اندیشه ، فلسفه
  • حقوق بشر در آستانه نیکلاس بکلین
    آیا حقوق بشر می‌تواند به‌رغم افول هژمونی جهانی غرب به بقای خود ادامه دهد؟ بی‌شک این پرسش برای حامیان حقوق بشر اگر کفرآمیز نباشد دست‌کم آزارنده است زیرا دقیقاً همان اصولی را نفی می‌کند که حقوق بشر بین‌الملل
  • بن‌سلمان نمی‌‌خواهد “انور سادات” سعودی باشد برگردان: شاهرخ بهزادی
    ژرژ مالبرونو: در عربستان سعودی، عادی‌سازی روابط با اسرائیل دیگر در دستورکار نیست: در آستانه سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی، بسیاری از منابع خبری در جهان بر این باورند که تلاش برای عادی سازی روابط بین
  • چرا خلیج فارس باید «فارس» بماند! – داوید پارسیان
    جدال واژگان در میدان ژئوپلیتیک و تحلیل درباره تغییر نامی که فقط واژه نیست، بلکه به یک بهره‌برداری سیاسی و ابزار معامله در تحریف جغرافیای تاریخی تبدیل شده است.
  • حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) منحل شد
    خبرگزاری فیرات، نزدیک به پ‌ک‌ک روز دوشنبه گزارش داد که گروه شبه‌نظامی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، که بیش از چهار دهه با دولت ترکیه در جنگ بوده است، تصمیم به انحلال خود و پایان دادن به مبارزه مسلحانه خود گرفته است.
  • بنابراین، سقراط یک فیلسوف است برگردان: علی‌محمد طباطبایی
    گای بنت-هانتر از خود می‌پرسد که آیا پدر فلسفه غرب واقعاً فیلسوف است؟ این مصاحبه خیالی، نقدی بلیغ بر نهاد آکادمیک فلسفه، حرفه‌ای‌سازی بیش‌ازحد، و فراموشی ماهیت گفت‌وگویی و اخلاقی فلسفه است. نه‌تنها از نظر
تاریخ
اقتصاد
  • ۶۶۵‌ هزار‌میلیارد تومان مشکوک‌الوصول
    روز گذشته محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی در یکی از پنل‌های همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی، تازه‌ترین آمارهای مربوط به وضعیت پولی و بانکی را برای حاضران در نشست تشریح کرد. آیا در میان آمارهای
  • اقتصادایران به دانش مدنی زاده نیاز دارد
    با توجه به اینکه قرار است روز یکشنبه آینده وزیر اقتصادبعدی دولت چهاردهم معرفی شود و با توجه به اینکه تا همین امروز جز سیدعلی مدنی زاده کاندیدای جدی وجود نداشته است برخی نکان را در این باره یاد آور می شویم. 1.
  • فساد در نظام بانکی ایران: ابعاد، دلایل، پیامدها احمد علوی
    مقدمه: به گزارش رسانه‌های ایران، زیان انباشته شبکه بانکی کشور بالغ بر ۵۰۰ هزار میلیاد تومان شده است. این میزان از زیان بنا به تازه ترین آمار همان منابع، تقریبا برابر با سرمایه موجود این شبکه است. امر به یکی از این ابربحران‌های اقتصاد ایران تبدیل شده است. از دلایل مهم این ابربحران فساد ساختاری
  • پاسخ چین به فشار‌های تجاری آمریکا چگونه چین به جنگ تجاری ترامپ واکنش نشان داده است؟
    چین با کسب تجربه نخستین دوره ترامپ، همزمان با تقویت اقتصاد داخلی و کاهش وابستگی به صادرات، به گسترش شبکه‌های تأمین و توسعه روابط با کشور‌های جنوب جهانی پرداخته است. پکن، ضمن ایجاد توازن میان ابزار‌های واکنش کوتاه‌مدت و استراتژی‌های بلندمدت، تلاش می‌کند تا با بهره‌برداری از فرصت‌های ژئوپلیتیکی،

روزنامه‌نگاری محیط زیست نقش سیاسی مهمی بر عهده دارد. کسانی که می‌توان آنها را روزنامه‌نگار متعهد خواند نه تنها می‌خواهند نشان دهند که مسائل محیط زیستی به غیر از روایت رسمی وجه دیگری نیز دارد بلکه به دنبال تأثیرگذاری بر نحوه‌ی مواجهه با این مسائل‌اند و قصد مبارزه‌ی سیاسی نیز دارند. با این حال، در چین از اواسط سال 2000 گفتمان تخصص‌گرایی عینی و بی‌طرفی به مشخصه‌ی روزنامه‌نگاران محیط زیستی مبدل شده است که می‌خواهند از سلطه‌ی حزب کمونیست چین رها شوند و به عنوان متخصصانی کاردان به رسمیت شناخته شوند. تأکید بر شکلی از تخصص‌گرایی که به متخصصان غیرسیاسی بها می‌دهد باعث پیچیده شدن رابطه‌ی این روزنامه‌نگاران با حرفه‌شان می‌‌شود: تلفیق بین میل به تخصص‌گرایی و آرزوی ایجاد تحول در جامعه‌ی چین به کمک نوشته‌هایشان بسیار دشوار می‌شود. این تنشی را که بین این دو خواسته‌ی روزنامه‌نگاران وجود دارد چگونه می‌توان توضیح داد؟ به باور من برداشت معاصر از سیاست در جامعه‌ی چین در این میان نقشی محوری دارد.

در این مقاله تمرکز من بر روزنامه‌نگارانی است که دلمشغول «ژوانیِهوا» (zhuanyehua) (تخصص‌گرایی و حرفه‌ای‌گری) هستند. این افراد به طور خاص نمایندگان نسل جوانی‌اند که در دهه‌ی 80 و 90 به دنیا آمده‌اند. در مقابل، نسل قدیمی‌تر که پیش از میانه‌ی 1950 زاده شده‌اند افتخار می‌کنند که روزنامه‌نگاری را با کنشگری در آمیخته‌اند و نمی‌کوشند که متخصصانی بی‌طرف باشند.

روزنامه‌نگاری محیط زیست به منطقه‌ی خاکستری روزنامه‌نگاری تعلق دارد. با خطوط قرمز که به مسائل حساسیت‌برانگیزی چون حقوق بشر، تایوان یا تبت مربوط است، یعنی مسائلی که در آنها صرفاً روایت رسمی دولتی از امور قابل‌قبول است، کاری ندارد. با این حال، روزنامه‌نگاری محیط زیست با مسائل سیاسی مهمی مانند شفافیت اطلاعات، فرآیند تصمیم‌گیری سیاسی، دفاع از حقوق شهروندان، سیاستگذاری در زمینه‌ی انرژی‌ها، مدل توسعه‌ی چینی و اموری از این دست سر و کار دارد. روزنامه‌نگاران با پرداختن به مسائل محیط زیستی می‌توانند به شکلی غیرمستقیم درباره‌ی مسائل سیاسی‌ای صحبت کنند که به طور مستقیم نمی‌توانند به آنها بپردازند. آنان با این کار می‌توانند مرز‌های آنچه می‌توان نوشت را جابه‌جا کنند و همچنین بر ساز و کار قدرت تأثیر بگذارند: آنها می‌خواهند این نظام را با ماندن در داخل آن تغییر دهند. آنان می‌خواهند با استفاده از مقالات، دانش و گاه شبکه‌های اجتماعی‌شان بر جامعه و نظام سیاسی تأثیر بگذارند: آنها متعهدند اما مخالف سیاسی نیستند.

پافشاری پرتعارض بر تخصص‌گرایی و تخصص

در خلال تحقیق میدانی‌ام از این که می‌دیدم روزنامه‌نگاران جوان بر حرفه‌ای‌گری و تخصص‌گرایی تأکید دارند شگفت‌زده می‌شدم. با بررسی گفتمان روزنامه‌نگاران چینی دریافتم که این دو واژه به شکلی آگاهانه با مجموعه‌ای از مفاهیم مرتبط دانسته می‌شوند: عینیت، استقلال، بی‌طرفی، عقلانیت. به طور خلاصه، این دسته از روزنامه‌نگاران بر چیزی تأکید داشتند که معمولاً مدل تخصص‌گرایی آمریکایی یا آنگلوساکسون خوانده می‌شد و به باور من به مدل روزنامه‌نگاری غیرسیاسی دلالت دارد. حتی با وجود آن که بسیاری از روزنامه‌نگاران تحصیلات دانشگاهی ندارند ــ در سال 2016، ۴۵/۲ درصد تحصیلات دانشگاهی داشتند ــ باور عمومی بر این است که روزنامه‌نگاری غربی نماینده‌ی مدلی است که دربرگیرنده‌ی تخصص‌گرایی، عینیت، استقلال و بی‌طرفی است. امری که باعث تقویت این باور می‌شود آن است که بسیاری از غربیان هنگام ملاقات با روزنامه‌نگاران چینی به آنان می‌گویند که روزنامه‌نگاران چینی از هنجارهای تخصص‌گرایی تبعیت نمی‌کنند: آنان با تمرکز بر سانسور و نقش دستگاه پروپاگاندا، بر نابهنجار بودن رسانه‌های چینی تأکید می‌کنند و می‌گویند که به همین دلیل این رسانه‌ها نمی‌توانند نقش «رکن چهارم» را ایفا کنند.

آنان با مقایسه‌های صریح و ضمنی خود بر استقلال و بی‌طرفی نشریات کشورهای دموکراتیک تأکید می‌کنند و به این ترتیب الگویی آرمانی از عینیت و استقلال به دست می‌دهند. روزنامه‌نگاران چینی اغلب نمی‌دانند که در کشورهای دموکراتیک بر سر این مفاهیم بحث و گفتگو وجود دارد و در هیچ کجا تخصص داشتن منحصر به یک راه و الگو نیست. علاوه بر این، مرتبط بودن حرفه‌ای‌گرایی به عینیت، استقلال و بی‌طرفی مبتنی بر هنجاری محوری در روزنامه‌نگاری است: نوشته‌های روزنامه‌نگار و دیدگاه منبع او ضرورتاً باید از یکدیگر متمایز باشند. اما بین این هنجار و ضرورت عینیت مطلق و ثبت بی‌طرفانه‌ی واقعیت تمایز آشکاری قائل نمی‌شوند. عینیت مطلق ناممکن است، واقعیتی که آنان کم‌وبیش از آن اطلاع دارند اما با این همه خود را بر اساسش ارزیابی می‌کنند. در نتیجه، از این منظر به نظر می‌رسد که میل به تعهد امری نامشروع است. چرا آنان بر مدلی از حرفه‌ای‌گرایی تأکید دارند که دقیقاً با هدفی که اغلب آنان به عنوان روزنامه‌نگار برای خود برگزیده‌اند در تعارض است: یعنی استفاده از نوشته‌هایشان برای ایجاد تغییر در جامعه‌ی چین، مبارزه در راه محیط زیستی بهتر و انتقاد از برخی از سیاست‌های حزب کمونیست چین؟

به دنبال مشروعیت

این روزنامه‌نگاران جوان برای روزنامه‌نگاران چینی ارزشی کمتر از روزنامه‌نگاران غربی قائل‌اند و می‌کوشند با تأکید بر تخصص‌گرایی، عینیت و استقلال به آثار خود مشروعیت ببخشند. از آنجا که آنان باور دارند تخصص‌گراییِ غیرسیاسی شاخص روزنامه‌نگاری مطلوب در کشورهای غربی است، با انتخاب این الگو می‌خواهند کیفیت کار خود را از روزنامه‌نگاران متوسط چینی متمایز کنند. این گفتمان واکنشی است از جانب این جوانان به مشکلات متعدد اما نباید آن را صرفاً به یک استراتژی ابزاری تقلیل داد. توضیح خواهم داد که چرا تخصص‌گرایی غیرسیاسی برای روزنامه‌نگاران محیط‌زیست چینی بسیار معنادار است و چرا این گفتمان شمشیری دو لبه است.

امید به فراغت از سیاست، روزنامه‌نگاران جوان محیط زیست را به سوی ادعای غیرسیاسی بودن سوق می‌دهد. با این حال، این امر با میل آنان به تغییر جامعه‌ی چین و خواسته‌ی اغلب آنان برای انتقاد از الگوی مدرنیزاسیون و توسعه‌ی چینی همخوانی چندانی ندارد.

در وهله‌ی نخست، تخصص‌گرایی عینی راهی برای مبارزه با تصویر حرفه‌ای فاسد است. در چین، رسوایی‌هایی متعدد روزنامه‌نگاران، به ویژه در دهه‌ی 1990، چهره‌ی این حرفه را مخدوش کرده است. همچنین، در مواجهه با چالش شهروند-روزنامه‌نگار و اینترنت، این گفتمان تلاشی است برای حفظ جایگاه روزنامه‌نگاران و نشان دادن اهمیت و ضرورت کار آنان. آنان در مقام روزنامه‌نگاران حرفه‌ای، تحلیل‌های عمیق و مقاله‌های معتبر منتشر می‌کنند. آنان مهارت‌های لازم را دارند و از هنجارهای اخلاقی حرفه‌شان تبعیت می‌کنند: «به همین دلیل است که جامعه به ما نیاز دارد.»

علاوه بر این، مدل روزنامه‌نگاری تخصصی به عنوان رقیب و بدیلی برای روزنامه‌نگاری حزبی به وجود آمده است، یعنی نوعی از روزنامه‌نگاری که در زمان رهبری مائو تسلط یافته بود. کسانی که می‌خواهند خود را از نقش سخنگوی حزب بودن رها کنند بر چیزی که به نظر می‌رسد مخالف آن باشد تأکید دارند یعنی بر عینیت، استقلال، بی‌طرفی و وفاداری به حقیقت. همچنین، با ادعای داشتن تخصص غیرسیاسی آنان به شکلی غیرمستقیم به دنبال مشروعیت بخشی به استقلال بیشترند. حوزه‌ای تخصصی وجود دارد که حزب حاکم نباید در آن دخالت کند: روزنامه‌نگاران حرفه‌ای تخصص‌های ویژه‌ای دارند و در نتیجه باصلاحیت‌ترین افراد برای تصمیم‌گیری در این حوزه‌اند. همچنین آنان با این کار به گفتاری متوسل می‌شوند که از پایان انقلاب فرهنگی و حتی از آغاز اصلاحات در 1978-1979 شعار حزب حاکم بوده است. برای گفتمان حرفه‌ای‌گرایی در نظریه‌ی «چهار مدرنیزاسیون» (کشاورزی، صنعت، امنیت ملی، علم و فناوری) تأییدیه‌ای می‌توان جست. دنگ ژیائوپینگ مروج این نظریه بود که تخصص‌گرایی و حرفه‌ای‌گری جزئی ضروری از فرآیند مدرنیزاسیون‌اند. علاوه بر این، روزنامه‌نگاران از این گفتمان برای محافظت از خود نیز استفاده می‌کنند. آنان با تأکید بر عینیت، بی‌طرفی و تخصص و بیان این که صرفاً مشغول بیان واقعیت‌ها هستند، می‌خواهند جنبه‌‌ی انتقادی مقاله‌های خود را کم‌رنگ کنند. با وجود آن که این کار ضمانتی برای در امان ماندن از سرکوب حزب حاکم نیست اما به هر حال از ادعای کنشگر بودن، بی‌خطرتر است.

تمام دلایلی که مطرح شدند ظاهراً بر رویکردی صرفاً راهبردی دلالت دارند. با این حال، تبعیت از گفتمان غیرسیاسی حرفه‌ای‌گری چیزی بیش از رویکردی راهبردی است. روزنامه‌نگاران محیط زیست جوان واقعاً تصور می‌کنند این نوع روزنامه‌نگاری نماد روزنامه‌نگاری خوب است و به یک معنا آنان به دنبال تطبیق یافتن با این گفتمان‌اند. در چین مفهوم تخصص‌گرایی از پایان دهه‌ی 1970 تا دهه‌ی 2000 اهمیت روزافزون یافت. این نسل در دوره‌ای پرورش یافت که در آن حرفه‌ای‌گری مساوی بود با کیفیت، جدیت و اعتبار. در نتیجه، به چالش کشیدن این مفهوم برای آنان دشوارتر است تا نسل‌های قدیمی‌تری که با الگوهای هنجاری متفاوتی پرورش یافته‌اند.

حرفه‌ای‌گری و تخصص‌گرایی غیرسیاسی گرایشی جهانی است و در سایر کشورها و حرفه‌ها نیز وجود دارد. دلیل آن این است که تخصص‌گرایی و حرفه‌ای‌گری از نظر اجتماعی به عنوان تعهد به جدیت و صداقت باارزش تلقی می‌شوند. گفتمان تخصص‌گرایی غیرسیاسی دقیقاً با امری تطابق دارد که کاترین پارادایس آن را چنین توصیف می‌کند: «کار کردن برای کسب دوباره‌ی مشروعیت.» به باور او گفتمان تخصص‌گرایی راهی برای جلب حمایت عمومی است: این که حرفه‌ای تخصصی در نظر گرفته شود یا خیر به استدلال‌های شاغلان آن حرفه بستگی دارد. در این گفتمان، مفهوم تخصص قدرت بسزایی دارد زیرا ریشه در مفاهیم حقیقت و علم دارد و بین مهارت فنی و دانش عمومی پیوند برقرار می‌کند. در نتیجه، حرفه‌ای و متخصص بودن در حوزه‌ی روزنامه‌نگاری به این جوانان احساس مشروعیت می‌دهد.

این گفتمان تخصص‌گرایی و حرفه‌ای‌گری برای روزنامه‌نگاران محیط زیست بیش از سایر روزنامه‌نگاران چینی اهمیت دارد. تأکید نسل جوان بر این مدل از حرفه‌ای‌گری واکنشی در برابر نقدهایی است که در میانه‌ی دهه‌ی 2000 بر روزنامه‌نگاران محیط زیست وارد شد. در پایان دهه‌ی 1990 و به طور ویژه در آغاز دهه‌ی 2000، روزنامه‌نگاران محیط زیست با کمک انجمن‌های محیط زیستی و برخی صاحب‌منصبان حزب حاکم توانستند با نوشته‌های خود موفقیت‌های مهمی در برخی مناقشات محیط زیستی کسب کنند. برای مثال، آنان توانستند مانع از احداث مجموعه‌ای از سدها بر روی رودخانه‌ی سالوین شوند. اما در 2005 بین تعدادی از دانشمندان پر سر و صدا و روزنامه‌نگاران و فعالان محیط زیست جنجالی در گرفت. این دانشمندان، روزنامه‌نگاران محیط زیست را افرادی بی‌صلاحیت، خرافاتی، غیرعلمی، مغرض و دریافت کننده‌ی پول از قدرت‌های خارجی خواندند. روزنامه‌نگاران جوان در مقام دفاع از خود برآمدند. این مسئله در آن زمان اهمیت بسزایی داشت زیرا روزنامه‌نگاری محیط زیست هنوز نوپا بود و این روزنامه‌نگاران مشغول مبارزه برای به رسمیت شناخته شدن بودند. آنان می‌کوشیدند با تأکید بر تخصص، عینیت، عقلانیت و استقلال با این اتهامات مقابله کنند و مشروعیت خود را مجدداً به دست آورند.

تله‌ی آرزوی رهایی از سیاست

این برداشت از روزنامه‌نگاری حرفه‌ای غیرسیاسی متأثر از درک روزنامه‌نگاران از سیاست است. از نظر آنان سیاست یعنی «ژِنگ‌ژی» (zhengzhi) و ژنگ‌ژی همان چیزی است که آنان در کلاس‌های سیاسی خود در مدرسه آموخته‌اند، کلاس‌هایی که در آنها نظریه‌های کمونیسم به شکلی خشک و رسمی تدریس می‌شوند. آنان برای اندیشیدن به سیاست هیچ واژه‌ی دیگری ندارند. برای آنان سیاست معادل کنترل و تن دادن به خط‌مشی حزب و مناقشه‌های جناحی است. در نتیجه، آنان می‌کوشند از سیاست فرار کنند و تصور می‌کنند با پا گذاشتن به عرصه‌ی روزنامه‌نگاری غیرسیاسی می‌توانند استقلال بیشتری به دست آورند. در حقیقت آنان سیاست به معنای معمول آن را در اروپا رد نمی‌کنند بلکه می‌خواهند از خط‌مشی حزب و مناقشه‌های جناحی بر کنار بمانند.

در رابطه با روزنامه‌نگاران محیط‌زیست، این طرد و انکار سیاست مختص نسل جوان است. روزنامه‌نگاران نسل پیشین در عین این که نقش سخنگویی را نمی‌پذیرفتند و انتقادات خود را مطرح می‌کردند اما نقش سیاسی خود و ضرورت مشارکت در مناقشات جناحی را می‌پذیرفتند تا بتوانند به عنوان کنشگر فعالیت کنند. نسل جوان دوست دارد به عنوان رکن چهارم به رسمیت شناخته شود، می‌خواهد منتقد باشد اما در مناقشات جناحی مداخله نکند.

امید به فراغت از سیاست، روزنامه‌نگاران جوان محیط زیست را به سوی ادعای غیرسیاسی بودن سوق می‌دهد. با این حال، این امر با میل آنان به تغییر جامعه‌ی چین و خواسته‌ی اغلب آنان برای انتقاد از الگوی مدرنیزاسیون و توسعه‌ی چینی همخوانی چندانی ندارد. روزنامه‌نگاران محیط زیست برای کسب مشروعیت از زبان غیرسیاسی متخصصان استفاده می‌کنند اما زمانی که چنین زبانی بر می‌گزینند و برای بیان انتقادات خود از منطقی تکنوکراتیک بهره می‌برند در واقع قابلیت‌های انتقادی خود را محدود می‌سازند. مفهوم تخصص‌گرایی غیرسیاسی که در ظاهر امری غیرسیاسی است در واقع ابزاری قدرتمند در خدمت هنجارها و الگوی مسلط توسعه‌ی اقتصادی و مدرنیزاسیون است. دقیقاً به این دلیل که روزنامه‌نگاران جوان عمیقاً تحت تأثیر این ارزش‌های مسلط قرار دارند، به طوری که برخی نسبت به آنها متقاعد شده‌اند و برخی در برابر آنها از خود مقاومت نشان می‌دهند، تقابل بین انواع روزنامه‌نگاری بسیار محسوس است.

برگردان: هامون نیشابوری

print
مقالات
  • ایرانیان غصه دارند
    اندازه‌گیری به مثابه مهم‌ترین معیار برای مقایسه هر پدیده‌ای در جهان مادی هر روز با توجه به پیشرفت تکنولوژی و نیز گسترش ارتباطات و عبور از روزمره‌ها سهم قابل‌اعتنایی در زندگی و کسب‌وکار ملی و نیز فردی به دست آورده است.
  • سرنوشت محتوم اپوزسیون دلبسته به بیگانه ناصر دانشفر
    گمان نگارنده آن است که در طول تاریخ سرزمین ما هیچ حزبی جز حزب توده وجود خارجی نداشته است. آری چه احزاب شکل گرفته در دوران پیش از انقلاب چون ایران نوین و رستاخیز و چه احزاب ثبت شده در نظام‌مقدس به مانند
  • «ترکیه ملک مردان نیست»: پاسخ زنان به پروژه‌ی اسلامی‌سازی اردوغان نعیمه دوستدار
    از زمان به قدرت رسیدن رجب طیب اردوغان در سال ۲۰۰۲، روندی پیوسته و نظام‌مند برای تضعیف حقوق زنان در ترکیه آغاز شد. این روند در کنار تلاش‌ برای اسلامی‌کردن جامعه، به‌ویژه از طریق ترویج ارزش‌های
  • انتظار ایران از مذاکرات – فرخ نگهدار
    پرسش عموم ایرانیان این روزها این است که سرنوشت مذاکراتِ ایران و امریکا چه می شود؟ آیا اراده ای در دو کشور هست که ترس از جنگ، از تداوم تحریم و تهدید عبور کنیم و از راه صلح پایدار به توسعه پایدار دست یابیم؟
  • صد سال پیش فیزیک کوانتومی پای به جهان گذاشت برگردان علی‌محمد طباطبایی
    بخش اول: تاریخ علم کوانتوم در تازه‌ترین شماره هفته‌نامه اشپیگل: یک صد سال پیش از این، گروهی از جوانان بیست‌وچندساله، جهان‌بینی علمی را به لرزه درآوردند. آن‌ها نشان دادند که در دنیای اتم‌ها، دیگر نمی‌توان به عقل
سکولاریسم و لائیسیته
  • با دکتر نوذری – تفاوت سکولاریسم با لائیسیته
    درود بر شما افشین گرامی و بینندگان گرامی شما خوشحال هستم که در خدمتتون هستم. خوشحالیم که شما دعوت یعنی سپاسگزارم از اینکه دعوت برنامه رو پذیرفت قتتونو با ما دادین. ما می‌خواستیم راجع به موضوع سکولاریسم و لائیسیته تفاوتشون خیلی گیج کننده است. سر جفتشو میگن خب دین از سیاست جداست و ما قبلاً تو
  • لائیسیته به زبان ساده – کامران مهرپور
    پیشگفتار: لائیسیته همراه با فلسفه انسان گرایی به عنوان پایه اساسی‌ همبستگی‌ اپوزیسیون، می تواند هم برای براندازی حکومت اسلامی در ایران و هم برای ساختن سیستم جدید سیاسی مورد بهره برداری قرار گیرد. لائیسیته جدایی «نهاد دین» از «نهاد حکومتی» است. بدین وسیله هم حکومت می تواند جایگاه خاص و مورد اعتماد و
  • اعلام رهبری دوران گذار با تکیه به قدرت های خارجی منافی آزادی و حاکمیت ملی ایرانیان است
    با انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئيس جمهور آمریکا و سرکارآمدن دولت وی، سرنگونی رژيم مستبد بشار اسد و تضعیف نيروهای نیابتی جمهوری اسلامی ایران در غزه و لبنان و ضعیف تر شدن جمهوری اسلامی، تلاش طرفداران سلطنت و سازمان مجاهدین خلق ايران که مشوق مداخله خارجی در امور داخلی سیاسی ایران بوده و خواهان
  • نه به تخریب، آری به همبستگی-ی. صفایی
    مردم ایران امروز با نبردی برای آزادی میهن دست و پنجه نرم می‌کنند که با مبارزات سال‌های پیش بسیار متفاوت است. هوشیاری، دقت عمل، و خالی نکردن میدان‌های نبرد، از جمله ویژگی‌هایی هستند که آنها را به پیش می‌برند تا بساط دروغ، چاپلوسی، شیادی و وطن‌فروشی بخشی از هموطنان خود را رسوا و افشا کرده و به دست
Visitor
0198111
Visit Today : 342
Visit Yesterday : 763