اندیشه ، فلسفه
  • چرا خلیج فارس باید «فارس» بماند! – داوید پارسیان
    جدال واژگان در میدان ژئوپلیتیک و تحلیل درباره تغییر نامی که فقط واژه نیست، بلکه به یک بهره‌برداری سیاسی و ابزار معامله در تحریف جغرافیای تاریخی تبدیل شده است.
  • حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) منحل شد
    خبرگزاری فیرات، نزدیک به پ‌ک‌ک روز دوشنبه گزارش داد که گروه شبه‌نظامی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، که بیش از چهار دهه با دولت ترکیه در جنگ بوده است، تصمیم به انحلال خود و پایان دادن به مبارزه مسلحانه خود گرفته است.
  • بنابراین، سقراط یک فیلسوف است برگردان: علی‌محمد طباطبایی
    گای بنت-هانتر از خود می‌پرسد که آیا پدر فلسفه غرب واقعاً فیلسوف است؟ این مصاحبه خیالی، نقدی بلیغ بر نهاد آکادمیک فلسفه، حرفه‌ای‌سازی بیش‌ازحد، و فراموشی ماهیت گفت‌وگویی و اخلاقی فلسفه است. نه‌تنها از نظر
  • نقد جنبش «زن، زندگی، آزادی»؛ چه باید کرد؟ – هوشنگ کوبان
    در نوشته‌ی زیر کوشش می‌شود با رجوع به آرای ماکس وبر، آنتونیو گرامشی، میشل فوکو و تنی چند از فمینیست‌های چپ انتقادی، نقدی درون‌مان از جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» ارایه شود، و بخشی از علل
  • خال‌های دائمیِ پلنگ – ل. تدین نژاد
    یکی از پیامدهای خروج ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸، از دست رفتن اعتبار آن کشور و بی‌اعتمادی جهانیان نسبت به پای‌بندی آمریکا به اجرای قراردادهای بین‌المللیِ خود بود. خروج از برجام در آن زمان حاصل تلاش‌های لابی‌های
تاریخ
  • میراث رضا شاه: از تجددگرایی تا استبداد سلطنتی م. روغنی
    رضا شاه در آستانه خروجش از ایران میراثی بجای گذاشت که از تناقضات شایان توجهی برخوردار بود. در دوران زمامداری وی از یک سو در راه مدرن‌سازی و دولت‌سازی کشور گام‌های مهمی برداشته شد و نهادهای تمدنی
  • نفوذ شیطان در حوزه علمیه امیر طاهری
    آیا شیطان رجیم در حوزه علیمه قم نفوذ کرده است تا مانع از آن شود که حوزه در خدمت «برترین هدف انقلاب اسلامی یعنی استقرار تمدن اسلامی» قرار گیرد؟ این پرسشی است که پس از مطالعه سخنان آیت‌الله علی
  • «ما فراموش نمی‌کنیم که این رهایی از بیرون آمد» سون فلیکس کلرهوف
    مقدمه مترجم: امروز ۸ ماه مه، هشتادمین سالگرد شکست آلمان نازی و پایان جنگ جهانی دوم در اروپاست. سالهای متمادی، برای آلمانی‌ها چگونگی توصیف این روز مایه سردرگمی، سوال و مناقشه بود. به مناسبت چهلمین
  • سوریه؛ ظهور و سقوط یک خاندان – دو سعید سلامی
    علی خامنه‌ای در دیدار با مجمع عالی فرماندهان سپاه پاسداران در مهر ماه ۱۳۹۸، سه ماه پیش از ترور قاسم سلیمانی، گفت: «نگاه وسیع جغرافیای مقاومت را از دست ندهید؛ این نگاه فرامرزی را از دست ندهید. قناعت نکنیم به منطقۀ خودمان…این نگاه وسیع فرامرزی، این امتداد عمق راهبردی گاهی اوقات از واجب‌ترین
اقتصاد

دیشب فیلم آرماگدون تایم “زمان نبرد واپسین” را می دیدم كه نامزد بهترین فیلم نامه ، انتخاب ویژه هیئت داوران و همچنین بهترین بازیگر جشنواره فیلم کن در سال ۲۰۲۲ بود ولی هیچ کدام از این جوایز را در نهایت برنده نشد ولی به باور من فیلم ارزشمندی برای دیدن بود. روایت مرکزی این فیلم هجوم بی رحمانه جهان و نظام آموزشی به دنیای کودکان برای از میان بردن هویت مستقل و منحصر به فرد آنهاست. دنیایی که هرگز از بی رحمی سیاست، ایدئولوژی ها و تعصبات دنیای بزرگسالان در امان نیست و وظیفه و امکانی که ما در پاسداری از شعله فردیت کودکانمان داریم.

فیلم را که به پایان بردم پیش از خواب نگاهی به تایملاین توییترم انداختم و نقاشی بالا را دیدم که توسط یکی از دوستان خوبم به اشتراک گذاشته شده بود. عنوان نقاشی “آموزش اجباری” است و هنرمندی که این اثر را در حدود سال ۱۸۹۰ خلق کرده ریویر بریتون و محلی که از این اثر زیبا نگهداری می شود نمایشگاه دائمی هنر نیوساوث ولز استرالیاست.

این همزمانی شگفت سبب نوشتن این چند خط شد. زیبایی هنر همیشه در این است که بی هیچ واسطه ای با ما سخن می گوید و نگاه این دختر کوچک و تضاد تمایلش به پیوند با زندگی و طبیعت و تقابل آن با آموزش اجباری با بخشی گم شده از احساس همه ما سخن می گوید که به شکلی تلخ هم آن را می شناسیم و هم عمیقا درک می کنیم و به یاد می آوریم.

کودکان به شکلی طبیعی و ذاتی تشنه یادگیری اند و با میل ژرف و غریزی یادگیری به این جهان ورود می کنند و به باور من یکی از بزرگترین کارکردهای نظام آموزشی اجباری کشتن و نابود ساختن این میل طبیعی به یاد گرفتن است.

وظیفه نظام آموزش در ساختار فعلی خود پرورش کودکانی متکی به استعدادهای خود ، شیفته یادگیری و توسعه بخشیدن به فردیت نیست، بلکه وظیفه این ساختار، تبدیل کودکان به چرخ دنده های هم شکل و کوچک و بزرگ و درنهایت همانند و یکسان ماشین بزرگی است که جامعه اش می خوانند.

تمام باورها ، تعصبات، قضاوتها و پیش داوری های سنت و ایدئولوژی که جهان ذهنی بزرگسالان را آلوده ساخته است می بایست در نظام آموزش اجباری کودکان تبلور یابد تا کودکان نه به اندیشمندانی مستقل، بلکه به محصولاتی قابل مدیریت تبدیل شوند که بقای نظام اندیشه ای که آنها را خلق و برده خود ساخته است را تداوم بخشند.

نخستین وظیفه آموزش رسمی، تضمین فکر نکردن مستقل کودکان است. معلمان دلخواه چنین نظامی باید قدشان به کوتاهی محتوایی باشد که موظف به تدریس آنند و وظیفه سازمان آموزشی اعمال قدرتی است که تبعیت از دستور به نیاندیشیدن را از همان ابتدا بیاموزیم و بپذیریم تا جایی که خود هم از اندیشه بترسیم و هم هر کس که آغاز به اندیشیدن کرده است را دشمن خود بدانیم.

هیچ استبدادی بدون مردم و جامعه ای که آن استبداد را بپذیرند تداوم نخواهد یافت و نظام آموزش اجباری این وظیفه را دارد که این پذیرش را تضمین کند.
در فیلم “زمان واپسین نبرد” ، پدربزرگ قهرمان کوچک فیلم که نقشش را آنتونی هاپکینز بازی می کند، سرمنشا الهام و آزاد اندیشی در کودک قهرمان داستان است که همواره خود را در حال طغیان در برابر جهانی می بیند که خواستها و باورهای خود را در خانه و مدرسه به او تحمیل می کند.

جهان فردا مانند جهان دیروز نخواهد بود اگر که ما فعالانه فرزندانمان را به اندیشیدن و تسلیم نکردن فردیتشان تشویق کنیم و اجازه ندهیم که با بی تفاوتی و سکوت خود به نهاد تداوم استبداد در خانه هایمان بدل شویم.

آموزش حقيقی به کودکان می آموزد چگونه بيانديشند و نه آنکه به چه چیزی بيانديشند. چنین آموزشی ذهن کودکان را چون ظرفی نمی بیند که باید از محتوای دلخواه ساختار قدرت پر شود بلکه آن را شمعی می بیند که باید بر افروخت تا با قدرت و ظرفیت‌های درونی خود روشنی بخشد.

آیدین آرتا

print

مقالات
محیط زیست
Visitor
0196949
Visit Today : 669
Visit Yesterday : 840