علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی روز دوشنبه در دیدار با الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس و هیات همراه، ظرفیت همکاریهای دو کشور را بسیار فراتر از سطح کنونی دانست و تاکید کرد باید با استفاده از روحیه و ارادهای که در دو طرف برای عملی کردن توافقها وجود دارد، سطح روابط افزایش چشمگیری یابد.
وی همچنین با اشاره به مشترکات فراوان ایران و بلاروس، یکی از این اشتراکات را تحریمهای قلدرمابانه آمریکا و برخی کشورهای غربی دانست و تصریح کرد کشورهایی که مورد تحریم آمریکا قرار گرفتهاند باید با همکاری یکدیگر و با تشکیل یک مجموعه مشترک، حربه تحریم را از بین ببرند. وی افزود جمهوری اسلامی ایران معتقد است که این کار شدنی است.
خامنهای همچنین ضمن اشاره به تحریمهای آمریکا برضد ایران از ابتدای پیروزی انقلاب و وضع شدیدترین تحریمها در دوازده سال گذشته در عین حال ضمن مثبت خواندن این تحریمها اظهار داشت تحریمهای شدید، ایران را متوجه تواناییها و نیروهای درونی خود کرد. وی افزود ایران در همین مدت تحریمها، زمینه پیشرفتهای بسیاری برای ایران مهیا شد و ایران توانسته است در زمینههای مختلف از جمله علم و فناوری،پزشکی و بیولوژیک، هوا-فضا و هسته ای و نانو به پیشرفتهای شگفت آوری دست پیدا کند.
خامنهای همچنین تاکید کرد اگر کشورهایی که مورد تحریم آمریکا قرار گرفتهاند از ظرفیت یکدیگر استفاده کامل کنند منافع آن برای همه طرفها، بسیار خواهد بود.
وی ضمن یادآوری زمینههای همکاری ایران و بلاروس از جمله در علم و فناوری، تجارت و فعالیتهای سیاسی در مجامع بین المللی، خط عبور شمال به جنوب را یکی از نکات مهم در رابطهی بین دو کشور ایران و بلاروس دانست و تصریح کرد راهاندازی خط عبور شمال به جنوب به نفع دو کشور و همچنین روسیه و منطقه است و خواستار آن شد که هر دو طرف برای راهاندازی آن تلاش کنند.
وی همچنین تاکید کرد توافقها و حرفها نباید در جلسات به پایان برسد بلکه باید با پیگیری ویژه و زمانبندی مشخص، به مرحله اجرا برسد.
رئیس جمهور بلاروس نیز ضمن تحسین جمهوری اسلامی به این دلیل که در دوران تحریمها به تجربیات و پیشرفتهای شگفت آوری دست پیدا کرده است، اظهار داشت کشورش اعتقاد دارد اگر از شرایط تحریم به درستی استفاده شود، میتواند یک فرصت برای پیشرفت باشد. وی هدف خود از سفر به ایران آشنایی نزدیک با دستاوردهای ایران دانست. وی تصریح کرد بلاروس مصمم به همکاری ویژه با همراهان واقعی است. در این میان سخنگوی وزارت خارجه امریکا این سفر را زاویه نزدیکی ایران به روسیه مورد ارزیابی قرار داد.
معمولا در شرایط سختی، کشورها این اظهارات و تعارفات را بیان میکنند اما با رفع چالشها، عموما منافع خود را معیار اصلی قرار. میدهند و بر اساس آن عمل میکنند. علی خامنهای همواره تحریمها را برای ایران فرصت پیشرفت ارزیابی میکند، اما همواره این نکته را ناگفته میگذارد که در صورت عدم تحریم، چه پیشرفتهای بیشتری میتوانست برای ایران حاصل شود.
تحریمها در ایران روند توسعه را به شدن کند کرده و حتی رشد اقتصادی را به تعویق انداخته است، با این وصف مقامهای جمهوری اسلامی اشارهای به آسیبهای ریشهدار و ساختاری تحریمها برای اقتصاد و همچنین مسائل فرهنگی و اجتماعی ایران نمیکنند.