علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه و عضو ارشد تیم مذاکرهکننده که در نهایت نتوانست برجام را احیا کند و خسارت زیادی به کشور زد و مدتها در حوزه رسانه ای غایب بود بالاخره بعد از مدتها به صدا و سیما امد و سعی کرد دستاورد تبلیغاتی برای دولت رییسی بر بشمرد . وی ضمن تاکید بر این که سیاست همسایگی دولت سیزدهم بر سه موضوع سیاسی، امنیتی و اقتصادی استوار است، گفت سیاست همسایگی دولت سیزدهم مبتنی بر بازی برد _برد تعریف شده است. باقری افزود این رویکرد باعث شده که این سیاست موفق باشد.
علی باقری در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه مناسبات دو جانبه ایران، روند خوبی را طی میکند، از استقرار سفرای دو کشور در آینده نزدیک در تهران و ریاض خبر داد و گفت این اقدام احتمالا طی دو هفته آینده، رخ خواهد داد. این در حالیست که مشخص نیست رابطه با عربستان سعودی در حوزه اقتصادی و سیاسی تا چه حد موثر واقع شود .
وی همچنین از برگزاری اولین نشست هشت کشور حاشیه خلیج فارس در سطح وزیران امور خارجه در شهریورماه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک خبر داد و گفت ایران در حال حاضر با کشورهای همسایه، منطقهای و پیرامونی خود تعامل جدی ، موثر و هدفمند در عرصههای سیاسی،اقتصادی و سیاسی دارد.
باقری در ادامه سخنانش سیاست خارجی را یک مسئله ملی دانست و گفت سیاست خارجی کشور نباید وارد بازیهای سیاسی داخلی شود.
باقری از ادامهی مذاکرات رفع تحریمها در عرصههای فنی و سیاسی خبر داد و گفت بعد از اعتراضات، در اسفندماه ماه سال گذشته تیم مذاکرهکنندهی ایران مذاکرات مختلفی با طرفهای مقابل داشته است. وی افزود این مذاکرات در برخی از کشورهای اروپایی و برخی کشورهای منطقه با طرفهای اروپایی برگزار شده است. باقری همچنین از مذاکرات با طرفهای چینی و روسی نیز خبر داد و گفت حدود ده روز پیش معاون وزیر امور خارجه روسیه به تهران آمده و خود وی هم هفته جاری به پکن سفر می کند.
باقری در عین حال خاطرنشان کرد در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل نیز تاریخهایی را برای مذاکره با طرفهای مختلف تعیین شده است.
وی افزود روند سیاسی و فنی مذاکرات ادامه دارد و تاکید کرد در داخل کشور هم جلسات با دستگاههای مختلف مرتبط ادامه دارد.
وی افزود ایران با ابتکارات دیپلماتیک خود شرایطی ایجاد کرده که در عرصه آزادسازی پولها و تعاملات منطقهای اهداف زیادیخواهانه آمریکا در این عرصهها محقق نشود.باقری ابراز امیدواری کرد با توجه به اینکه روند آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران شدت گرفته است، روند مذاکرات رفع تحریمها نیز به صورت جدیتری دنبال شود .وی گفت علاوه بر کره، جنوبی ایران پولهایی هم در عراق دارد که با مشکل مواجه شده است.
وی گفت ایران پولهایی در جاهای دیگر دنیا دارد که آنها را مصرف نمیکند. وی گفت ایران به خاطر مبادلاتی که دارد پولها را مصرف نمیکند. باقری تصریح کرد این تصمیم به خواست خود جمهوری اسلامی است، و تصریح کرد ایران از این پولها استفاده نمیکند تا بتواند از سود آنها استفاده کند.
این اظهارات باقری در حالی عنوان میشود، که به گفتهی خود مقامات جمهوری اسلامی، به بخشی از این پولها نه تنها سودی تعلق نمیگیرد، بلکه بخشی از آنها، به دلیل جابجایی ارزی، همچون پولی که ایران در کره جنوبی داشت، یک میلیارد دلار آن از بین رفته است. همچنین فرزین رییس کل بانک مرکزی از صد میلیارد پول بلوکه شده ایران خبر داده است . مشخص نیست باقری چگونه این ادعاها را بیان کرده است .
با این وجود باقری اظهار داشت در تفاهمی که با طرف آمریکایی در مورد پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی منعقد شده، موضوع پولهای ایران در عراق نیز مطرح شده و آزادسازی آنها شروع شده است.باقری افزود از حدود سه هفته گذشته نزدیک به هفت برابر کل پولی که سال گذشته از پول ایران در عراق استفاده شده ، دولت توانسته پول آزاد کند و در روند فعالیتهای اقتصادی از آن استفاده کند.
باقری همچنین گفت طرف آمریکایی گفته است امریکا تا زمانی که زندانی های مد نظر آزاد شوند، پولها را به ایران نخواهم داد. باقری افزود ایران به امریکاییها گفته است زندانی را در مقابل زندانی مبادله میکند نه پول. وی گفت آمریکاییها مجبور شدند از خواستههای خود عقب نشینی کنند و پیش از توافق رفع تحریم ها نسبت به آزادی پول های ایران اقدام کنند.
این اظهارات در حالی عنوان میشود که مقامهای جمهوری اسلامی همچنان از گفتن این موضوع که ایران تنها برای کالاهای اساسی حق استفاده از پولهای آزادشدهی خود را دارد پرهیز میکند ایران همچنین از بیان این موضوع نیز پرهیز دارد که ایران حق استفاده مستقیم از داراییهای آزادشدهی خود را ندارد و این پولها تنها در بانکهای کشور ثالث قابل نگهداری است و ایران تنها برای مصرف کالاهای اساسی امکان استفاده از آنها را دارد.
جمهوری اسلامی ایران در دولت ابراهیم رئیسی وتیم مذاکرهکنندهی هستهای دولت رئیسی، اصرار دارد که پولهای ایران را در کمال اقتدار آزاد کرده است، اما این پولها نه تنها در فرایندی تحقیرآمیز در اختیار ایران قرار گرفتهاند، بلکه ایران تنها با گروگانگیری به بخشی از این پولها دسترسی یافته است؛ موضوعی که جمهوری اسلامی آنرا پنهان میکند و تلاش دارد که بگوید پولها در ازای آزادی گروگانها آزادسازی نشده است.