر ثانیه باشد تا بتوان تکنولوژى را نسل سوم نامید، هرچند که به صورت تئورى، ماکسیوم سرعت 2 مگابایت بر ثانیه براى این نسل قابل تصور است.

714– چهارمین نسل تکنولوژی بی سیم) G4(

10 سال بعد، یعنى در سال 2010، نسل چهارم فناورى بى سیم( G4) به وجود آمد. این همان تکنولوژى اى ست که ما امروزه از آن استفاده م ىکنیم. هر بار که این نسل ها تغییر م ىکردند، باید تکنولوژى گوشى هاى تولیدشده هم تغییر م ىکرد که با نسل جدید این فناورى سازگار باشد؛ البته گوشى هاى جدید از تکنولوژى هاى قدیمى تر پشتیبانى م ىکردند. در نسل چهارم هم هچیز (از سرعت گرفته تا کیفیت و زمان واکنش) تا ده برابر بهبود یافت و به صورت تئورى بیشینه ى سرعتى تا 1 گیگابایت بر ثانیه را هم پشتیبانى م ىکرد. هرچند که ما این سرعت را اصلاً تجربه نم ىکنیم و این سرعت ها در محیط آزمایشگاهى، تحت حالت کنترل شده مشاهده مى شوند.

ما به صورت نرمال در سیستم هاى نسل سوم، سرعت دو یا سه مگابایت بر ثانیه را تجربه مى کردیم و در نسل سوم پیشرفته چیزى حدود 5 الى 6 مگابایت بر ثانیه که بسیارى این سرعت را نسل 4 م ىدانستند، در حال ىکه HSPA+ بوده است. سرعت دانلود در نسل 4 LTE حدود

15 تا 20 مگابایت بر ثانیه است که البته ما هنوز هم از این سرعت برخوردار نیستیم .20 مگابایت بر ثانیه یعنى دانلود یک فیلم FullHD یک گیگابایتى تقریبا در مدت یک دقیقه به پایان مى رسد. وقتى 10 دقیقه طول م ىکشد که 1 گیگابایت را دانلود کنید، یعنى سرعت دانلود تقریبا 6,1 مگابایت برً ثانیه است. در واقع ما در ایران هنوز هم در اکثر اوقات G4 واقعى را تجربه نکرده ایم. سرعت 20 مگابایت بر ثانیه را در کشًورهایى مثل انگلیس یا کره ى جنوبى مى توان تجربه کرد. گفتنى ست که LTE پیشرفته تر هم به وجود آمده است که ده ها برابر سرعت بیشترى دارد و م ىتوان گفت که در ایران اصلاً وجود ندارد!

با این مقدمه ى طولانى، به موضوع اصلى این قسمت مى رسیم؛ تکنولوژى نسل پنجم( G5) که به تازگى در حال رایج شدن است و قرار است دنیاى ما را در دهه ى آینده به شدت دستخوش تغییر کند.

72– نسل پنجم ارتباطات بی سیم) G5( چیست؟

G5 قادر است هزار برابر ترافیک بیشترى را نسبت به شبکه هاى امروزى مدیریت کند و سرعت آن بیش از 10 برابر سرعت G4 یا LTE است. براى درك بهتر این سرعت این مثال مناسبى ست که یک فیلم سینمایى 1 گیگابایتى با کیفیت HD، در کمتر از 1 ثانیه دانلود مى شود؛ یعنى حدود 1 گیگابایت بر ثانیه. شگفتى آن جاست که این سرعت مینیموم G5 است و تا ده ها برابر افزایش مى یابد. تا جایى که مى توان یک فیلم چند10 گیگابایتى با کیفیت K8 را در دو تا سه ثانیه دانلود کرد.

در G5 سرعت واکنش( latency) کاهش مى یابد. براى اینکه سرعت واکنش G5 را درك کنید، آن را با سرعت واکنش انسان مقایسه م ىکنیم که به صورت میانگین چیزى حدود 250 میلى ثانیه( 02,0 تا 03,0 ثانیه) است؛ یعنى انسان مى تواند در کمتر از یک ثانیه واکنش نشان دهد. البته این مقدار در امور مختلف متفاوت است، ولى اساسا انسان بسیار سریع است. سرعت واکنش در G5، 1 میلى ثانیه( 0,001 ثانیه) است. این سرعت با کلیک کردن روى لینک ها قابل حس کردنً نیست! به همین دلیل است که نسل پنجم تکنولوژى وایرلس فراتر از گوشى هاى تلفن و مقایسه کردن سرعت دانلود و از این قبیل مسائل است. این نسل از فناورى، زیرساخت برخى تکنولوژى هاى دیگر است که در این 3 قسمت از پادکست دایجست به آن ها اشاره شد؛ مثل اینترنت اشیاء، هوش مصنوعى و واقعیت مجازى و افزوده. یعنى کاربرد اصلى این تکنولوژى با این میزان سرعت و سرعت واکنش، در جایى مثل اتومبیل هاى خودران و بدون سرنشین خواهد بود. ماشینى که توسط ربات هدایت مى شود، در آن واحد در حال محاسبه کردن هزاران شئ و جسم است که هر کدام ماهیت متغیرى دارند. آن جاست که متوجه مى شوید وقتى یک گربه جلوى ماشینى با سرعت 60 تا 70 کیلومتر بر ساعت م ىپرد، سرعت واکنش بالاى G5 چگونه باعث مى شود اتومبیل واکنش نشان دهد. چنین بستر و زیرساختى براى پا گرفتن صنعت خودروهاى بى سرنشین لازم است. همچنین این حد از سرعت باعث مى شود که ما در دنیاى واقعیت مجازى به صورت Real time تعامل داشته باشیم. جراحى را فرض کنید که مى تواند -بدون حضور فیزیکى- بدن یک موجود زنده را در نقطه ى دیگرى از دنیا جراحى کند. صنعت بازى هاى کامپیوترى به کل تغییر خواهد کرد و بسیارى از صنایع دیگر تغییراتى اساسى خواهندیافت.

721– شبکه G5 چگونه کار می کند؟

براى اینکه بفهمیم این همه سرعت از کجا نشأت م ىگیرد، باید چگونگى عملکرد 5 تکنولوژى وابسته را متوجه شویم.

  • موج هاى میلیمترى یا Millimeter wave
  • آنتن هاى کوچک یا Small cell
  • تکنولوژى مایمو Massive MIMO
  • Beamforming
  • Full duplex

در ادامه هر کدام از این 5 تکنولوژى را توضیح م ىدهیم:

7-2-1-1- موج هاى میلى مترى

امواج رادیویى در طیفى از فرکانس هاى بالا تا متوسط و پایین قرار دارند. هرچه فرکانس پایین تر باشد، طول موج و گستره ى آن بیشتر مى شود، ولى دیتاى کمترى را در خود حمل م ىکند. مثلاً فرکان سهاى پایین در ارتباطات با زیردریایى ها استفاده مى شوند. هرچه فرکانس بالا تر م ىرود، طول موج و گستره اش کوتاه تر مى شود، اما م ىتوانند دیتاهاى بسیار بسیار زیادى را منتقل کنند. براى مثال مایکروویوهاى خانگى از فرکانس بالایى استفاده م ىکنند که مى تواند انرژى زیادِ موردنیاز براى پخت غذا را منتقل کنند .

موبایل هوشمندتان و هر وسیله ى الکترونیکى اى که در خانه دارید، از یک محدوده ى خاص امواج رادیویى استفاده م ىکند؛ این محدوده عموما از 6 گیگاهرتز کمتر و از 3 کیلوهرتز بیشتر است. تکنولوژى هاى وایرلسى G4 یا G3 هم تقریبا در همین محدوده اند. اما این محدوده با گذشتً زمان شلوغ شده و آنتن هاى مخابراتى در این بازه ى رادیویى م ىتوانند تعداد مشخصى از دستگاًه ها را مدیریت کنند. هر چه دستگاه هاى بیشترى به اینترنت متصل شوند، ما شاهد سرویس هاى کندتر و قطعى ارتباطات متعددترى خواهیم بود. حال اگر قرار باشد نسل بعدى به وجود بیاید، از فضایى بهره م ىبرد که کمتر مورد استفاده بوده تا هم ازدحام کمتر باشد و هم بتواند اطلاعات را با سرعت بیشتر منتقل کند و بدین ترتیب تکنولوژى نسل پنجم نامیده شود. به همین دلیل است که G5 در محدوده ى فرکانس هاى بالاتر یا به اصطلاح امواج میلى مترى قرار دارد. این محدوده توسط موبایل ها یا دیگر وسایل الکترونیک اشغال نشده است و در دسترس قرار گرفتن آن به معنى پهناى باند بیشتر براى همه است. پس یکى از دلایل اصلى این سرعت عجیب و غریب، تغییر امواج رادیویى ست.

اما مشکلى که وجود دارد این است که موج هاى میلیمترى برد مسافتى طولانى ندارند؛ یعنى G5 که از امواج میلیمترى بین 24 گیگاهرتز تا 100 گیگاهرتز استفاده م ىکند، در مسافت هاى بیش از 100 تا 200 متر برد ندارد. چالش دیگر این است که نمى تواند از دیوار و اجسام عبور کند و اینگونه ب هنظر مى رسد که توسط گیاهان، درخ تها و قطرات باران جذب مى شود. در نتیجه براى راه اندازى سیستم G5 به زیرساخت کاملاً متفاوتى نیاز است. یعنى دکل هاى G4 که برد مسافتى حدود 10 تا 12 کیلومترى دارند، به کار تکنولوژى G5 نمى آیند. براى حل این مشکل به تکنولوژى شمار هى دو نیاز داریم؛ یعنى شبکه هاى Small cell.

7-2-1-2- آنت نهاى کوچک

امروزه شبکه هاى بى سیم به برج هاى مخابراتى بزرگ و قدرتمندى نیاز دارند تا سیگنال هاى خود را براى مسافت هاى زیاد ارسال یا امواج دیگرى را دریافت کنند. از طرفى امواج با فرکانس هاى بالا، مسافت ها را با سختى بیشترى طى م ىکنند و اگر بین شما و برج مخابراتى، جسمى قرار گیرد، شما نم ىتوانید آن سیگنال ها را دریافت کنید. در این شرایط شبکه هاى اسمال سل این مسئله را با استفاده از تعداد خیلى زیادى »بیس استیشن« حل م ىکنند. بیس استیشن ها امواج را دریافت و دوباره آن ها را ارسال م ىکنند؛ همچنین کوچک تر از آنتن هاى مخابرات ىاند و کمتر انرژى مصرف م ىکنند.

این بیس استیشن ها بسیار به هم نزدیکند و در چنین شرایطى امواج و سیگنال ها را از برج هاى مخابراتى دریافت م ىکنند و آن ها را براى یکدیگر ارسال م ىکنند. وقتى بین شما و برج مخابراتى جسمى قرار دارد، بیس استیشن ها این امواج را دریافت و همان امواج را از نقطه اى دیگر ارسال م ىکنند. در نهایت شما در نقاط خیلى بیشترى این امواج را دریافت م ىکنید و هر زمان که ارتباطتان با یکى از این استیشن ها قطع شد، امواج را از استیشن دیگرى دریافت م ىکنید.

این موضوع در شهرها بسیار کاربردى است. چرا که وقتى پشت یک جسم قرار بگیرید، تلفن شما به بیس استیشن جدیدى وصل مى شود و از آن اطلاعات مى گیرد و با این روند ارتباط شما با برج مخابراتى قطع نمى شود و دائما امواج را دریافت م ىکنید.

به طور خلاصه مى توان گفت باید در هر فاصله ى 200 مترى یک دکل و آنتن جدیدً نصب شود. تصور کنید که چه قدر این پروسه سخت است! امروزه شرکت هاى ارتباطى ورایزون یا AT&T آمریکا این دک لها را در بعضى از شهر هاى آمریکا نصب کرده اند؛ اما به شدت محدود است و تا زمانى که سطح پوش شدهى قابل توجهى را شاهد باشیم، راه بسیار طولانى اى باقى ست.

7-2-1-3- تکنولوژى مایمو

تکنولوژى بعدى Massive MIMO است. مایمو که از multiple input multiple output گرفته شده است، به این معنى است که یک سیستم در یک لحظه بتواند هم اطلاعاتى را ارسال کند و هم اطلاعاتى را دریافت کند. در حال حاضر آنتن هاى G4 حدوداً 12 پورت دارند ،درحال ىکه ایستگاه هاى مسیو مایمو م ىتوانند حدود 100 پورت را ساپورت کنند. این مقدار مى تواند ظرفیت شبکه هاى G5 را تا 22 برابر یا بیشتر، افزایش دهد.

البته که مسیو مایمو مشکلات خاص خودش را دارد. در حال حاضر آنتن هاى مخابراتى سیگنال هاى مخابراتى را در یک لحظه در همه جهات ارسال م ىکنند. اگر بخواهیم همین کار را در مسیو مایمو انجام دهیم، ممکن است در سیگنال ها تداخل ب هوجود آید. براى حل این موضوع به تکنولوژى چهارم یعنى Beamforming م ىرسیم!

Beamforming -4-1-2-7

بیم فرمینگ براى سیگنال هاى مخابراتى مانند چراغ راهنمایى است. به جاى اینکه ایستگاه فرستنده، امواج را در همه ى جهت ها ارسال کند، سیگنال ها را در یک جهت خاص براى کاربرى خاص مى فرستد. این دقت، تداخل امواج را از بین م ىبرد و کارایى بیشترى نیز دارد؛ کارایى بیشتر به معنى آن است که ایستگاه مى تواند سیگنا لهاى ورودى و خروجى بیشترى را در هر لحظه مدیریت کند.

براى اینکه راحت تر بتوانیم نحوه ى عملکرد بیم فرمینگ را درك کنیم، فرض کنید در یک ساختمان هستید و م ىخواهید با فرد دیگرى تماس بگیرید. مسیو مایمو همه ى سیگنال ها را دریافت م ىکند و زمان رسیدن آن سیگنال ها و جهت آمدن سیگنال را ذخیره م ىکند؛ سپس از الگوریتم هاى پردازش سیگنال ها استفاده م ىکند. پس از این پردازش ها، محل دقیق گوشى شما، یعنى جایى که از آن سیگنال فرستاده شده است، مشخص مى شود. بعد از این مرحله بهترین مسیر براى فرستادن سیگنال ها به گوشى شما مسیریابى مى شود. این کار براى تمامى دستگا ههاى متصل به شبکه نیز اجرا م ىشود. ناگفته نماند که کارهاى دیگرى نیز براى بهبود نتیجه و کاهش تداخل ها انجام مى شود.

به بیان ساده تر مى توان این فرآیند را به تفاوت لامپ و چراغ قوه تشبیه کرد؛ لامپ نور را به همه ى جهات مى تاباند و دور تا دور خود را روشن م ىکند و چراغ قوه فقط جایى که بخواهیم را روشن مى کند. در این تکنولوژى امواج مستقیماً به گیرنده هدایت مى شوند.

7-2-1-5- Full duplexحال به سراغ تکنولوژى شماره 5 مى رویم ،Full duplex. م ىدانیم که در دستگاه هاى بى سیم هندى تاکى (که در ابتداى این اپیزود به آن پرداختیم) در یک لحظه یک فرد یا مى تواند پیام بفرستد یا پیامى را دریافت کند. عموما دو نفرى که از دستگاه استفاده م ىکنند، به نوبت صحبت م ىکنند و گوش م ىدهند. در آنتن هاى مخابراتى نیز این اتفاق مى افتد. پورت ها یا سیًگنالى مى فرستند و یا سیگنالى دریافت م ىکنند .این امر به خاطر جهت ارسال موج است. براى درك بهتر این موضوع فرض کنید قطارهایى حامل اطلاعات داریم که بین دو نقطه دستگاه و بیس استیشن جابه جا مى شوند.

اگر موبایل اطلاعاتش را با قطار به بیس استیشن بفرستد طبیعى است که یک قطار دیگر نمى تواند از همان مسیر اطلاعاتى را از استیشن براى موبایل ببرد؛ اگر این اتفاق بیافتد، تداخل خواهیم داشت. براى حل این مسئله یا باید اطلاعات به نوبت ارسال شود و یا اینکه دو مسیر رفت و برگشت به صورت جداگانه براى جابه جایى اطلاعات در نظر بگیریم.

مى توان این مشکل را با فول دوپلکس حل کرد و راندمان بالایى هم داشت. فرض کنید همان یک مسیر را داریم و در طول مسیر مکانیزمى مانند میدان هاى شهرى تعبیه کرده ایم. اطلاعات در میان دو قطار مجزا هستند. قطارها به میدان مى رسند و منتظر قطار مقابل مى مانند. بعد از اینکه هر دو قطار به میدان رسیدند، هر یک میدان را دور م ىزند و راه خود را ادامه م ىدهد. یعنى با همان یک مسیر، سرعت و کارایى ارسال اطلاعات افزایش پیدا کرده است.

722– حواشی تکنولوژی G5

این نگاهى اجمالى بود به چیستى تکنولوژى وایرلسى نسل پنجم. اما این همه داستان نیست. احتمالا باید در اخبار دیده باشید که حرف و حدیث هاى زیادى حول و حوش تکنولوژي G5 وجود دارد. تمام این حواشى را م ىتوان در دو دسته خلاصًه کرد:

7-2-2-1- آیا تکنولوژى نسل پنجم تهدیدى براى سلامتى انسان است؟

از وقتى که عملى کردن این نسل از تکنولوژى مطرح شده است، گروه هاى مدنى مختلفى دست به تظاهرات زدند تا جلوى گسترش G5 را بگیرند. این افراد معتقدند که این میزان امواج رادیویى منجر به مشکلات متعددى (از جمله سرطان) براى انسان مى شود. این ایده زمانى بیشتر قوت م ىگیرد که سازمان بهداشت جهانى تکنولوژى وایرلس نسل پنجم را در دست هبندى Possibly carcinogenic قرار داد؛ یعنى ممکن است که منجر به سرطان شود. در سوى دیگر بیشتر دانشمندان و محققان به صورت علمى ادعا م ىکنند که G5 براى سلامت انسان ب ىخطر است و کماکان در دست هبندى هاى امواج رادیویى ک مخطر قرار دارد. همچنین در دست هبندى Possibly carcinogenic سازمان بهداشت جهانى ،چیزهاى معمول دیگرى هم قرار دارند، از قهوه گرفته تا فلز نیکلى که در پول هاى سکه اى به کار مى رفته.

به طور کلى جامعه ى علمى این فرضیه را رد کرده است، اما مخالفان G5 استدلال دیگرى دارند و م ىگویند absence of evidence is not evidence for absence؛ یعنى اگرچه تاکنون مدرکى دال بر سرطان زا بودن آن پیدا نشده، اما بدان معنى نیست که چنین چیزى وجود نداشته باشد.

7-2-2-2- نقش چین در گسترش G5

چین با دو ابرشرکت تلکام خود – هوآوى و ZTE – در بین شرکت هاى تولیدکننده ي زیرساخت شبکه ى G5، یکى از قدرتمند ترین هاست .بله! همین هوآوى که محبوبیت زیادى در ایران پیدا کرده و ممکن است که با گوشى هاى این شرکت در حال گوش دادن به پادکست دایجست باشید، یکى از ابر غول هاى جهان در حوزه ى تجهیزات زیرساخت ارتباط ىست که بیشتر ما با آن ها در تماس مستقیم نیستیم.

از دلایل پیشتازى این شرکت ها نسبت به رقباى خود، یکى کیفیت خوب آن ها و دیگرى قیمت ارزان محصولاتشان است. بسیارى -از جمله دولت آمریکا- معتقدند که دلیل ارزان بودن کالاهاى تولیدى این شرکت ها، دریافت سوبسید (یارانه) بسیار زیاد از دولت چین است. آن ها بر این باورند که چین م ىخواهد بازار این تکنولوژى را به صورت استراتژیک در دنیا قبضه کند. این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که در تکنولوژى هاى زیرساخت معمولا این رهبر بازار خواهد بود که استاندار دهاى آن صنعت را دیکته خواهد کرد.

اما دلیل مهم دیگرى هم وجًود دارد: غرب بر این باور است که چین از طریق این شرکت ها و با استفاده از تجهیزات G5 به صورت گسترده اى براى مقاصد اطلاعاتى و جاسوسى استفاده خواهد کرد و به همین دلیل است که آمریکا شرکت هاى هوآوى و ZTE را به نوعى تحریم کرده و در سال گذشته ماجراهاى زیادى با این دو شرکت داشته است. على رغم ای نکه شرکت هاى چینى و دولت چین این ادعا را رد کردند ،اما غرب به قانونى استناد م ىکند که اخیرا در چین تصویب شده و مطابق این قانون تمامى شرکت هاى چینى بنا به درخواست سازمان هاى اطلاعاتى دولتى باید با دولت همکارى کاملً داشته باشند. غربى ها معتقدند که فرقى نم ىکند این شرکت ها این ادعا را رد کنند یا نکنند، چرا که همین یک بند قانون روزنه اى را براى حکومت چین باز م ىکند و سبب آن م ىشود که نتوان به شرک تهاى چینى اعتماد کرد.

جنگ بین این شرکت ها و دولت ها همین حالا که در قرنطینه هستیم هم به صورت کلان در جریان است و باید دید که در آینده ى نزدیک چه کسى رهبر این بازار خواهد شد. اما چیزى که مهم است این است که با توسعه پیداکردن این تکنولوژى زندگى ما در سال هاى آینده

-وقتى که سرعت          100ها برابر امروز باشد- به شدت تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. باید منتظر باشیم و ببینیم دنیا چگونه تغییر خواهد کرد…

https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2019/11/01/the-science-of-why-5G-is-almost-certainly-safe-for-huمنابع

mans/#3cfefd4970e3 https://net-informations.com/q/diff/generations.html https://gizmodo.com/the-history-of-wireless-everything-1795227728 https://www.pubnub.com/blog/how-fast-is-realtime-human-perception-and-technology/

https://www.4g.co.uk/how-fast-is-4g/ https://www.accton.com/Technology-Brief/the-emergence-of-5G-mmwave/ https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/01/5G-where-china-and-west-finally-diverge/604309/

print

مقالات
محیط زیست
Visitor
0195649
Visit Today : 209
Visit Yesterday : 718