اندیشه ، فلسفه
تاریخ
  • «ما فراموش نمی‌کنیم که این رهایی از بیرون آمد» سون فلیکس کلرهوف
    مقدمه مترجم: امروز ۸ ماه مه، هشتادمین سالگرد شکست آلمان نازی و پایان جنگ جهانی دوم در اروپاست. سالهای متمادی، برای آلمانی‌ها چگونگی توصیف این روز مایه سردرگمی، سوال و مناقشه بود. به مناسبت چهلمین
  • سوریه؛ ظهور و سقوط یک خاندان – دو سعید سلامی
    علی خامنه‌ای در دیدار با مجمع عالی فرماندهان سپاه پاسداران در مهر ماه ۱۳۹۸، سه ماه پیش از ترور قاسم سلیمانی، گفت: «نگاه وسیع جغرافیای مقاومت را از دست ندهید؛ این نگاه فرامرزی را از دست ندهید. قناعت نکنیم به منطقۀ خودمان…این نگاه وسیع فرامرزی، این امتداد عمق راهبردی گاهی اوقات از واجب‌ترین
  • حماسه گیلگمش سیروس اوندیلادزه
    حماسه گیلگمش داستانی حماسی از (بین‌النهرین) است که ماجراهای گیلگمش، پادشاه اوروک، و دوستش انکیدو را روایت می‌کند.: 1 . معرفی گیلگمش: گیلگمش پادشاهی قدرتمند اما ستمگر در شهر اوروک در(بین‌النهرین) (عراق امروزی) است. او دو سوم خدایی و یک سوم انسانی است و از نیرو و زیبایی فوق‌العاده‌ای برخوردار است. با
  • ایران آبستن انقلابی دیگر! (تجارب و بازخوانی انقلاب ۵۷) – هلمت احمدیان
    انقلاب ۱۳۵۷ یکی از عظیم ترین جنبش‌های توده‌ای در تاریخ ایران بود که منجر به سرنگونی رژیم پهلوی شد. اما با وجود این پیروزی اولیه، این انقلاب توسط ارتجاع اسلامی با یاری قدرت های سرمایه داری ربوده شد و ناکام ماند و شکست خوردو نهایتاً به سلطه‌ی یک نظام استبدادی مذهبی منجر گردید. در چهار دهه گذشته
اقتصاد

لائیسیته و سکولاریسم دو واژه‌ای هستند که در مباحث مربوط به ارتباط دین و دولت به کار می‌روند. در حالی که هر دو این مفاهیم به جدا بودن دین از سیاست اشاره دارند، اما در عمق مفهومی و نحوه پیاده‌سازی این ایده‌ها در کشورهای مختلف تفاوت‌هایی وجود دارد. این مقاله به بررسی این تفاوت‌ها و همچنین مثال‌هایی از کشورهایی که این مفاهیم را به صورت‌های مختلف به کار می‌برند، پرداخته است.

1. لائیسیته (Laïcité)

لائیسیته مفهومی است که بیشتر در کشورهای فرانسه و برخی کشورهای اروپای غربی دیده می‌شود. این واژه به طور خاص به جدایی سخت و بی‌ملاحظه‌ی دین از دولت اشاره دارد و از آن در فرانسه به عنوان یک اصل اساسی در سازماندهی جامعه استفاده می‌شود. لائیسیته بیشتر بر اساس این اصل بنا شده است که دولت باید از هرگونه تأثیرگذاری دینی به دور باشد و دینی بودن یا نبودن افراد در تصمیمات حکومتی نقشی نداشته باشد.

در سیستم لائیسیته، دین نه تنها از نهادهای دولتی بلکه از سیستم آموزشی، رسانه‌ها و دیگر مؤسسات عمومی نیز جدا می‌شود. این سیاست به طور خاص در فرانسه به کار می‌رود و فلسفه‌ای است که در آن، دین به‌طور کامل از زندگی اجتماعی جدا است. به عبارت دیگر، دولت حق ندارد مداخله‌ای در امور دینی داشته باشد و مردم باید در فعالیت‌های عمومی خود مستقل از هرگونه فشار دینی عمل کنند.

نمونه‌های کشورهای پیرو لائیسیته:

  • فرانسه: لائیسیته در فرانسه به عنوان یک اصل قانونی و فرهنگی به حساب می‌آید و در همه زمینه‌ها، از جمله مدارس دولتی، رسانه‌ها و حتی محیط‌های کاری و اجتماعی، به جدایی دین از سیاست توجه ویژه‌ای می‌شود.

2. سکولاریسم (Secularism)

سکولاریسم، برخلاف لائیسیته، به معنای جدایی دین از دولت است، اما این جدایی می‌تواند به‌طور متفاوتی در کشورهای مختلف پیاده‌سازی شود. در سکولاریسم، دین ممکن است نقش کمرنگی در سیاست داشته باشد، اما لزوماً به اندازه لائیسیته از آن جدا نیست. در بسیاری از کشورهایی که به سکولاریسم تمایل دارند، هنوز برخی از عناصر دینی در سیاست و فرهنگ حضور دارند، اما تأثیرگذاری آن‌ها بر دولت و قوانین محدود است.

سکولاریسم اغلب به معنای حفظ فضای آزاد برای دین و آزادی‌های فردی است و در این سیستم، دولت به نفع هیچ‌کدام از ادیان خاص وارد نمی‌شود، اما افراد می‌توانند در فعالیت‌های دینی خود آزاد باشند. در کشورهای با سیستم سکولاریسم، دین نمی‌تواند بر قوانین عمومی و تصمیمات حکومتی تأثیرگذار باشد، اما هنوز ممکن است در جنبه‌های فرهنگی و اجتماعی حضور داشته باشد.

نمونه‌های کشورهای پیرو سکولاریسم:

  • آمریکا: آمریکا با قانون اول اصلاحیه، تأکید زیادی بر جدایی دین از دولت دارد، اما این جدایی به‌گونه‌ای است که افراد آزاد هستند تا دین خود را در حوزه عمومی بیان کنند و مؤسسات دینی به فعالیت‌های اجتماعی بپردازند.
  • هند: هند کشوری است که به سکولاریسم پایبند است، اما در آن دین در فرهنگ و سیاست به‌طور غیررسمی حضور دارد و به نوعی به اقلیت‌های دینی احترام گذاشته می‌شود.

3. تفاوت‌های اساسی بین لائیسیته و سکولاریسم

  1. شدت جدایی دین و دولت: در لائیسیته، جدایی دین از دولت بسیار شدید و غیرقابل اغماض است، به‌طوری‌که هیچ‌گونه تأثیر دینی بر امور دولتی و عمومی پذیرفته نمی‌شود. در حالی که در سکولاریسم، ممکن است دولت به گونه‌ای عمل کند که به کلی از دین جدا باشد، اما دین همچنان می‌تواند در زندگی اجتماعی و فرهنگی نقش داشته باشد.
  2. نقش دین در زندگی عمومی: در لائیسیته، دین به هیچ عنوان نباید وارد زندگی عمومی و حتی آموزش و پرورش شود، در حالی که در سکولاریسم، افراد می‌توانند در فضاهای عمومی و در قالب سازمان‌ها و گروه‌های دینی فعالیت کنند.
  3. تأثیرگذاری بر سیاست: در سیستم لائیسیته، دولت به شدت از هرگونه تأثیر دینی دور می‌شود و در سیاستگذاری‌ها هیچ‌گونه نقشی به دین داده نمی‌شود. اما در سکولاریسم، دین می‌تواند تأثیرات فرهنگی غیررسمی در سیاست‌ها و تصمیمات داشته باشد.

4. نتیجه‌گیری

در نهایت، لائیسیته و سکولاریسم هر دو مفاهیمی هستند که به جدایی دین از سیاست اشاره دارند، اما با درجات متفاوتی از آزادی دینی در فضای عمومی همراه هستند. در حالی که لائیسیته به یک جدایی شدید و بی‌انعطاف از دین تأکید می‌کند، سکولاریسم ممکن است به گونه‌ای عمل کند که افراد همچنان قادر به داشتن فعالیت‌های دینی در فضای عمومی باشند. کشورهایی مانند فرانسه و ترکیه سیستم لائیسیته را پیاده می‌کنند، در حالی که کشورهای دیگری چون هند و آمریکا به سکولاریسم تمایل دارند، که در آن دین به‌طور غیررسمی حضور دارد و تأثیرات فرهنگی آن همچنان محسوس است.

 

print
مقالات
محیط زیست
Visitor
0195113
Visit Today : 391
Visit Yesterday : 403