اندیشه ، فلسفه
تاریخ
  • «ما فراموش نمی‌کنیم که این رهایی از بیرون آمد» سون فلیکس کلرهوف
    مقدمه مترجم: امروز ۸ ماه مه، هشتادمین سالگرد شکست آلمان نازی و پایان جنگ جهانی دوم در اروپاست. سالهای متمادی، برای آلمانی‌ها چگونگی توصیف این روز مایه سردرگمی، سوال و مناقشه بود. به مناسبت چهلمین
  • سوریه؛ ظهور و سقوط یک خاندان – دو سعید سلامی
    علی خامنه‌ای در دیدار با مجمع عالی فرماندهان سپاه پاسداران در مهر ماه ۱۳۹۸، سه ماه پیش از ترور قاسم سلیمانی، گفت: «نگاه وسیع جغرافیای مقاومت را از دست ندهید؛ این نگاه فرامرزی را از دست ندهید. قناعت نکنیم به منطقۀ خودمان…این نگاه وسیع فرامرزی، این امتداد عمق راهبردی گاهی اوقات از واجب‌ترین
  • حماسه گیلگمش سیروس اوندیلادزه
    حماسه گیلگمش داستانی حماسی از (بین‌النهرین) است که ماجراهای گیلگمش، پادشاه اوروک، و دوستش انکیدو را روایت می‌کند.: 1 . معرفی گیلگمش: گیلگمش پادشاهی قدرتمند اما ستمگر در شهر اوروک در(بین‌النهرین) (عراق امروزی) است. او دو سوم خدایی و یک سوم انسانی است و از نیرو و زیبایی فوق‌العاده‌ای برخوردار است. با
  • ایران آبستن انقلابی دیگر! (تجارب و بازخوانی انقلاب ۵۷) – هلمت احمدیان
    انقلاب ۱۳۵۷ یکی از عظیم ترین جنبش‌های توده‌ای در تاریخ ایران بود که منجر به سرنگونی رژیم پهلوی شد. اما با وجود این پیروزی اولیه، این انقلاب توسط ارتجاع اسلامی با یاری قدرت های سرمایه داری ربوده شد و ناکام ماند و شکست خوردو نهایتاً به سلطه‌ی یک نظام استبدادی مذهبی منجر گردید. در چهار دهه گذشته
اقتصاد

«تلخ چون قرابه‌ی زهری
خورشید از خراش خونین گلو می‌گذرد»

احمد شاملو

زندان این جفت جداناشدنی نظام بهیمی اسلامی هم از روز نخست با دریدن و سرکوب آغازیده. از پشت بام مدرسه رفاه تا اوین. زندان‌های حکومت اسلامی جغدمکانی است که عرصه‌ی هجوم به غرور و گردن‌فرازی‌ها بوده و زیرگرفتن کرامت انسانی. مکانی که «پرنده اگر در آن بخواند دارش می‌زنند» جهور‌ی‌ اسلامی را هم‌چنین می‌توان یکی از زن‌ستیز‌ترین حکومت‌های تاریخ نام نهاد. نظامی که هم از روز نخست سرکوب هدفمند زنان را به بهانه‌ی «حفظ کیان خانواده» یکی از کارپایه‌های جاانداختن قوانین شرع و اخلاق اسلامی‌اش بر جامعه قرار داد.

سکینه، شیرین، ویدا و سهیلا، چهار موجود نفرین‌شده در سرزمینی خداباورر و مردسالار هستند. زندگی چهار زن زندانی دست‌‌مایه‌ی رمان نفس‌بر «زنده‌باد زندگی» یا «ویوا لاویدا» نوشته‌ی رعنا سلیمانی است. رمان از یک بامداد اوین می‌آغازد و تا پیش از طلوع آفتاب در روز بعد ادامه می‌یابد. چهار زنی که به نوبت مرگ ایستاده و اعدام را بو می‌کشند.

رعنا سلیمانی در ۲۴ ساعت نفس‌گیر سرگذشت چهار موجود نفرین‌شده در حکومت ولایی را نقش می‌زند. حوادث رمان در اوین رخ می‌دهد. مکانی که نامش شهرتی خارج از مرزهای جغرافیایی ایران داشته و نامش به جنایات بی‌شمار در تاریخ خون‌بار سرزمین‌مان سکه خورده است.

سکینه زنی است شوهردار که به اتهام زنا و رابطه‌ی نامشروع به مرگ محکوم شده. او یک‌نوبت تا پای دار رفته و به بردگی و چیزی که زندگی می‌نامندش بازگشته. ویدا که هنوز به سن قانونی نرسیده و در خانواده‌ای روشنفکر پرورش‌یافته به اتهام قتلی ناخواسته به حبس است. شیرین زنی است که از  خارج به ایران آمده و در فرودگاه به اتهام فروختن اسرار مملکت و جاسوسی برای اسرائیل، و سهیلا زنی شهرستانی که به اتهام اعتیاد و تن‌فروشی و کشتن فرزند «نامشروع»‌اش همه ساکن اوین هستند.

این چهار زن محکوم به مرگ، روایت‌ خود را در واپسین روز حیاتشان برای یک‌دیگر تعریف می‌کنند.

«زنده‌باد زندگی» تنها روایت دردآور چهار زن زندانی نیست، که می‌توان آن ‌را برشی از زندگی ۴۰ میلیون زن (نیمی از جامعه‌ی نفرین‌شده) در سرزمینی بلازده که جز نکبت و تباهی برای زنان به ارمغان نیاورده دانست. «زنده‌باد زندگی» با ضرب‌آهنگی مناسب و پرکشش و نثری پرخون، خواننده را در برگ‌‌برگ کتاب هم‌راه خود می‌سازد.

رعنا سلیمانی، با نوشتن رمان «زنده باد زندگی» با جسارت روشنگرانه و ستیهنده افق جدیدی را در ادبیات تبعید گشوده. اثر او هوشمندانه به مصاف روابط زن‌ستیزانه رفته و تلنگری است به وجدان عمومی جامعه. زمان او سرایشی است در پاس‌داشت زندگی و نفی مرگ. رعنا سلیمانی، سرود «زنده‌باد زندگی»‌اش را از پس دیوارهای سربی اوین سر می‌دهد.

«شب تکرار اعدام گل سرخ
تو رویاتو ببارون روی گلبرگ.
روی سکوت و سرب و سد و سایه
صدای زندگی شو مرگ بر مرگ.» ایرج جنتی‌ عطایی

ورورد او به حوزه‌ی ادبیات تبعید را خوش‌‌آمد گفته و در انتظار آثاری دیگر از او به انتظار می‌مانیم.

 

print
مقالات
محیط زیست
Visitor
0195910
Visit Today : 470
Visit Yesterday : 718