اندیشه ، فلسفه
تاریخ
  • «ما فراموش نمی‌کنیم که این رهایی از بیرون آمد» سون فلیکس کلرهوف
    مقدمه مترجم: امروز ۸ ماه مه، هشتادمین سالگرد شکست آلمان نازی و پایان جنگ جهانی دوم در اروپاست. سالهای متمادی، برای آلمانی‌ها چگونگی توصیف این روز مایه سردرگمی، سوال و مناقشه بود. به مناسبت چهلمین
  • سوریه؛ ظهور و سقوط یک خاندان – دو سعید سلامی
    علی خامنه‌ای در دیدار با مجمع عالی فرماندهان سپاه پاسداران در مهر ماه ۱۳۹۸، سه ماه پیش از ترور قاسم سلیمانی، گفت: «نگاه وسیع جغرافیای مقاومت را از دست ندهید؛ این نگاه فرامرزی را از دست ندهید. قناعت نکنیم به منطقۀ خودمان…این نگاه وسیع فرامرزی، این امتداد عمق راهبردی گاهی اوقات از واجب‌ترین
  • حماسه گیلگمش سیروس اوندیلادزه
    حماسه گیلگمش داستانی حماسی از (بین‌النهرین) است که ماجراهای گیلگمش، پادشاه اوروک، و دوستش انکیدو را روایت می‌کند.: 1 . معرفی گیلگمش: گیلگمش پادشاهی قدرتمند اما ستمگر در شهر اوروک در(بین‌النهرین) (عراق امروزی) است. او دو سوم خدایی و یک سوم انسانی است و از نیرو و زیبایی فوق‌العاده‌ای برخوردار است. با
  • ایران آبستن انقلابی دیگر! (تجارب و بازخوانی انقلاب ۵۷) – هلمت احمدیان
    انقلاب ۱۳۵۷ یکی از عظیم ترین جنبش‌های توده‌ای در تاریخ ایران بود که منجر به سرنگونی رژیم پهلوی شد. اما با وجود این پیروزی اولیه، این انقلاب توسط ارتجاع اسلامی با یاری قدرت های سرمایه داری ربوده شد و ناکام ماند و شکست خوردو نهایتاً به سلطه‌ی یک نظام استبدادی مذهبی منجر گردید. در چهار دهه گذشته
اقتصاد

ایران وایر – «فائزه هاشمی»، فعال سیاسی و دختر «اکبر هاشمی رفسنجانی»، اخیرا در یک فایل ‌صوتی که نسخه‌ای از آن نیز در اختیار «ایران‌وایر» قرار گرفته، در پاسخ به پرسشی درباره ضرورت انقلاب در ایران می‌گوید: «این روزها بسیاری درباره این که آیا انقلاب برای کشور ما ضروری است یا شرایط آن محیا است بحث می‌شود، من خیلی با انقلاب همراه نیستم. یادم نمی‌آید در تاریخ گزارشی از یک انقلاب آمده باشد و وضعیت بعد از انقلاب بهتر شده باشد.»

او می‌گوید که الان که دوره انقلاب‌ها گذشته است و ابزارها و شرایط دیگری فراهم است که می‌توان نارضایتی‌ها را نشان داد : «مثلا با نافرمانی مدنی و اعتصاب می‌توانیم نارضایتی را نشان دهیم. چند روز پیش در واکنش به شرایط اقتصادی و بالا رفتن قیمت ارز اعتصاب صورت گرفت. به نظر من می‌شود همه این راه‌ها را رفت.»

فائزه هاشمی پیش از این که سوالی از او پرسیده شود، می‌گوید: «البته نمی‌گویم در ایران این راه‌ها را نرفته‌ایم اما یک جوری سرکوب شده، بی‌جواب مانده و نتیجه‌ای را که می‌خواهیم نگرفته‌ایم، اما با این حال من فکر نمی‌کنم انقلاب یک راه موثر و پدیده مثبت باشد و معتقدم حتما بعدش وضعیت بدتر خواهد شد. چون به نظرم همیشه انقلاب‌ها با هیجان‌ها و احساسات همراه است تازه اگر اسم بی‌عقلی روی آن نگذاریم. در چنین شرایطی طبیعتا تصمیم درست و منطقی صورت نمی‌گیرد.»

فائزه هاشمی سپس نقبی به انقلاب ۵۷ که این روزها حامیان حکومت چهل‌وششمین سالگرد پیروزی آن را جشن می‌گیرند، می‌زند: «من هنوز به آن‌جا نرسیده‌ام که بگویم انقلاب ۵۷ ناموفق بود. به‌نظرم انقلاب موفق بود و پایه‌هایش هم درست بود ولی خب متاسفانه بعدش راه اشتباه رفت. البته تا یک جاهایی هم خوب آمدیم از ده سال اول بگذریم که طبیعتا عوارض انقلاب است که ما جنگ هم داشتیم و یک‌سری محدودیت‌ها فراهم کرده بود اما پس از آن، ما دوره آقای هاشمی و آقای خاتمی را داریم که به‌نظرم ریل‌گذاری مناسب بود. نمی‌گویم همه‌چیز عالی بود اما مسیر درست انتخاب شده بود و سیاست‌ها درست بود.»

به اعتقاد این فعال سیاسی با آمدن «محمود احمدی‌نژاد» روی کار همه‌چیز «به قهقرا» رفته است: « متاسفانه با آمدن آقای احمدی‌نژاد همه چیز به سمت قهقرا رفت الان هم داریم تاوان دوره احمدی‌نژاد و ادامه آن را پس می‌دهیم.»

او البته توضیح می‌دهد که منظورش از الان در طول این بیست سال اخیر است: «چون الان اعتقاد دارم با آمدن پزشکیان یک تغییرات خیلی خیلی کوچکی ایجاد شده است.»

فائزه هاشمی، فرضیه‌ای هم دارد. این‌که ریاست جمهوری پزشکیان سناریوی علی خامنه‌ای بوده است: «چون به نظرم آقای خامنه‌ای به این‌جا رسیده که باید تغییراتی انجام شود. به هر حال ورشکستگی‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی را داریم. ماهیت شرایط الان ما یک ماهیت متلاشی‌شده است. درست است که این نظام شکلی متلاشی نشده، اما به لحاظ محتوا خیلی با متلاشی فرقی نمی‌کنیم.»

او می‌گوید که شرایط منطقه مثل سقوط اسد، آتش‌بس لبنان و غزه و … همین‌طور آمدن آقای ترامپ را به وضعیت متلاشی حکومت اضافه کنید: «این شرایط می‌تواند اگر منطقی در کار باشد، لجبازی نباشد و نخواهیم بگویم مرغ یک پا دارد. می‌تواند شرایط را برای تغییرات اساسی و ساختاری فراهم کند.»

فائزه هاشمی برگزاری یک رفراندوم را به‌عنوان شروع این تغییرات ساختاری پیشنهاد می‌دهد: «اگر آقای خامنه‌ای موافقت کند، می‌توان رفراندم برگزار کرد. قانون اساسی هم اجازه برگزاری رفراندم را داده و اتفاقا این شرایط از لحاظ قانونی شرایطی است که باید رفراندوم برگزار شود. شاید اکثریت اصلا حکومت دینی را نخواهند و به جمهوری رضایت بدهند و آن را برای توسعه و پیشرفت مثبت بدانند. اگر رفراندوم که در چند زمینه برگزار شود، تکلیف معلوم می‌شود، قانون اساسی بازنگری می‌شود.»

او در پایان ضمن اشاره به این‌که جمهوری اسلامی در حال حاضر هم در سایت خارجی و هم در داخل کشور وضعیت متزلزلی دارد، این زمان را یک نقطه عطف و فرصت برای برگزاری رفراندم و تغییرات اساسی می‌داند و می‌گوید: «از این وضعیت منفی که در سیاست داخلی و خارجی داریم می‌توانیم به عنوان نقطه عطف برای تغییر ریل استفاده کنیم.»

print
مقالات
محیط زیست
Visitor
0195286
Visit Today : 564
Visit Yesterday : 403