به گزارش رویترز روسیه بعد از جنگ اوکراین برای انتقال نفت خام روسیه به خریداران با مشکل روبرو شده است قبل از جنگ یک تانکر که در یکی از بنادر غربی روسیه بارگیری میشد، از دریای بالتیک عبور میکرد و از سواحل دانمارک و آلمان به سمت روتردام هلند میگذشت و از آنجا برای پالایشگاههای سراسر اروپا بارگیری میشد. این سفر معمولاً یک هفته زمان میبرد. اما اکنون با از دست دادن بازارهای اروپایی، روسیه در حال حاضر مجبور است تا نفت را به سمت مقاصد دورتر منتقل کند، چین و هند تنها مشتریان با اهمیت وبزرگی هستند که برای روسیه باقی مانده است. این تغییر مسیر، انتقال نفت را برای روسیه طولانیتر کرده است. معمولاً یک ماه از بالتیک تا هند حمل نفت طول میکشد. این زمان برای مقصد چین حداقل شش هفته است. همچنین گروه هفت برای قیمت نفت صادراتی روسیه سقف تعیین کرده و روسیه برای دور زدن سقف قیمتی مدنظر اتحادیه اروپا از ناوگان عظیمی متشکل از کشتیهای قدیمیتر استفاده میکند. ودریانوردی طولانی مدت کشتیها را ضعیف میکند و این مسئله میتواند مانند آنچه در سال ۲۰۰۲ برای نفتکش پرستیژ اتفاق افتاد منجر به یک فاجعه شود. ودر نتیجه جنگ آنچه را که زمانی تجارت سادهای تلقی میشد به یک فرایند پرهزینه، پیچیدهتر و بسیار پرخطر برای صادرات نفت تبدیل کردهاست. اما در تحولی دیگر به گزارش رویترز دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت روسیه در کنفرانسی در مسکو گفت: جهان بیمار است و احتمالاً در آستانه یک جنگ جهانی جدید است. چنین جنگ جهانی جدیدی اجتناب ناپذیر نیست، اما خطرات یک رویارویی هسته ای در حال افزایش و جدی تر از نگرانی در مورد تغییرات آب و هوایی است.
پوتین هم پیشتر درباره خطر یک جنگ هستهای جهانی گفته بود: جهان با خطرناک ترین دهه پس از جنگ جهانی دوم روبرو است. او جنگ در اوکراین را نبردی وجودی با غرب متجاوز و متکبر می داند و معتقد است روسیه از همه ابزارهای موجود برای محافظت از خود در برابر هر متجاوزی استفاده خواهد کرد.
اما در تحولی جدید جوزپ بورل، روز دوشنبه پس از حضور در نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ خطاب به رهبران چین و برزیل سخنانی سرزنشگونه به زبان آورد و آنها را دعوت به سفر به اوکراین کرد. وی گفت میخواهم وضعیت وحشتناک حاکم بر میدان جنگ را به همه افرادی که اکنون دعوت به صلح میکنند یادآوری کنم. من نیز خواستار صلح هستم.وی افزود اما صلح باید عادلانه باشد و ما تا زمان تحقق این امر به حمایت از دفاع اوکراین ادامه خواهیم داد.
وی گفت اخیراً پیشنهادهایی توسط چین و همچنین برزیل مطرح شده است. برای یک تلاش صلح صادقانه و معتبر، باید با کییف گفتگو کرد و به آنجا رفت تا بتوان تجاوز را از چشم کسانی که بمباران شدهاند، دیدجوزپ بورل در انتها تاکید کرده است که باید در خصوص آنچه در حال روی دادن است شفاف و صریح بود.
وی میگوید که یک طرف این ماجرا متجاوزی است که منشور ملل متحد را نقض کرده و به کشور دیگری حمله کرده و طرف دیگر قربانی این تجاوز است به اعتقاد آقای بورل، اتحادیه اروپا نمی تواند این نوع رویکرد خیرخواهانه را که به نظر دو طرف را به یک اندازه در جنگ مقصر میداند، بپذیرد.مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد وقتی صحبت از تهاجم نظامی غیرقابل توجیه روسیه به اوکراین مطرح است، چین به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل، مسئولیت دفاع از منشور این سازمان را دارد.
این سخنان در حالی از سوی آقای بورل مطرح شده است که رهبران کنونی چین و برزیل از زمان آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین به کشور تحت تجاوز سفر نکردهاند. رهبران اروپایی پیشتر بارها شی جین پینگ را تشویق کردهاند که با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین حداقل به صورت تلفنی گفتگو کند اما رهبر چین هنوز زیر بار نرفته است.
چین و برزیل خود را به عنوان میانجیهای بالقوه صلح در جنگ جاری میان روسیه و اوکراین معرفی کردهاند اما رویکرد دوسوگرایانه هر دو کشور به طور گسترده توسط متحدان غربی کییف به عنوان دیدگاههایی مغرضانه، ناقص و حتی متمایل به روسیه مورد انتقاد قرار گرفته است.
چین پیشتر با ارائه یک پیشنهاد صلح ۱۲ مادهای خواستار توقف درگیریها و حفاظت از نیروگاههای هستهای در اوکراین شده اما در عین اشغال سرزمینهای اوکراین را به رسمیت نشناخته است.در این پیشنهاد مکتوب، آشکارا تلاش شده تا از اصطلاحات جنگ یا تهاجم برای توصیف شرایط داخلی در کشور اوکراین استفاده نشود.
این سند در عوض از بحران صحبت به میان آورده و خواستار پایان دادن به ذهنیت جنگ سرد و کنار گذاشتن تحریمها شده است.اگرچه در غرب روی خوشی به طرح صلح پیشنهادی پکن نشان داده نشد اما لولا داسیلوا، رئیس جمهوری برزیل از این طرح استقبال کرد.این در حالیست که آقای لولا طی روزهای اخیر با طرح سخنانی بحثبرانگیز مدعی شده بود که آمریکا و اتحادیه اروپا با تداوم ارسال کمکهای تسلیحاتی به اوکراین به جنگ دامن میزنند.