سه قدرت اروپایی عضو توافق هستهای با ایران از تایید تولید اورانیوم فلزی اظهار نگرانی کرده و هشدار دادهاند که تشدید نقض محدودیتهای برجام به از دست رفتن فرصت برای احیای این توافق میانجامد. وزیران خارجه آلمان، بریتانیا و فرانسه گفتهاند: “این اقدامات قدمی کلیدی در ساخت جنگافزار هستهای به شمار میروند و ایران هیچ توجیه غیرنظامی معتبری برای آنها ندارد.”
آنها از مقامهای ایرانی خواستهاند که “فورا” اقدامهایشان در نقض محدودیتهای هستهای را متوقف کنند و قدم جدیدی در این مسیر برندارند.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در واکنش به این بیانیه در توییتی به انگلیسی نوشته است که سه کشور اروپایی باید به وظایف خود طبق برجام عمل کنند: “آیا سه شریک اروپایی ما تاکنون پاراگراف ۳۶ برجام و نامههای پرشمار ایران مبتنی بر آن پاراگراف را خواندهاند؟ بر اساس چه منطقی ایران باید تدابیر جبرانی خود را که یک سال بعد از خروج ایالات متحده از برجام اتخاذ شد، متوقف کند؟” هرچند جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا از بازگشت کشورش به برجام در آینده سخن گفته، اصرار ایران و آمریکا برای اینکه طرف مقابل باید در بازگشت به تعهدات برجام پیشقدم شود، به بنبستی در مسیر احیای این توافق انجامیده است.
با خروج آمریکا از توافق هستهای ایران در چند مرحله اجرای تعهداتش را کاهش داده و برخی از محدودیتهای برجام را نقض کرده است.
مجلس ایران هم با تصویب قانونی دولت را موظف کرده در صورت ادامه تحریمهای آمریکا گامهای بیشتری در همین مسیر بردارد.
یکی از اقدامات اخیر ایران تولید اورانیوم فلزی است که انجام آن به تایید آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز رسیده است.
این شکل از اورانیوم که یک فرآورده جانبی غنیسازی است در ساخت سلاحهای با تشعشع پایین استفاده شده، اما در عین حال به دلیل چگالی بالایش مصارف غیرنظامی آن نیز سابقه دارد.
وزیران خارجه سه کشور اروپایی گفتهاند ایران مطابق برجام متعهد شده بود که تا ۱۵ سال اقدامی در جهت تولید اورانیوم فلزی نکند.
آنها در بیانیه مشترکشان نوشتهاند: “ایران با شتاب دادن به نقض تعهدات فرصت را برای از سر گرفتن دیپلماسی و تحقق کامل اهداف برجام میسوزاند.”