در آستانه انتقال قدرت در کاخ سفید، تنشهای نظامی در خلیج فارس مجدداً بالا گرفته است. دو بمبافکن استراتژیک «بی ۵۲» به گشتزنی در منطقه پرداختند. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی گفت این پرواز ارزش عملیاتی ندارد.
سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی دوشنبه ۲۹ دی در حاشیه همایش یک برنامه تبلیغی که به دوران جنگ هشت ساله ربط داشت درباره تحرکات اخیر آمریکا در منطقه خاورمیانه در جمع خبرنگاران گفت:
«پرواز دو فروند هواپیما بی۵۲ از آمریکا به روی منطقه و بازگشت آنها ارزش عملیاتی قابل توجهی ندارد.»
صبح یکشنبه یک نشریه اسرائیلی ادعا کرده بود که دو بمبافکن استراتژیک «بی ۵۲» آمریکا با عبور از حریم هوایی اسرائیل، برای پنجمین بار در آستانه انتقال قدرت در کاخ سفید به گشتزنی در خلیج فارس پرداختند. در همان روز سپاه پاسداران در رزمایشی با نام رمز «پیامبر اعظم» موشکهای میانبرد پرتاب کرد. چند روز قبل از آن در روز ۸ ژانویه/۱۹ دی وزارت دفاع عربستان ویدئویی از رزمایش مشترک ارتش این کشور با نیروی هوایی آمریکا منتشر کرد که در طی آن جنگندههای «اف ۱۵» عربستان در کنار بمبافکنهای «بی ۵۲» و «اف ۱۶» ایالات متحده به پرواز درآمدند.
رییس ستاد کل نیروهای مسلح در ادامه سخنان روز دوشنبه خود در جمع خبرنگاران گفت:
«در یک ماه اخیر ناو هواپیمابر و ناو بالگردبر آمریکا و همچنین ناو زیرسطحی جورجیا از منطقه خلیجفارس خارج شده و در شعاع بیش از یکهزار کیلومتری از سواحل ایران قرار گرفتهاند.»
در همین حال، محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در واکنش به انتشار خبر ورود بمبافکنهای استراتژیک آمریکا به خلیج فارس در پیامی در توییتر خطاب به دونالد ترامپ رئیسجمهوری ایالات متحده نوشت:
«اگر هدف از گشتزنی جنگندههای “بی ۵۲” شما، هشدار یا ترساندن ایران باشد، بهتر بود این میلیاردها دلار (هزینه تسلیحات نظامی) را برای سلامت مالیاتدهندگان خود هزینه میکردید. اگرچه ایران بیش از ۲۰۰ سال است که آغازگر هیچ جنگی نبوده، اما از درهم شکستن متجاوزان ابایی ندارد.»
رزمایشهای مکرر، مکملهای برجام
سیمای جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه گذشته گزارش داد که نیروی دریایی ارتش در جریان رزمایشی با نام «اقتدار دریایی ۹۹» در دریای عمان چند نمونه موشک میانبرد شلیک کرده است. دو ناو جنگی ساخت ایران نیز در جریان این رزمایش به سازمان رزم این نیرو پیوستهاند. یکی از این دو شناور ناو موشکانداز «زره» است که برای پرتاب موشکهای میانبرد کاربرد دارد و دیگری یک نفتکش غولپیکر تغییر کاربری پیدا کرده به نام «مکران» است که از آن برای حمل بالگرد و پهپاد نیز استفاده میشود.
فاکس نیوز به نقل منابع مطلع شنبه ۲۷ دی نوشت که موشکهای دوربرد سپاه پاسداران در ۱۰۰مایلی ناو هواپیمابر نیمیتز آمریکا و در نزدیکی یک کشتی تجاری در اقیانوس هند فرود آمدند.
تحرکات نظامی پیدرپی در آبهای جنوبی ایران در حالی اتفاق میافتد که سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرده که این کشور تولید اورانیوم فلزی را که کاربرد دوگانهای دارد، آغاز کرده است. اورانیوم فلزی هم در راکتور هستهای تهران به مصرف میرسد و هم برای ساخت بمب اتم ضروری است. سه کشور اروپایی به ایران هشدار دادهاند که اگر به حفظ برجام علاقمند است میبایست از تولید اورانیوم فلزی صرفنظر کند. همزمان با این تحولات وزیر خارجه آمریکا سهشنبه گذشته ایران را متهم کرد که با شبکه القاعده پنهانی روابطی دارد. ایران این اتهام را قویاً رد کرده است.
آمریکا، اتحادیه اروپا و شماری از کشورهای عرب منطقه خلیج فارس همچنان خواهان توقف این فعالیتها و نظارت بینالمللی بر برنامه موشکی سپاه پاسداران شدهاند. اما رهبر جمهوری اسلامی با گفتوگو درباره برنامه موشکی مخالفت کرده و شرط بازگشت ایران به برجام را لغو همه تحریمهای دولت ترامپ اعلام کرده است.