در حالی که مقامهای جمهوری اسلامی ایران، از جمله رهبر و رییس جمهوری از موفقیتهای اقتصادی در کشور و بهبود نرخ تورم خبر میدهند، گزارشها حاکی از شدت یافتن میزان تورم به ویژه در کالاهای اساسی و مواد غذایی است که امکان صرفنظر کردن از آنها هم برای مردم وجود ندارد و قادر به حذف آن از سبد غذایی خانوار هم نیستند. بسیاری از تحلیلها و گزارشها حکایت از افزایش شدید قیمت کالاهای اساسی در سبد خانوار دارند که موجب سقوط طبقهی متوسط شده است.
در همین حال یکی از نمایندگان مجلس از ایجاد مشکل در تامین گوشت قرمز برای بیش از ۹۰ درصد مردم خبر داده است.
ایمان زنگنه، کارشناس اقتصادی، در این خصوص با بیان این موضوع که تورم مواد غذایی از تورم عمومی تبعیت نمیکند، گفته است تورم سبد غذایی معمولا از تورم عمومی بالاتر است.
وی همچنین با تاکید بر اینکه بخشی از کالاهای اساسی با دلار ارتباط مستقیم دارند، خاطرنشان کرد که مشاهده آمار واردات کشور نشان میدهد که ۷۵ درصد واردات را کالاهای اولیه و واسطهای تشکیل میدهد. وی همچنین تطبیق قیمت ها با ارز را یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت ها عنوان کرده و تاکید کرده است که همهی کالاها قیمت خود را با دلار تطبیق میدهند.
وی تصریح کرد نمیتوان انتظار داشت که در یک بخش افزایش قیمت رخ دهد و در یک بخش دیگر رخ ندهد.
علی خامنهای مدتی قبل با انتقاد از افزایش قیمت کالاهای داخلی عنوان کرد که مواد اولیه بسیاری از این کالاها در داخل تولید میشود و به دلار وابسته نیست و باید جلوی افزایش قیمت این کالاها گرفته شود. بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران اظهارات وی را نادرست خواندند و تاکید کردند چه به لحاظ روانی و چه از نظر شاخصهای اقتصادی، قیمتگذاری کالاها بدون توجه به بازار جهانی امکانپذیر نیست و نمیتوان در خلا و در شرایطی که نه اندوختهی ارزی کشور در شرایط مناسبی است و نه اینکه انتظار ورود سرمایه و پول به کشور وجود دارد، انتظار داشت قیمتها که بر اساس دلار و نرخ تورم تعیین میشوند ثابت بماند. ضمن اینکه این خود دولت است که برای جبران کسریهای بودجهای خود اقدام به افزایش قیمتها و ایجاد تورم میکند همه کارشناسان گفته اند اگر درآمدهای ارزی منبع درآمدی بهتری نسبت به سال گذشته در اختیار دولت قرار دهد، میتوان امیدی به بهبود نرخ تورم داشت.
همچنین بدون بهبود وضعیت اقتصادی و اصلاح ساختار بانکی صحبت از مهار تورم تکرار شعار خواهد بود.